Onderzoek De Plasticplaag

Waarom Hartman nog vooral nieuw plastic gebruikt: “Onze doelgroep vindt design en kwaliteit vermoedelijk zwaarder wegen dan dat het gerecycled is”

zaterdag 06 juni 2020 Leestijd: 3 min.

Deze stoel is niet gerecycled: "In de koopoverweging van de consument speelt het nog geen grote rol" / De Monitor

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

zaterdag 06 juni 2020 Leestijd: 3 min.

Op tal van plastic producten staat met koeienletters dat ze ‘recyclebaar’ zijn. Ze kúnnen dus (in theorie) gerecycled worden. Maar dóen fabrikanten het ook? Maken ze hun nieuwe producten weer van dat gerecyclede plastic? We vragen het aan een paar grote merken. Deel 3: tuinstoelfabrikanten Hartman en Keter. 

Slechts tien procent van de plastic producten in Nederland wordt gemaakt van gerecycled plastic, rekende de voorzitter van de kunststofindustrie, Jac.Gofers, ons voor voor ons onderzoek naar plasticrecycling. Tegelijkertijd willen we naar een economie zonder afval en staan er duizenden zakken met gerecyclede plastic snippers in de polder te wachten op een nieuwe bestemming. Hoe kan dat? 

Eerder belden we al met waterflessenmaker Dopper. Hun flessen zijn vooralsnog van fonkelnieuw fossiel plastic. Daarna bevroegen we twee fabrikanten van shampooflessen. Zij verwerken wel een en ander aan gerecycled plastic, maar lopen nog tegen wat uitdagingen aan. Hoe zit het met de tuinstoelenmakers? Weten zij raad met gerecycled plastic? 
lees ook: 'Recyclebaar' staat op veel plastic producten, 'gerecycled' bijna nooit vrijdag 05 juni

“Design is belangrijk”
“Jazeker,” meldt Daniel Rasenberg business developer van bedrijf Keter dat tuinmeubilair voor de merken Keter, Allibert en Jardin maakt. “Daar maken wij al jaren een kwalitatief goed product mee.” Is het dan niet lastig om met gerecycled plastic een tuinstoel te maken? “Het is niet eenvoudig, maar we hebben een leverancier die de goede kleur en kwaliteit voor ons maakt. Wel tachtig procent van onze tuinmeubelproductie in Rijen en Enschede is van recyclaat. In onze 24 fabrieken over de hele wereld is 42 procent van het kunststof dat we gebruiken gerecycled.”

Van fabrikant Hartman krijgen we een heel ander verhaal. Marketing director Stefanie Sijtsma: ”Bij ons is het een belangrijk item en we zien een kans om hierin betekenisvol te zijn, maar we willen waarmaken wat we beloven. We hebben vorig jaar de eerste gerecyclede stoel geïntroduceerd. Uiteindelijk is ons doel om alle kunststofstoelen van gerecycled plastic te gaan maken en volledig om te gaan, maar wel met de kwaliteit, het comfort en het design die passen bij ons merk.” In hun assortiment hebben ze één stoel van gerecycled plastic. Sijtsma: “We hebben de Green Valley-stoel vorig jaar geïntroduceerd bij de winkels. Zij waren enthousiast en vinden het goed om te zien dat we hiermee bezig zijn en dit belangrijk vinden, maar toch blijkt het in de koopoverweging van de consument nog geen grote rol te spelen.” 

Vinden hun consumenten het dan niet zo belangrijk of hun tuinstoel van nieuw of gerecycled plastic is gemaakt? Sijtsma denkt dat het komt doordat de gemiddelde levensduur van een tuinset lang is, je koopt niet ieder jaar een nieuwe tuinset. “Onze doelgroep koopt een set voor minimaal 8 jaar. Dan wegen kwaliteit, duurzaamheid en comfort (maar ook het plaatje: design) vermoedelijk toch zwaarder mee.”

Duitse degelijkheid
Ook de kuipstoelen van Hartman die nu in de bonusfolder van de Albert Heijn prijken, blijken niet van gerecycled kunststof te zijn. Sijtsma: “Nee, deze zijn niet van gerecycled plastic, maar ze zijn wel recyclebaar. Bij ons zijn comfort, design en kwaliteit de belangrijkste pijlers waar een product aan moet voldoen. Om een stoel te ontwikkelen die qua prijs past bij de AH, en voldoet aan onze kwaliteitseisen en testen, was het nog niet haalbaar om dit van gerecycled plastic te doen." 

Toch nog even terug naar collegafabrikant Keter. Hoe kan het dat Hartman zegt: wij beginnen voorzichtig met 1 stoeltje, terwijl zij al tijden bijna al het tuinmeubilair van recyclaat maken? Rasenberg van Keter: “Daarvoor moet u bij Hartman zijn. Wij gebruiken het heel veel.” En het is niet zo dat die stoelen van gerecycled plastic stinken, zoals we veel horen? Of, nog een veelgehoord bezwaar tegen gerecycled plastic: dat je er doorheen zakt, omdat het minder sterk plastic is? Rasenberg: “Nee hoor, dat testen we continu. De materialen, en ook de eindproducten. We voldoen zelfs aan de Duitse kwaliteitseisen.” 

En hoe zit het met de kosten? We horen dat gerecycled plastic op het moment duurder is dan nieuw plastic. Rasenberg: “Ja, de laatste weken hebben we de prijzen van nieuw plastic zien dalen, terwijl de prijzen van recyclaat hetzelfde zijn gebleven.” Toch houdt Keter vast aan het gebruiken van gerecycled plastic: “Wij willen het gebruik wereldwijd zelfs verdubbelen.”

Meer weten? 
Wil je meer weten over wat er wel en niet gemaakt wordt van gerecycled plastic? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief of kijk maandag 8 juni naar De Monitor om 22:20 uur op NPO2! 

Lees meer over

Natuur en milieu De Plasticplaag
Verkenning Research Opnames Uitzending

De Plasticplaag

Uitzending

Duizenden zakken gerecyclede plastic snippers liggen te wachten in de polder. Waarom willen fabrikanten ze niet hebben? En doet de staatssecretaris eraan? Zij wil toch naar economie waarin alle plastics opnieuw gebruikt worden? Kijk maandag 8 juni naar onze uitzending!

Deel jouw ervaring 70 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 08 juni 2020 om 22:20  NPO2

402 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Plastics zijn in één woord fantastisch. We gebruiken ze voor onmisbare producten als brillen, babyflessen en injectienaalden. Ook gebruiken we ze voor ons luxe leven...
Alles over dit onderzoek