Vooruitblik: Torenhoge verkeersboetes RDW helpen mensen de vernieling in

vrijdag 25 september 2015 Leestijd: 1 min.

foto rdw /

Ronald Sistermans

Verslaggever

ronald.sistermans@kro-ncrv.nl

vrijdag 25 september 2015 Leestijd: 1 min.

Na onze eerdere uitzending over ‘gegijzeld door de overheid’ komen er meer tips binnen over het boetesysteem van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Opvallend is de zaak Barry Wijbenga, die maar liefst 32.000 euro moet betalen voor zijn onverzekerde racebrommer die geen meter op de openbare weg heeft gereden. Door een administratieve fout en omdat zijn brommer is samengesteld uit onderdelen van 3 brommers, kon het bedrag uitzonderlijk hoog worden.

Hoe kan een boete zo hoog oplopen? Het antwoord is simpel: de RDW hanteert een geautomatiseerd boetesysteem. Wanneer een voertuig is geregistreerd maar niet verzekerd of APK gekeurd, volgt er automatisch een boete.

Worsteling

Barry worstelde met een administratieve fout die hij probeerde te herstellen, maar de boetecomputer bleef desondanks bekeuringen, verhogingen en incassokosten uitspugen. En omdat Barry’s racebrommer bestaat onderdelen van 3 brommers komen de boetes in drievoud. Het leven van Barry is in puin, zijn hoop heeft hij gevestigd op zijn advocaat.

De gevangenis in

Wanneer Jolanda Schoen contact met ons opneemt blijkt dat een boete van de RDW zelfs kan leiden tot opsluiting in de gevangenis. Jolanda verhuisde met haar auto naar Oostenrijk. De Oostenrijkse autoriteiten zouden haar auto uit het RDW register halen, werd haar verteld bij inschrijving in het buitenland. Na 7 jaar keerde Jolanda terug naar Nederland maar haar auto bleek nooit uitgeschreven. De torenhoge boete kon ze niet betalen en Jolanda moest 28 dagen de gevangenis in.

Rijdende Rechter

Oud-rechter Frank Visser, bekend als de Rijdende Rechter, maakt zich al langer kwaad over het RDW boetesysteem. Hij stelt voor dat er een speciale officier van justitie moet komen die een oplossing zoekt voor mensen met een uitzonderlijk hoge boetes, zoals Barry en Jolanda.

Oplossing

We confronteren de RDW uiteindelijk met ons onderzoek en de overheidsdienst blijkt in de maag zit met de torenhoge boetes. Ze komen zondag met een oplossing. Betekent dit dat er nu hoop gloort voor Jolanda en Barry?

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Gegijzeld door de overheid
Verkenning Research Opnames Uitzending

263 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Ronald Sistermans Verslaggever
Lees verder
@rsistermans

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wie de boetes die worden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) niet betaalt kan flink in de problemen komen. Het gaat onder meer om verkeersboetes voor te snel rijden en het ...
Alles over dit onderzoek