Achtergrond Cannabis

Waarom de telers in het wietexperiment hun wiet zo sterk mogen maken als ze zelf willen

maandag 18 november 2019 Leestijd: 2 min.

Sinterklaas Prem Radhakishun met zijn Wietpieten bij het Hennep Museum in Amsterdam, hennepfeest ter ere van het 10-jarig bestaan Cannabis College. / ANP - RICK NEDERSTIGT

Mijke van Wijk

Redactie

mijke.vanwijk@kro-ncrv.nl

maandag 18 november 2019 Leestijd: 2 min.

‘Als je wiet verkoopt met 10 procent thc of minder, gaan mensen de straat op voor de zwarte markt.’ Aldus Hans Dupont, één van de deskundigen die met de adviescommissie van de regering heeft nagedacht over het wietexperiment. Daarin mogen de telers zelf bepalen hoe hoog het thc-gehalte is in de cannabis die ze kweken.

Vorige week stemde de Eerste Kamer in met het experiment gesloten coffeeshopketen. Op zijn vroegst in januari 2021 zal in tien gemeentes legaal geteelde cannabis liggen. Telers mogen zelf bepalen hoe sterk de cannabis is, die ze produceren. Er is geen maximum gesteld aan de werkzame stoffen thc en cbd. Kort gezegd: van thc word je high en van cbd word je relaxed. Een aantal Nederlandse psychiaters vindt cannabis met een hoog gehalte thc gevaarlijk. Zij vinden dat het maximum thc-gehalte 5 of 10 procent zou moeten zijn. Dat zou honderden psychoses per jaar kunnen voorkomen, betogen ze.

Op zoek naar een kick

Hans Dupont gelooft niet dat een maximum thc-gehalte de oplossing is. Hij is  landelijk coördinator verslavingspreventie van Verslavingskunde Nederland en verbonden aan Mondriaan, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. ‘Je moet mensen leren met cannabis om te gaan. Net als met alcohol.’ Als je ziek wordt omdat je te veel of te zwaar bier hebt gedronken, zal je een volgende keer minder bier drinken, met minder alcohol. Het is een leerproces. ‘Je moet mensen opvoeden: wat is normaal?,’ zegt Dupont.

‘Blowen is niet zonder gevaar, maar mensen gebruiken minder als wiet sterk is. Het gevaar zit bij de beginnende gebruiker, bijvoorbeeld als je gevoelig bent voor een psychose.’ Dupont baseert zich op wetenschappelijk onderzoek dat uitgaat van drie groepen thc-gebruikers. ‘Er is een groep die geen benul heeft, maar zijn gebruik zal aanpassen als de wiet te zwaar blijkt te zijn. Dan is er een middengroep die bewust gebruikt en weinig zal roken van zware cannabis. En tot slot is er een groep jonge gebruikers die op zoek is naar een kick en cannabis met een hoog gehalte thc wil.’ En die laatste groep moet je bereiken met voorlichting. Dupont ziet op dit punt in het experiment een belangrijke rol voor degene die de wiet verkoopt. Hij wil dat jongeren die bij een coffeeshop komen, worden geïnformeerd door de coffeeshophouder. ‘Rook je voor het eerst? Dan raad ik je aan dit en dat te gebruiken.’

 Sterkere wiet in andere stad

Peter Vossenberg is verslavingsarts en voorzitter van de Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland. Ook hij heeft met de adviescommissie meegedacht over het wietexperiment. Vossenberg begrijpt wel dat er geen maximum wordt gesteld aan het thc-gehalte. ‘Je moet niet krijgen dat mensen zeggen: de staatswiet is zo slap, we gaan naar een andere stad om sterkere wiet te krijgen. Je moet concurrerend zijn en hopen dat coffeeshophouders wat doen als ze problematische gebruikers tegenkomen.’

Tegelijkertijd vraagt hij zich af hoeveel effect preventie zal hebben. ‘Bij tabak is dat ook weinig.’ De coffeeshophouder moet signaleren als mensen veel gebruiken en het gesprek aangaan. ‘Net als een kroegbaas dat moet doen als iemand te veel drinkt. Maar die doen dat te weinig. Slijters moeten ook hun klanten aanspreken als ze te veel drank kopen. Ik heb in mijn hele carrière maar één keer zelf meegemaakt dat een slijter een klant had aangesproken en had aangeraden naar de verslavingszorg te gaan.’

Bijsluiter

De regering heeft in het wietexperiment een aantal regels opgesteld voor preventie. In de coffeeshops moeten bijvoorbeeld folders komen te liggen met voorlichting. Verkopers moeten een cursus doen om klanten te kunnen vertellen over het gebruik en de risico’s van cannabis. Ook is het idee om een bijsluiter mee te geven bij de verkoop van een zakje wiet of hasj, met daarin onder meer productinformatie en preventieboodschappen.

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek, abonneer je hier op onze nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Lees meer over

Gezondheid en zorg Cannabis
Verkenning Research Opnames Uitzending

95 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Mijke van Wijk Redactie
Mijke van Wijk studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie is ze bij de radio gaan werken als redacteur, verslaggever en presentator. Mijke werkte onder meer voor BNR Nieuwsradio, NPO Radio1 en de Bayerische Rundfunk. Ze heeft meerdere radiodocumentaires gemaakt voor de NTR en de VPRO, onder andere over ontbossing en sojateelt. Voor KRO-NCRV maakte ze de podcast Tante Jos.
Lees verder
@mijkevanwijk

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Dit kabinet is van plan om een experiment te doen met een gesloten teelt en toevoer van cannabis aan coffeeshops. Tien gemeentes doen mee en zullen volledig legaal geteelde wiet gaan verkopen.
Alles over dit onderzoek