Voortvluchtige Nederlandse tandarts gepakt in Canada

donderdag 04 september 2014 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2014-09-04 om 12.45.14 /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

donderdag 04 september 2014 Leestijd: 1 min.

Een voortvluchtige Nederlandse tandarts is maandag opgepakt in het Canadese dorpje Nackawic. Dat meldden Canadese media woensdagavond (lokale tijd).

De man werd internationaal gezocht, nadat in Frankrijk tientallen patiënten in een klein dorpje hadden geklaagd over zijn wanpraktijken.

Mark van N. runde tot 2009 een praktijk in Nederland, maar vertrok vervolgens naar het Franse dorpje Saint-Christophe à Château-Chinon. Daar werd de Hagenaar met open armen ontvangen, vanwege het tekort aan goede tandartsen in de regio.

Van Nierop zou volgens de inwoners van het Franse dorp onder meer gezonde tanden trekken, kaken breken en stukjes instrument in het tandvlees naaien. Ook kregen zijn patiënten soms last van bloedvergiftiging, snel terugkerende abcessen en schade aan de wortels van hun gebit. Bovendien presenteerde hij de inwoners van zijn nieuwe woonplaats vervolgens een gepeperde rekening.

Onderzoek

In december 2013 sloeg Van N. op de vlucht vanwege een juridisch onderzoek naar zijn manier van werken. Dat onderzoek was voor het Nederlandse medisch tuchtcollege de reden om hem in dat jaar voor een jaar te schorsen.

In 2009 liep er in Nederland ook al een onderzoek naar Van N. vanwege wanpraktijken, maar aangezien hij vertrok naar Frankrijk legde de Inspectie voor de Gezondheidszorg het onderzoek stil.

Volgens de Toronto Sun kwamen de autoriteiten er deze week achter dat Van N. in Nackawic woonde. Hij zou via internet een vrouwelijke inwoner van het dorp hebben ontmoet en zich met haar in het dorp hebben gevestigd. ** KRO Brandpunt**

Bekijk hier de reportage die KRO Brandpunt over hem maakte, inclusief een gesprek dat Sven Kockelmann met hem had.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Foute Dokters
Verkenning Research Opnames Uitzending

227 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe kan het dat zorgverleners zonder BIG-registratie of met een beroepsverbod in het buitenland wél in Nederland aan de slag zijn? De Monitor over foute dokters en een falend BIG-register.
Alles over dit onderzoek