VVD-Kamerlid: Studentenstop op bepaalde opleidingen onvermijdelijk.

maandag 08 februari 2016 Leestijd: 1 min.

duisenberg2 /

Niels van Nimwegen

Verslaggever

niels.vannimwegen@kro-ncrv.nl

maandag 08 februari 2016 Leestijd: 1 min.

De VVD denkt dat een studentenstop op opleidingen als Psychologie onvermijdelijk is. De partij wil dat de opleidingen eerlijke en objectieve informatie geven, maar volgens kamerlid Pieter Duisenberg kun je bij bepaalde studies ‘er niet meer omheen en moet je een arbeidsmarktfixus gaan stellen.’ De overheid bepaalt in zo’n geval hoeveel opleidingsplaatsen er zijn, zoals dat nu al met Geneeskunde het geval is. Volgens Duisenberg geldt dit ondermeer voor Psychologie, maar het kamerlid haalt ook studies die opleiden voor de gaming-industrie aan. ‘Daar is ook een bepaalde hype om ontstaan, terwijl er eigenlijk geen banen meer te vinden zijn.’

Het Kamerlid reageerde in het radioprogramma De Ochtend op de uitzending van gisteravond, waarin we lieten zien hoe met name universiteiten worstelen met de grote hoeveelheid studenten die zich inschrijven op studies die een zeer beperkt baanperspectief hebben. Opleidingsdirecteuren van richtingen als Psychologie erkennen dat er teveel studenten worden opgeleid, maar individuele belangen van universiteiten verhinderen dat daar een rem op wordt gezet. Vandaag maakte de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) cijfers bekend over eerstejaars inschrijvingen. Waar de cijfers voor het HBO een lichte daling laten zien, zijn universitaire opleidingen populairder dan ooit. Rechten, Psychologie en Geneeskunde trekken de meeste studenten.

Dat de VVD als liberale partij bereid lijkt na te denken over het beperken van de vrije studiekeuze mag opmerkelijk genoemd worden. Volgens Duisenberg is het met pijn in het hart en de VVD wil dat de minister eerst de studiekeuzeinformatie aanpakt. Duisenberg heeft Kamervragen ingediend over het nieuws dat de verplichte studiebijsluiters het arbeidsmarktperspectief te rooskleurig weergeven.

Eerder dit weekend spraken de studentenkoepels LSVB en ISO zich uit voor meer aandacht voor doelmatigheid. De LSVB pleit voor een onafhankelijke alumni-monitor, waarin het baanperspectief goed in kaart wordt gebracht. Het ISO zou graag zien dat de doelmatigheidstoets periodiek wordt herhaald. Eerder wezen we er in ons online dossier Uitbuiting starters en stagiairs op dat dit nu alleen nog bij de start van nieuwe opleidingen wordt gedaan. Studies die reeds lang bestaan, zoals Psychologie, Pedagogiek en Communicatie worden niet meer gecontroleerd of hun onderwijs zowel inhoudelijk als qua studentenaantallen is afgestemd op de arbeidsmarkt.

VVD-kamerlid Duisenberg vindt dat voor beide voorstellen iets te zeggen valt. Hij denkt dat er nog veel te winnen valt op voorlichting en controle, voordat de minister aan de instroomknop moet gaan draaien.

Lees meer over

Werk en inkomen Uitbuiting starters en stagiairs
Verkenning Research Opnames Uitzending

290 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Niels van Nimwegen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Voor veel pas afgestudeerden liggen de banen niet voor het opscheppen en kunnen werkgevers kiezen uit een overvloed aan werkgrage sollicitanten. Wat voor gevolgen heeft dit voor afgestudeerden? En ...
Alles over dit onderzoek