Onderzoek Giftige Grond

Waarom de eigenaar van vervuilde grond vaak opdraait voor de schoonmaakkosten (ook al is hij onschuldig)

dinsdag 22 september 2020 Leestijd: 2 min.

Janina Hamann, advocaat milieurecht / PuckSoetensFotografie

Silvia Geurts

Redacteur

silvia.geurts@kro-ncrv.nl

Odette Joosten

Verslaggever

odette.joosten@kro-ncrv.nl

dinsdag 22 september 2020 Leestijd: 2 min.

Milieuadvocaat Janina Hamann vindt het niet eerlijk dat een verhuurder verantwoordelijk kan worden gehouden voor de troep die een huurder achterlaat. “Het is heel oneerlijk en vaak is het niet uit te leggen, maar dit is de wet. De eigenaar van de grond is verantwoordelijk voor de verontreiniging als er bij de vervuiler geen geld meer te halen is.”

“In Nederland zeggen we vaak: de vervuiler betaalt. Maar helaas zit het in de praktijk toch anders”, vertelt Janina Hamann, advocaat milieurecht, ons aan de telefoon. Ze reageert op het filmpje van Reinoud Arts, eigenaar van een bedrijventerrein in Doetinchem waar 1.300 lekkende vaten met giftig blusschuim staan opgeslagen. De vaten zijn niet van hem, maar doordat de huurder die de vaten geplaatst heeft inmiddels failliet is, zit hij ermee opgescheept.

“Als de vervuiler niet kan betalen dan blijft de eigenaar zitten met de vervuilde grond. Ik zie het regelmatig in mijn praktijk. Het is heel oneerlijk en vaak is het ook niet uit te leggen, maar dit is de wet.”

lees ook: Reinoud zit opgescheept met 1.300 lekkende gifvaten: “Dat niemand iets doet, vind ik ongelofelijk” zondag 06 september

Handhaving 

Toch roept de zaak van Reinoud Arts vragen op. Is er voldoende gecontroleerd door de gemeente en de omgevingsdienst? En had er eerder moeten worden ingegrepen? Arts heeft namelijk al meerdere keren aan de bel getrokken. “De verantwoordelijkheid wordt nu bij de verhuurder gelegd, maar ook de gemeente heeft een verantwoordelijkheid”, vertelt Hamann. “Het is de vraag of de gemeente heeft zitten slapen, en of daardoor ook het probleem van de lekkende vaten groter is geworden.”

Drugsafval

Hamann vergelijkt de zaak in Doetinchem met zaken waarbij drugsafval wordt gedumpt in het weiland van een boer of in een natuurgebied. “Ook dan moet de eigenaar van de grond zelf de kosten betalen voor het afvoeren van het chemisch afval”, legt ze uit. “Dat kan flink in de papieren lopen, terwijl het in dit soort zaken ook overduidelijk is dat de eigenaar van de grond niets te maken heeft met het milieudelict.”

Volgens Hamann loopt het recht achter op deze maatschappelijke ontwikkelingen. “Maar om uiteindelijk tot een wetswijziging te komen heb je veel van dit soort zaken nodig die voor de rechter moeten komen. Ik adviseer Reinoud Arts ook om het er niet bij te laten zitten. Je moet procederen, maar ik begrijp ook dat juridische procedures verschrikkelijk kostbaar zijn.” 

Crowdfundingsactie  

Tijdens ons gesprek komt Hamann ineens met een idee. “Zou hij niet een crowdfunding kunnen starten? Het zou kunnen dat burgers hem in deze strijd willen steunen. Op die manier kan hij de proceskosten betalen. Het is namelijk ontzettend belangrijk dat dit soort zaken juridisch worden uitgevochten.”

Voor ons onderzoek naar de casus in Doetinchem werken we samen met Follow The Money. 

Wil je op de hoogte blijven van het onderzoek Giftige Grond? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

lees ook: Zorgen om lekkende gifvaten Doetinchem: “Wat als het ook in onze grond zit?” zondag 20 september

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Giftige grond
Verkenning Research Opnames Uitzending

25 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Silvia Geurts Redacteur
Silvia Geurts is een fanatieke researcher met oog voor kleine verhalen met grote gevolgen. Als verdwaalde Limburger in de Randstad zoekt ze verhalen die tot ver buiten de A10 reiken. Als onderdeel van haar master journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam werkte ze bij De Monitor mee aan een uitzending over Verzakte Huizen, met een focus op het aardbevingsgebied Groningen, en een uitzending over zwerfplastic. Daarna kwam ze terug als redacteur en startte ze o.a. een onderzoek naar de krimpende sociale huurvoorraad van Rotterdam.
Lees verder
@silviageurts

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het zal je maar gebeuren. Je zit opgescheept met een industrieterrein vol met 1300 lekkende gifvaten. Ze zijn niet van jou, maar staan wel op jouw terrein. Wat moet je dan?
Alles over dit onderzoek