Vooruitblik Veroordeelde Artsen: past minister Schippers eindelijk het tuchtrecht aan?

donderdag 24 september 2015 Leestijd: 2 min.

sthetoscoop_2 /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

donderdag 24 september 2015 Leestijd: 2 min.

We kregen een nieuwe tip binnen in ons dossier Veroordeelde Artsen. In eerdere uitzendingen toonden we al aan dat OM en IGZ informatie over veroordeelde zorgverleners niet goed met elkaar delen. Er is inmiddels een nieuw Samenwerkingsprotocol, dat ervoor moet zorgen dat beide partijen elkaar beter informeren.

Zijn patiënten daarmee veilig voor zorgverleners die over de schreef gaan omdat ze bijvoorbeeld een zedendelict hebben gepleegd, in de privésfeer of tijdens het werk? Wij ontdekten van niet.**

Onze tipgever Pleun werd in 2011 misbruikt door haar zorgverlener, tijdens de therapie. De zorgverlener wordt daarvoor door de strafrechter veroordeeld. Tot een boete, een voorwaardelijke celstraf en een taakstraf. Toch kan hij nog jaren doorwerken. Hoe zit dat? We gaan op onderzoek uit. We ontdekken dat de zorgverlener nog altijd in het register van therapeuten (SRBAG) staat. Ondanks aan de bel trekken van Pleun wilde het register geen actie ondernemen. We bellen erachteraan.

Zorgverlener kan doorwerken

En hoe zit het dan met de tuchtrechter? Die moet toch een oordeel vellen over de eventuele gevolgen van de ontucht voor de uitoefening van het beroep? De Inspectie blijkt al sinds 2012 op de hoogte van de zaak van Pleun, en heeft dit jaar geadviseerd dat er een tuchtzaak moet komen. Maar zo lang de tuchtrechter nog geen uitspraak heeft gedaan, kan de zorgverlener doorwerken. Pleun vindt dat een kwalijke zaak dat het zo lang duurt, en vindt dat er nu eindelijk bekeken moet worden of de zorgverlener nog wel zijn werk kan doen na wat er gebeurd is.

We leggen dit voor aan hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate. Hij vindt dat de Inspectie meer mogelijkheden moet hebben om zorgverleners die over de schreef gaan, in afwachting van een tuchtzaak te schorsen. Hoog tijd dat minister Schippers van Volksgezondheid daar haast mee maakt zegt hij, want dit manco is al jaren bekend bij de minister en levert potentieel gevaar op voor patiënten.

Reactie Schippers in de uitzending

Dat vraagt om een reactie van de minister, dus kloppen we aan bij het ministerie. In onze uitzending van zondag reageert zij op de wens van Legemaate om het tuchtrecht zo aan te passen dat sneller kan worden ingegrepen tegen zorgverleners die over de schreef zijn gegaan. Ziet Schippers inderdaad de noodzaak om dit te regelen en zo ja, wanneer staat het zwart op wit?

Kijk zondag om 22.35 uur naar De Monitor op NPO2.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Veroordeelde artsen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Veroordeelde artsen

Uitzending

Deel jouw ervaring 46 andere artikelen in onderzoek

54 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Waarom kan een arts na een veroordeling voor seksueel misbruik of voor het bezit van kinderporno nog werken met patiënten? Het Openbaar Ministerie geeft informatie over veroordelingen van zorg...
Alles over dit onderzoek