VVD Rotterdam stelt vragen over gebruik van beveiligingscamera's n.a.v. ons onderzoek

woensdag 06 november 2013 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

woensdag 06 november 2013 Leestijd: 1 min.

26 okt: We kregen een tip binnen van Guido Jeurissen uit Rotterdam. Zijn aangifte van diefstal werd niet in behandeling genomen, terwijl alles op camera stond. Hierboven zijn verhaal.

31 okt: De Rotterdamse VVD stelt vragen aan burgemeester Aboutaleb over het functioneren van de politie naar aanleiding van één van onze binnengekomen tips. De afgelopen dagen hebben veel mensen zich bij ons gemeld die naar eigen zeggen niet goed door de politie zijn geholpen. Zo ook Guido Jeurissen, die bij Rotterdam Centraal werd bestolen. De diefstal werd vastgelegd door meerdere beveiligingscamera's, maar de politie heeft de beelden nooit bekeken. De VVD is verbaasd dat camerabeelden niet altijd worden bekeken en stelt daarom vragen aan burgemeester Aboutaleb.

6 nov: Vorige week vertelde Guido Jeurissen over de roof van zijn cameratas met laptop en cameralenzen, die is vastgelegd door beveiligingscamera’s rondom Rotterdam Centraal. Nu hebben we de brief waarin de politie uitlegt waarom ze niets met zijn aangifte doet. Overvallen, inbraken en straatroof zijn belangrijker!

Guido’s zaak valt blijkbaar niet onder straatroof, maar onder diefstal. Gek genoeg staat er niets in de brief over het camerabeeld. Het is niet duidelijk of ze bewaard en bekeken zijn. De politie wil nog geen vragen beantwoorden. De lokale VVD neemt er geen genoegen mee:

Maar goed, wat vinden we van deze brief? Eerlijk en reëel van het Rotterdamse corps, of is het een schande? Ziet uw afwijzing er ook zo uit, of kreeg u een andere brief? Meld het ons!

11 nov: Guido Jeurissen heeft antwoord gekregen van de Rotterdamse politie op zijn bezwaarschrift. Guido diende namelijk bezwaar in omdat de politie eerder per brief liet weten niets met zijn aangifte zou gaan doen vanwege de ernst van het delict. Guido Jeurissen werd op 4 september dit jaar bestolen van cameratas met laptop en cameralenzen tijdens het filmen rondom het Rotterdam centraal station. Omdat er minstens drie camera’s hingen rondom de plaats delict, had Guido hoop dat de diefstal was vastgelegd.

De Rotterdamse politie laat Guido dus weten dat de beelden wèl zijn bekeken, maar dat de camera’s geen zicht hadden op de plaats delict:

Extra: Verslaggever Bastiaan Hetebrij maakte eerder een item over de zin of onzin van cameratoezicht op straat. Bekijk het item hier:

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie, waar is mijn aangifte?
Verkenning Research Opnames Uitzending

Politie, waar is mijn aangifte?

Uitzending

Deel jouw ervaring 58 andere artikelen in onderzoek

568 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Van alle aangiftes die bij de politie worden gedaan, leidt maar 5% tot een veroordeling. Hoe kan dit? Wat gebeurt er met de aangiftes bij de politie? En hoe eenvoudig en veilig is het om aangifte t...
Alles over dit onderzoek