Wakker worden van de treintrillingen? Teun logeert langs het spoor in Rijen.

zondag 19 mei 2019 Leestijd: 3 min.

Teun logeert in Rijen / De Monitor

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

zondag 19 mei 2019 Leestijd: 3 min.

‘Ik zeg altijd tegen iedereen: kom eens een nachtje bij mij slapen, dan ervaar je zelf wat de trillingen met je doen,’ vertelt Dorien van der Teems als we haar spreken voor ons onderzoek naar treintrillingen. Teun gaat daarom logeren in het Brabantse dorp Rijen voor ons onderzoek naar treintrillingen.

Dorien wacht Teun op bij het station, vlakbij haar huis. Ze woont pal aan het spoor en om de paar minuten komt er een trein voorbij en sluit de spoorwegovergang. Dat maakt nogal wat geluid. Toch heeft Dorien dáár geen last van: ‘Het is niet het geluid, het zijn echt de trillingen.’

‘Iedere drie, vier minuten komt er een trein langs, dat voel je echt. De laatste tijd is dat overgegaan in schudden.’ In Rijen is altijd al veel treinverkeer geweest, maar sinds de intercity’s met andere locomotieven zijn gaan rijden zijn de trillingen langs het spoor sterk toegenomen. 

lees ook: Spoorvervoerders zien geen heil in langzamer rijden om overlast tegen te gaan zaterdag 18 mei

Schade

Eenmaal binnen neemt Dorien Teun mee naar de kelder, waar de tegels op de muur sinds een tijdje bol staan. ‘Dit is toch wel één van de meest duidelijke dingen. De tegels komen los van de muur. Dit scheurt van bovenaf en komt helemaal los, er zit ook speling in. Ik kan geen andere oorzaak bedenken dan de treinen. We hebben hier geen aardbevingen en het huis staat verder prima.’

Niet alleen Dorien heeft schade aan haar huis, ook veel buren. Maar ondanks verschillende schademeldingen worden de schades door deskundigen, gestuurd door ProRail, afgekeurd.  Volgens hen zijn de trillingen van treinen in het dorp te zwak om schade te kunnen veroorzaken.

lees ook: ProRail: ‘Bij bestrijding trillings-overlast is het altijd zoeken naar een pot geld’ donderdag 16 mei

Wakker worden of niet

Bewoners zijn er niet gerust op, maar vinden schade niet het enige probleem. Door de goederentreinen die tot in de nacht doorrijden, slapen ze slecht. Om dat te ervaren nodigt Dorien iedereen uit om te blijven slapen, van de wethouder tot de directeur van ProRail. Teun is de eerste die het daadwerkelijk doet. ‘Als je ligt, voel je het bed schudden. Je hoort het plafond kraken, je voelt het huis bewegen. Je gaat echt liggen schudden. Zeker als er een vrachttrein voorbij komt die wat langer is, ja dan ga je daar echt wel wakker van worden. Hoe moe je ook bent,’ aldus Dorien.

Niet alleen in Rijen hebben de bewoners slapeloze nachten door de passerende treinen. Ook in andere gemeenten langs de Brabantroute hebben mensen last van de trillingen. Maar door het ontbreken van grenswaarden vastgelegd in regelgeving hebben de bewoners weinig rechten. ProRail probeert wel maatregelen te nemen om de trillingen te reduceren, maar tot nu toe niet met het gewenste effect. Ook heeft ProRail door het ontbreken van wetgeving beperkt budget hiervoor.

De volgende ochtend verschijnt Teun aan het ontbijt. Aarzelend vraagt Dorien hoe hij geslapen heeft. ‘Nou… eerlijk gezegd, tot ongeveer elf uur werd ik helemaal uit mijn bed geschud. Maar daarna ben ik als een blok in slaap gevallen. Van elf tot zeven.’ 

Zorgen

‘Maar het is niet zo dat ik je niet geloof, Ik had om 11 uur ook het gevoel van: Wat is dit? Wat gebeurt hier?,’ aldus Teun. Het zijn volgens Dorien ook de zorgen voor schade die de slapeloze nachten veroorzaken: ‘Aan de ene kant heb je verstoorde nachtrust door de treinen en aan de andere kant zorgt het voor een hoop nadenkwerk en piekerwerk over hoe het nu verder moet?’

Bewoners hebben geen vertrouwen in de schadebeoordelingen van ProRail. Zij denken niet dat de trillingen te zwak zijn om schade te veroorzaken, omdat ze zeggen dat ze de schade hebben zien ontstaan toen de trillingen sterker werden. De gemeente Gilze en Rijen heeft daarom samen met de gemeente Oisterwijk en Oosterhout besloten bewoners te ondersteunen in een proefproces tegen de spoorbeheerder.

Onderzoek

Op de weg terug krijgen we berichten van de buren. Ook zij hebben voor het eerst in tijden als een blok geslapen. Volgens hen was het namelijk een uitzonderlijk rustige nacht. Maar onderzoek van de Universiteit van Göteborg wijst uit dat slaapproblemen kunnen optreden vanaf een trillingsniveau dat maar net iets boven het voelbare niveau ligt. 

Nieuwsbrief

Ons onderzoek naar treintrillingen volgen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan brengen wij je op de hoogte! 

Uitzending

De hele overnachting in Rijen zien en meer? Kijk aanstaande zondag 19 mei naar De Monitor om 22.40 op NPO2.

Lees meer over

Natuur en milieu Treintrillingen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Treintrillingen

Opnames

Deel jouw ervaring 11 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 19 mei 22:40u, NPO2

236 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Anne Mae van Tilburg studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor liep ze stage bij De Monitor. Daarbij werd ze meteen gegrepen door het onderzoek naar aardbevingsschade in Groningen. Bij De Monitor ging ze dan ook niet meer weg. Na het behalen van haar master ging ze aan de slag als researcher. Daar beet ze zich vast in onderwerpen zoals bomenkap en duivelsuitdrijvingen bij kinderen.
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het wordt steeds drukker op het spoor. Nederland heeft zichzelf ambitieuze klimaatdoelen gesteld en vervoer per trein is een stuk duurzamer dan een auto of vrachtwagen. Maar wat betekent dit voor d...
Alles over dit onderzoek