Waarom we discriminatie te vaak accepteren

vrijdag 06 maart 2015 Leestijd: 2 min.

achtergrond discriminatie_0 /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

vrijdag 06 maart 2015 Leestijd: 2 min.

Hoeveel discriminatie er is weten we niet, maar wél dat het veel méér is dan uit de officiële cijfers blijkt. Kijk maar eens naar het belevingsonderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau.

Een kwart (!) van de inwoners van Nederland heeft het afgelopen jaar tenminste één voorval meegemaakt dat zij als discriminerend heeft ervaren. Dan kom je uiteraard heel veel hoger uit dan de 3.614 incidenten die de politie telde, of de 7235 meldingen bij anti-discriminatiebureaus.

####Waarom doen we niets?

Een belangrijke reden dat iemand discriminatie niet meldt is dat je niet weet dat je gediscrimineerd bent. Je krijgt niet recht in je gezicht te horen dat men geen moslim, homo of gehandicapte wil aannemen.

Tweede reden: je weet niet wat je moet doen! Terwijl er best mogelijkheden zijn: aangifte doen bij de politie, of naar een antidiscriminatiebureau gaan waar men je advies geeft. Een derde mogelijkheid is een klacht indienen bij het College voor de Rechten van de Mens.

Maar stel: jij kent wél de weg... Dan is er een derde probleem: hoe bewijs je discriminatie?

Dat blijkt heel lastig. Een portier die iemand met Marokkaanse roots weigert is niet zo dom om dat in de rechtszaal te herhalen. Is er geen getuige, dan is het jouw woord tegen het zijne: een kansloze missie dus.

####Dubbel slachtoffer

In onze uitzending van komende zondag 8 maart ontmoeten we Gerrit. Hij werd niet aangenomen omdat hij seropositief is. Zodra hij voelde dat het de verkeerde kant op ging, nam hij de gesprekken met zijn potentiële werkgever op.

De bovenstaande problemen zijn op hem dus niet van toepassing, maar helaas wel de vierde reden waarom velen discriminatie maar gelaten accepteren: victimisatie. Dat betekent dat je zelf slachtoffer wordt als je actie onderneemt: de verhoudingen verslechteren en dus geen promotie, geen extra geld of wat dan ook.

Gerrit won zijn zaak bij het College voor de Rechten van de Mens. En dus kreeg hij de baan alsnog? Welnee: nu zijn de verhoudingen zogenaamd verstoord omdat hij de gesprekken had opgenomen. Terugvechten helpt je dus van de regen in de drup. En de sancties en schadevergoeding zijn ook al niet erg stevig.

Veel slachtoffers van discriminatie houden daarom maar hun mond. Anders sta je bekend als een lastpak, of als een huilebalk in plaats van als een zelfbewuste burger die zich verweert tegen onrecht.

####Oproep

Wij willen graag uw ervaringen m.b.t. discriminatie horen. Hoe gingen instanties, zoals de werkgever, de horecagelegenheid of de politie en justitie ermee om?

Laat het ons weten! Mail naar demonitor@kro-ncrv.nl of bel 035-6719794.

Lees meer over

Werk en inkomen Discriminatie
Verkenning Research Opnames Uitzending

Discriminatie

Uitzending

Maandag 17 februari in De Monitor NPO2 om 22:15 uur: Je contract wordt niet verlengd nadat je je baas vertelt dat je zwanger bent. Of je wordt na de bevalling in een lagere functie gezet. Het zijn vormen van zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer. Het mag niet van de wet, maar het gebeurt wel. Hoe kan het dat dit anno 2020 nog steeds gebeurt?

Deel jouw ervaring 27 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 17 februari 2020 om 22:15  NPO2

115 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Je bent zwanger. Yes! Na de zware eerste maanden vol misselijkheid en vermoeidheid voel je je nu goed. Maar helaas blijf je niet lang op die roze wolk zitten.
Alles over dit onderzoek