Voormalig jobcoach bij gemeentes waarschuwt werklozen voor social return

dinsdag 26 augustus 2014 Leestijd: 1 min.
Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

dinsdag 26 augustus 2014 Leestijd: 1 min.

Een werkloze man die zélf tot voor kort werklozen aan een baan moest helpen, dat is nog eens een interessante tipgever. Hij is nu één jaar werkloos en een groot voorstander van social return, maar in de praktijk is het volgens hem een wassen neus.


Social Return is de verplichting van een bedrijf om een werkloze een (tijdelijke) baan te geven. Werkgevers die een gemeentelijke opdracht binnenhalen gaan deze verplichting aan. Zo worden werklozen ingezet bij bijvoorbeeld leerlingenvervoer en groenvoorziening. De werkloze lijkt er mee geholpen. Die kan zich weer ontwikkelen op de arbeidsmarkt. Maar volgens onze tipgever zijn werkgevers slechts geïnteresseerd in hun eigen belang, want ze krijgen subsidie voor begeleiding en vullen mogelijk een tijdelijk gat in hun bedrijf. In 9 van de 10 gevallen wordt het contract niet verlengd en staat de werkloze weer snel op straat.


Onze enquete schetst overigens een iets genuanceerder beeld, maar daarover later meer. Bij de werkloze en de ambtenaar die dit meemaken, ontstaat het beeld dat social return zinloos is.


Zou hij zelf als werkloze nu een social return-traject doen? Zeker, maar onder voorwaarden: 20-40% loon bovenop de bijstand, zodat je echt het gevoel hebt dat je een werknemer bent. Bovendien bouw je dan rechten op. En hij wil een vergoeding voor woon-werk verkeer. Kent u iemand met ervaring met social return of bent u zelf een jobcoach? Reageer!

Lees meer over

Werk en inkomen Werkloos en boos
Verkenning Research Opnames Uitzending

267 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe gaan we in Nederland om met werklozen? Miljoenen worden uitgetrokken om mensen weer aan een baan te helpen via allerlei maatregelen en subsidies. Zijn ze zinvol?
Alles over dit onderzoek