Vrouw betaalt ruim 1000 euro om haar man te mogen verzorgen

woensdag 27 april 2016 Leestijd: 2 min.

Archiefbeeld ANP. /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

woensdag 27 april 2016 Leestijd: 2 min.

Betalen om zorg te mogen verlenen aan je partner – het blijkt geen uitzondering. Na ons bericht over de man die per jaar ruim 2000 euro extra moet betalen om 31,20 euro te ontvangen voor de zorg aan zijn vrouw, krijgen we een tip van een vrouw uit het het Drentse Aa en Hunze. Ook zij moet vanaf dit jaar bijbetalen om zorg te mogen leveren aan haar partner. ‘Ook wij gaan kijken hoe wij kunnen stoppen met het toegezegde persoonsgebonden budget (pgb)’, aldus de vrouw.

lees ook: Stel moet ruim 2000 euro betalen voor zorgvergoeding van 31,20 euro vrijdag 22 april Haar man werd 16 jaar geleden getroffen door een hersenbloeding. Daardoor heeft hij extra persoonlijke begeleiding nodig.

Sinds 1 januari 2015 valt de zorg die de vrouw aan haar man geeft onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) die door de gemeente wordt uitgevoerd. Het eerste jaar was een overgangsjaar, waarin mensen nog een lagere eigen bijdrage betaalden. Maar vanaf dit jaar worden de gevolgen pas echt duidelijk. Het Drentse stel blijkt er fors op achteruit te gaan.

De vrouw ontvangt 333 euro per maand voor de begeleiding van haar man. Maar de eigen bijdrage is vanaf dit jaar fors hoger: 295 euro per maand. Blijft over per maand: 38 euro, oftewel 456 euro per jaar. Net als de man die ons eerder tipte, moet ze het volledige bedrag dat ze ontvangt van 3996 euro per jaar (12x333 euro) optellen bij haar inkomen. En de eigen bijdrage mag ze niet aftrekken van de belasting. Uitgaande van het laagste belastingtarief van 36,55 procent is dat dus een extra kostenpost van 1460 euro.

Het stel moet dus 1460 euro extra belasting betalen voor een vergoeding van 456 euro per jaar voor de zorg die mevrouw levert aan haar man. Ze schieten er dus ruim 1000 euro bij in.

**Reactie gemeente
**

We leggen het verhaal van onze tipgever voor aan de gemeente Aa en Hunze. Die is bekend met de situatie van onze tipgevers. Maar volgens de woordvoerder zijn alle zorgbehoevende inwoners die een bedrag ontvangen in het kader van de nieuwe WMO op de hoogte gebracht van de mogelijke financiële consequenties. Zo zijn mensen doorverwezen naar de website van het Centraal Administratie Kantoor (CAK) waar mensen de hoogte van hun eigen bijdrage kunnen berekenen. En de gevolgen voor de belastingaanslag zijn ook duidelijk vermeld, dus ook aan onze tipgever. ‘In geval van een pgb dat wordt gebruikt om zorg in te kopen bij iemand uit het eigen netwerk (een niet-professional), wordt er op gewezen dat diegene dan inkomsten heeft en daarover mogelijk inkomstenbelasting moet betalen.’

Mevrouw is kortom goed geïnformeerd, wil de gemeente maar zeggen. Rest de vraag of de eigen bijdrage die het stel betaalt niet te hoog is. Maar de kans dat die eigen bijdrage wordt aangepast lijkt klein, zo blijkt uit de reactie van de gemeente: ‘De hoogte van deze eigen bijdrage wordt berekend door het CAK en is afhankelijk van onder andere inkomen en vermogen van de ontvanger. De regels voor de eigen bijdrage zijn landelijk voor iedereen gelijk.’ De enige optie die over lijkt te blijven voor onze tipgevers is om met terugwerkende kracht hun pgb stop te zetten. Dat is goedkoper en het scheelt ook een berg papierwerk.

We zullen ook het CAK om een reactie vragen. Klopt het dat gemeenten geen enkele invloed hebben op de hoogte van de eigen bijdrage, zoals de wethouder van Aa en Hunze stelt?

**Oproep
**

De overheid wil dat we meer gaan zorgen voor elkaar, anders wordt de zorg onbetaalbaar. Wij vragen ons af of daar wel altijd de juiste voorwaarden voor worden geschapen. Waar loop jij tegenaan als mantelzorger? Krijg jij ook een vergoeding voor de mantelzorg die je levert vanuit een pgb? Laat het ons weten! demonitor@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Gezondheid en zorg Mantelzorg
Verkenning Research Opnames Uitzending

Mantelzorg

Research

Deel jouw ervaring 55 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 05 juni 22:35u, NPO2

251 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zorg rondom ouderen thuis wordt zoveel mogelijk afgeschaald om de kans op besmetting met het coronavirus te voorkomen en capaciteit vrij te maken voor noodzakelijke zorg. Wat zijn de gevolgen?
Alles over dit onderzoek