‘Voorkom dat kleine stofdeeltjes zich kunnen ontwikkelen tot een sluipmoordenaar’

maandag 28 november 2016 Leestijd: 2 min.

Bron:Wilco van Dijen fotografie /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

maandag 28 november 2016 Leestijd: 2 min.

Jaarlijks vallen er 3700 doden door beroepsziekten. Ongeveer 2000 sterfgevallen worden veroorzaakt door blootstelling aan schadelijke stoffen op het werk. De Long Alliantie Nederland (LAN) vindt dat er actie moet komen en vraagt met een petitie aandacht voor dit probleem. ‘Het is belangrijk dat door alle betrokkenen structureel maatregelen worden getroffen om blootstelling aan stoffen te voorkomen, zodat ogenschijnlijk onbeduidende stofdeeltjes zich niet kunnen ontwikkelen tot een sluipmoordenaar,’ zo schrijft het samenwerkingsverband van patiëntenverenigingen, beroepsverenigingen, zorgverzekeraars en bedrijven.

Al jaren volgen we voor het dossier Ziek door mijn werk de ontwikkelingen op het gebied van beroepsziekten. Door onze berichtgeving zijn beroepsziekten hoger op de agenda van politiek en beleidsmakers komen staan, maar grootscheepse en structurele oplossingen heeft het nog niet opgeleverd. Wat de LAN betreft komt daar verandering in. Daarom hebben ze naast de petitie ook het boekje ‘Ademnood – Longziekten als gevolg van werk’ gemaakt waarin verschillende mensen met een beroepsziekten hun verhaal doen.

Ziekmakend

Eén van hen is Kees Ludlage. Hij werkte als koppensneller in de bouw. Een koppensneller hakt betonnen funderingspalen schoon, waarbij veel stof vrijkomt. Ludlage liep daardoor de longziekte silicose op, maar niemand die hem vertelde dat hij een risico liep om ziek te worden. ‘Traplopen lukt niet meer, en hele dagen werken ook niet. Ik had me mijn toekomst heel anders voorgesteld,’ zei Kees Ludlage in onze uitzending vorig jaar.

De Long Alliantie Nederland wil nu dat er structureel en preventief gehandeld wordt. Het boek dat ze de Tweede Kamer-leden gaan overhandigen moet laten zien wat het belang is van het voorkomen van beroepsziekten. ‘Met de verhalen in deze publicatie willen we werkgevers, werknemers, zorgverleners en beleidsmakers bewust maken van het belang van preventie’, aldus de LAN.

Adembenemend

Het probleem van beroepsziekten is dat mensen heel langzaam ziek worden, zonder dat ze het zelf weten. Via de verhalen zoals die van Kees Ludlage probeert de LAN de ernst van de zaak inzichtelijk te maken. ‘Zij vertellen hun adembenemende verhalen, over hoe lang het duurt voor duidelijk is wat je mankeert, over het verliezen van je baan waar je van houdt, over het sociale isolement en het gevoel niet meer mee te tellen én over preventieve maatregelen.’

Met de petitie hoopt LAN geld los te krijgen om de eerste stappen te zetten om de preventie van beroepsziekten op te starten. Directeur Emiel Rolink van de LAN merkt dat hij geduld moet hebben. ‘Het zijn kleine stappen die we zetten. Het gaat misschien niet zo snel als we zouden willen, maar elke stap is er één.’

Heb je ook ervaring met een beroepsziekte? Laat het ons weten via tip insturen.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

597 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek