Wanneer gaan politie en Openbaar Ministerie discriminatie serieus nemen?

maandag 23 november 2015 Leestijd: 2 min.

OM Exterieur /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

maandag 23 november 2015 Leestijd: 2 min.

Het Openbaar Ministerie weet nog steeds niet waarom er zo ontzettend weinig discriminatiezaken worden vervolgd. In 2014 waren er een paar duizend aangiften en meldingen, maar slechts 142 discriminatiefeiten (in 133 afzonderlijke zaken) haalden de burelen van het OM. Dan moet zo’n zaak nog voor de rechter komen, dus we hebben het hier niet eens over een veroordeling. Vooral in het zuiden des lands maken ze het bont. Zeeland, Noord-Brabant en Limburg hadden samen 7 zaken! Stellen al die aangiften niets voor, of ze gooien er met de pet naar?

In het voorjaar onderzochten we in ons dossier Discriminatie het verschil tussen duizenden aangiftes en meldingen van discriminatie die bij de politie binnenkomen en het aantal zaken dat door het Openbaar Ministerie in behandeling wordt genomen. We kregen een geheim rapport in handen waarin stond dat ons justitiële apparaat in 2013 een absoluut dieptepunt scoorde: 88 feiten.

Niet juichen

In een nieuw rapport dat afgelopen woensdag naar buiten kwam staat dat het in 2014 toch al 142 feiten waren. Waarom sta ik toch niet te juichen? Kijk in de eerste plaats mee naar de trend.

Schermafbeelding 2015-11-20 om 15.33.58_2.png

Je ziet dat 142 vergeleken met eerdere jaren nog steeds laag is. Als dit de werkelijkheid zou moeten weerspiegelen, neemt discriminatie sinds 2011 af. Dat is een behoorlijk kromme redenering. Bovendien was in de periode 2002-2008 het aantal discriminatiefeiten áltijd boven de 200. En in 2001 was het 198. Kortom: het Openbaar Ministerie en de politie doen iets vreselijk verkeerd.

Rep en roer?!

Nu denk je: heel het ministerie is in rep en roer. Want discriminatie is erg en zij moeten dat als hoeders van de maatschappelijke orde om ongelooflijk veel redenen beter gaan aanpakken. In het rapport van vorig jaar tref je aanwijzingen voor dat soort betrokkenheid. Daar staat bijvoorbeeld over de lage cijfers: ‘Dit is opvallend en zorgelijk.’ In het nieuwe rapport lees ik dat niet.

Wat je wel aantreft zijn redenen waarom de meeste aangiften en meldingen niet tot een zaak bij het OM leiden: Er was geen bewijs, het was überhaupt geen zaak, meldingen vervolg je niet, etc. Maar al die redenen gelden ook voor de periode 2001-2011, toen er veel meer zaken waren. En dus verklaren ze de daling niet.

Verdwenen passage

Maar de belangrijkste reden om niet te juichen over de nieuwste cijfers is het vermoeden dat men niet wil kijken naar pijnlijkere verklaringen van het gering aantal discriminatiezaken: onvermogen, amateurisme, geldgebrek, prioritering, werkcultuur en misschien zelfs onwil.

Ook hier onderscheidt het rapport van vorig jaar zich positief. Vergelijk deze twee passages waarin het OM zichzelf een beetje vrijpleit. Eerst de versie van vorig jaar:

Schermafbeelding 2015-11-20 om 15.32.26.png

En dan de versie van afgelopen week:

Schermafbeelding 2015-11-20 om 15.32.11.png

De teksten zijn identiek, maar de middelste alinea is verdwenen! Het ligt ineens niet meer aan het traject tussen politie en OM? Er gaat niets mis bij de politie? Het is geen rommeltje bij het OM? Of hangt men de vuile was liever niet meer buiten want het rapport wordt dit jaar tenslotte gewoon gepubliceerd?

De Tweede Kamer heeft, een uitzondering daargelaten, het de minister niet erg lastig gemaakt op dit dossier. Het is wachten op een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) dat de kwestie onderzoekt. Maar wij horen daar graag nu al meer over. Zeker van insiders die van de hoed en de rand weten. Kom met uw tips en mail ons tip insturen of bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl.

Opmerking bij zin uit intro: 'slechts 142 discriminatiefeiten (in 133 afzonderlijke zaken).' Het OM rekent met het aantal discriminatiefeiten, wij dus ook. In 1 zaak kunnen soms meerdere feiten zitten.

Lees meer over

Werk en inkomen Discriminatie
Verkenning Research Opnames Uitzending

Discriminatie

Uitzending

Maandag 17 februari in De Monitor NPO2 om 22:15 uur: Je contract wordt niet verlengd nadat je je baas vertelt dat je zwanger bent. Of je wordt na de bevalling in een lagere functie gezet. Het zijn vormen van zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer. Het mag niet van de wet, maar het gebeurt wel. Hoe kan het dat dit anno 2020 nog steeds gebeurt?

Deel jouw ervaring 27 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 17 februari 2020 om 22:15  NPO2

115 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Werk en inkomen / Discriminatie

Heb je aangifte gedaan van discriminatie en nog steeds niks gehoord?

Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Je bent zwanger. Yes! Na de zware eerste maanden vol misselijkheid en vermoeidheid voel je je nu goed. Maar helaas blijf je niet lang op die roze wolk zitten.
Alles over dit onderzoek