Voorkom voedselverspilling en bespaar 300 euro!

maandag 24 april 2017 Leestijd: 2 min.

Project Food Battle /

Auke Schouwstra

editor

@Auke Schouwstra

maandag 24 april 2017 Leestijd: 2 min.

Voedsel verspillen is alleen al jammer voor je portemonnee. Gemiddeld gooien mensen voor 300 tot 400 euro per jaar aan eten in de afvalbak. We maken er binnenkort een uitzending over, en daarom nodigen we je uit om mee te doen aan een Food Battle.

Wat is een Food Battle?

Een Food Battle is een strijd waarbij mensen proberen zo min mogelijk eten weg te gooien. Meedoen draagt bij aan het veranderen van het verspillingsgedrag van mensen thuis. Wanneer mensen een aantal weken precies bijhouden hoeveel voedsel ze wegdoen, schrikken ze vaak erg van de hoeveelheid eten die ze verspillen. Door de ontwikkeling van dat bewustzijn verspillen mensen aan het einde van een Food Battle 25 tot 40 procent minder voedsel!

Wat is er nodig om mee te doen aan De Monitor-Food Battle?

Een smartphone en een afvalbak, meer niet. We hebben het op de redactie even uitgeprobeerd. Dit was ons resultaat na 1 weekend:

Wil je meedoen? Geef je dan op via demonitor@kro-ncrv.nl

Spelregels

Bij onze Food Battle houd je 2 weken lang (van maandag 1 mei tot vrijdag 12 mei) bij hoeveel eten je weggooit. Daarvoor weeg je wat je in de afvalbak gooit en dat schrijf je op in je verspillingsdagboek.

Week 1

In de eerste week gooi je net zoveel weg als je normaal ook zou doen, zodat je een goed beeld krijgt van hoeveel eten je normaal verspilt. Op maandag 8 mei laat je ons weten hoeveel je weggegooid hebt. Vertel ons ook hoeveel mensen deel uitmaken van jouw huishouden.

Week 2

In de tweede week probeer je zoveel mogelijk te besparen. Je weegt opnieuw al het eten dat je weggooit en de hoeveelheid hou je bij. Op maandagochtend 15 mei laat je ons opnieuw weten hoeveel voedsel je de afgelopen week verspild hebt. Zo kunnen wij een winnaar van de Food Battle uitroepen.

Het totaal aan voedsel dat verspild wordt, wordt verrekend per gezinslid. Als een huishouden bijvoorbeeld 4 leden kent, wordt het totaal aan afval door 4 gedeeld.

Videodagboek

Tijdens de Battle is het de bedoeling dat je een videodagboek bijhoudt met je ervaringen. Eén keer in de week stuur je een filmpje naar ons. Dit kunnen filmpjes zijn waarop jij vertelt over wat je leert van de Food Battle, maar ook filmpjes waarop jij laat zien hoe je voedsel op een andere manier verwerkt in plaats van het weg te gooien.

Jouw filmpjes kunnen wij dan gebruiken voor een tussentijds artikel op onze website. Het is erg belangrijk dat je je telefoon horizontaal houdt bij het filmen. Dus niet 'staand' maar 'liggend'.

Doe mee! Geef je op via demonitor@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Natuur en milieu Voedselverspilling
Verkenning Research Opnames Uitzending

83 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Natuur en milieu / Voedselverspilling

Lees hier hoe je meedoet aan De Monitor Food Battle!

Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Auke Schouwstra

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wereldwijd gaat naar schatting een derde van voor mensen bedoeld voedsel verloren. Een gigantische hoeveelheid waarmee we in één klap de honger uit de wereld zouden kunnen helpen. Maa...
Alles over dit onderzoek