‘Volgens website van de politie heb ik een bejaarde mishandeld’

donderdag 26 oktober 2017 Leestijd: 2 min.

Rob de Vos / De Monitor

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

donderdag 26 oktober 2017 Leestijd: 2 min.

‘De dag na mijn aanhouding verscheen een artikel op de website van Politie.nl waar in grote letters boven stond dat ik een bejaarde vrouw in Monnickendam had mishandeld. In die kop werd er geen ruimte voor een verdenking overgelaten: het artikel werd met de kop gepresenteerd als een bewezen feit.’ We spreken Monnickendammer Rob de Vos voor ons dossier Politie Online. De mishandeling waar het artikel over gaat heeft nooit plaatsgevonden en Rob is vrijgesproken door de politierechter. Toch staat het artikel nog steeds online. 

Burenruzie

Een uit de hand gelopen burenruzie was het. Over honden- en kattenpoep. Echter, de buurvrouw van Rob deed aangifte tegen hem van zware mishandeling: Rob zou haar met kracht met zijn vuisten overal op haar lichaam hebben geslagen totdat zij op de grond lag. Rob werd anderhalf uur later aangehouden door de politie. Maarliefst vijf agenten hebben hem thuis opgehaald en mee naar het bureau genomen voor verhoor: twee hoofdagenten, een hulpofficier van justitie, een hondengeleider, en een motoragent. 

Artsen hebben uiteindelijk geen lichamelijk letsel kunnen vinden bij de buurvrouw. Toen Rob maanden later werd voorgeleid voor de politierechter verzocht de officier van justitie dan ook om vrijspraak. De rechter ging daarin mee en Rob werd vrijgesproken.

 

‘Man mishandelt bejaarde vrouw’

Echter, op het internet is Rob nog steeds een dader. Een dag na zijn aanhouding verscheen een artikel op de website van Politie.nl: ‘Man mishandelt bejaarde vrouw’.

 Rob: ‘In die kop werd er geen ruimte voor een verdenking overgelaten: het werd gepresenteerd als een reeds vaststaand en bewezen feit. Het artikel werd onmiddellijk overgenomen door regionale nieuwssites en in de daaropvolgende nieuwsberichten werd ook gesteld dat de mishandeling plaatsgevonden had en een bewezen feit was.’

 

Bedreigingen

In het relatief kleine Monnickendam was het binnen korte tijd voor veel inwoners bekend wie en waar er iemand was aangehouden. Rob: ‘Volgens bevriende buurtbewoners vlogen de appjes met mijn naam en adres wild in het rond door de regio. De volgende dag, toen het artikel op de website van de politie gepubliceerd werd, ben ik op diverse social media platformen bedreigd. De vele websites die het persbericht van de politie blindelings en veelal letterlijk, zonder het toepassen van hoor- en wederhoor, overnamen plaatsten het bericht automatisch ook op hun social media pagina's.’ Reacties volgden als: 'nekschot,' 'blind slaan,' 'zijn moeder net zo aanpakken,' 'we brengen eerdaags een bezoekje aan hem, want dit lossen we hier zelf op.' 

Tot op de dag van vandaag staat het artikel online, ondanks herhaaldelijke verzoeken van Rob om het te verwijderen. Er is alleen een aanvullend artikel verschenen op Politie.nl waarin wordt gemeld dat hij is vrijgesproken.

 

Leermoment

Rob heeft zich bij de politie Purmerend beklaagd over de hele gang van zaken: over de aanhouding, maar ook over het artikel. Daarover schrijft Teamchef Purmerend Hans van Vegten in een brief aan Rob: ‘De kop lijkt al een voldongen feit aan te geven. Ik ben het dan ook met u eens dat deze kop van het artikel anders verwoord had kunnen worden. Zoals u zelf aangeeft: het onderzoek liep toen nog en er was geen sprake van een veroordeling. Dit deel van de klacht is intern besproken en wordt meegenomen als leermoment.’

Op de vraag waarom het artikel nog steeds online staat laat de persvoorlichter van politie Noord-Holland weten dat de politieklachtencommissie de zaak nog onderzoekt. Tot de uitkomsten bekend zijn wil de politie geen uitspraken doen. 

 

Oproep

Heeft u ook ervaring met de politie online? Is er een artikel over u geschreven of staat u op een foto van een politie-agent op Twitter of op Facebook? Laat ons weten wat u daarvan vindt en vul ons tipformulier in! 

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie Online
Verkenning Research Opnames Uitzending

41 tips

ontvangen

19 experts gesproken

We zoeken (strafrecht)advocaten die ervaring hebben met cliënten die door de politie herkenbaar op social media zijn gezet.

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twi...
Alles over dit onderzoek