Dagboek van Suzanne GGZ tijdens corona

Voor het eerst verward tijdens corona: “Ik ben tweeënhalf uur kwijt”

dinsdag 21 april 2020 Leestijd: 1 min.

Suzanne in haar videodagboek / De Monitor

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

dinsdag 21 april 2020 Leestijd: 1 min.

Suzanne heeft autisme en een persoonlijkheidsstoornis. Vorige week zagen we in haar videodagboek hoe ze haar psychische problemen zo goed mogelijk onder controle probeert te houden nu alles anders is door de corona-crisis. Deze week gaat het toch mis. “Ik heb mijn eerste crisis gehad. Ik ging boodschappen doen en ergens onderweg ben ik mezelf kwijtgeraakt.”

“Het is nu elf uur ’s avonds en ik ben om acht uur weggegaan. Daarvan ben ik ongeveer tweeënhalf uur kwijt. Het zal waarschijnlijk te maken hebben met de stress en de paniek door mensen die geen anderhalve meter afstand hielden. Iedere keer als ik naar buiten ga, heb ik daar zoveel stress over. En nu is het waarschijnlijk gewoon geëxplodeerd”, vertelt Suzanne nadat ze ’s avonds is thuisgebracht door de politie.

lees ook: Verward tijdens de coronacrisis: “Het is nu te gevaarlijk om psychisch kwetsbaar te zijn” woensdag 08 april

“Stress en spanning
Een paar dagen later gaat het beter met Suzanne. Ze probeert naar buiten te gaan zonder bij andere mensen in de buurt te komen. Ze geniet van het mooie weer en stuurt kaarten naar mensen die ze door de corona-maatregelen niet kan zien. Maar waarom ging het een paar dagen geleden goed mis?

“De RIVM-regels zijn op dit moment mijn enige houvast. Als ik me daar niet aan houd dan heb ik geen regels meer. Normaal heb ik de regels van de maatschappij, maar die zijn er nu niet. Die zijn vervangen door de regels van het RIVM. Daar hou ik me nu strak aan. Als andere mensen zich daar niet aan houden dan geeft het me stress en spanning.”

Supermarktbezoek
Boodschappen doen is daarom elke keer weer lastig voor haar: “Mensen houden gewoon geen afstand. Zelfs het personeel niet, en klanten ook niet. Echt elke keer weer loop ik erop vast.”

Omgaan met corona blijft een uitdaging voor Suzanne: “Je bent je structuur kwijt, je bent je contact kwijt. Ik lig bijna alleen maar in mijn bed. En dan doe ik een poging om me aan te kleden en boodschappen te doen. Daarna denk ik: ‘Ik kan niet meer’.”

Nieuwsbrief
Hoe gaat het met de GGZ tijdens de coronacrisis? We volgen het voor ons onderzoek naar Vitale Beroepen. Wil je het volgen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief

Lees meer over

Gezondheid en zorg De vitale beroepen
Verkenning Research Opnames Uitzending

De vitale beroepen

Opnames

Deel jouw ervaring 16 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 18 mei 22:15u, NPO2

93 tips

ontvangen

Gezondheid en zorg / De vitale beroepen

Deel jouw verhaal

Ben jij ook een ervaringsdeskundige of werkzaam binnen de GGZ? Hoe vergaat het jou tijdens de corona-crisis? We horen graag van je!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Anne Mae van Tilburg studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor liep ze stage bij De Monitor. Daarbij werd ze meteen gegrepen door het onderzoek naar aardbevingsschade in Groningen. Bij De Monitor ging ze dan ook niet meer weg. Na het behalen van haar master ging ze aan de slag als researcher. Daar beet ze zich vast in onderwerpen zoals bomenkap en duivelsuitdrijvingen bij kinderen.
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Rijksoverheid heeft in de corona-crisis een groot aantal beroepen als cruciaal bestempeld. Uitgangspunt is dat iedereen zoveel mogelijk thuiswerkt, maar wie een cruciaal beroep heeft, werkt gewoon
Alles over dit onderzoek