Achtergrond Voedingssupplementen

Voedingsexpert: ‘Mensen denken onterecht: hoe meer vitaminen, hoe beter’

maandag 09 september 2019 Leestijd: 2 min.

Voedingssupplementen / Unsplash

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

maandag 09 september 2019 Leestijd: 2 min.

Multivitaminen, VitamineB-complex, Weerstand Supplement, Bio Mineralen Complex: de gezondheidswinkels en drogisten staan vol met potjes met vitaminen, mineralen en kruidenpreparaten. Moet ik dit nu kopen en slikken om gezond te worden of te blijven? Het antwoord is simpel: nee. ‘De meeste mensen krijgen genoeg binnen als ze gevarieerd eten. Extra vitamines of mineralen in de vorm van voedingssupplementen zijn niet nodig.’ Dat zegt Astrid Postma-Smeets, voedingsexpert bij het Voedingscentrum. ‘Er zijn ook geen extra gezondheidseffecten te verwachten.’

‘Het meest gebruikte voedingssupplement is Vitamine C. Als je dat jarenlang neemt, 1 gram per dag, dan ben je als je ziek wordt door een verkoudheid niet 5 dagen ziek maar 4,5 dag. Dat is de magere winst. En het zorgt er dus niet voor dat je níet ziek wordt.’ Volgens Postma-Smeets heeft slechts 2% van de Nederlanders een vitaminetekort; dat zijn vaak mensen met een bepaalde aandoening.  

Dat is duidelijke taal: het heeft volgens het Voedingscentrum dus niet zoveel zin. Toch komt de boodschap niet bij iedereen aan, zo lijkt het. Postma-Smeets: ‘Uit onderzoek blijkt dat 40 tot 60 procent van de Nederlanders wel eens of regelmatig voedingssupplementen gebruikt.’ Waarom doen mensen dat? ‘Het is voor veel mensen een makkelijke oplossing en dat hoort wel een beetje bij deze tijd. Het blijft heel aanlokkelijk om een pilletje te slikken, als je daarmee het gevoel krijgt dat je gezond wordt of blijft.’ 

En hoe zit het met die mensen die zich écht beter voelen, sinds ze supplementen slikken? 'Uit onderzoek blijkt dat het placebo-effect bij voedingssupplementen groot is', zegt Postma-Smeets. 'Kennelijk geloven we er graag in.'

Ze vervolgt: ‘Bij groepen die wèl supplementen nodig hebben zien we juist dat niet iedereen ze slikt.’ 

Wel voor speciale groepen

Er zijn dus een aantal uitzonderingen. Sommige groepen krijgen via de voeding onvoldoende vitamines binnen en zij krijgen daarom van het Voedingscentrum het advies om vitamine D, foliumzuur, vitamine B12 of vitamine K te slikken. Dat zijn bijvoorbeeld kinderen t/m 3 jaar (vitamine D) en mensen boven de 70 jaar (ook vitamine D). Ook voor zwangere vrouwen (Vitamine D, Foliumzuur) en voor veganisten (B12) geldt dat ze baat hebben bij het slikken van voedingssupplementen. Lees hier of jij bij een van die groepen hoort die extra vitaminen en mineralen nodig heeft. 

Baat het niet dan schaadt het niet?

Dat gaat niet op! Sommige vitamines en mineralen kunnen wel degelijk schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langere tijd te veel van neemt. Daarom zijn er voor sommige maximale hoeveelheden vastgesteld (een aanvaardbare bovengrens). 

Voor vitamine C, bètacaroteen, ijzer, fosfor, kalium en mangaan zijn er aanwijzingen dat bepaalde hoeveelheden mogelijk bij-effecten veroorzaken. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan darmklachten bij meer dan 2 gram vitamine C per dag. Maar voor deze vitamines en mineralen zijn geen maximale hoeveelheden vastgesteld.

Wil je op de hoogte gehouden worden van dit onderzoek? Meld je dan hier aan voor ons onderzoek en we sturen je elke twee weken de nieuwste artikelen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Hoe gezond zijn voedingssupplementen?
Verkenning Research Opnames Uitzending

Hoe gezond zijn voedingssupplementen?

Research

Deel jouw ervaring 31 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 24 november 22:45u, NPO2

116 tips

ontvangen

Gezondheid en zorg / Hoe gezond zijn voedingssupplementen?

Wat slik jij?

Hoe zijn jouw ervaringen met het gebruik van voedingssupplementen? Werken ze goed of heb je er bijwerkingen aan overgehouden? Deel hier jouw verhaal.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het ene voedingssupplement is tegen vermoeidheid of zorgt voor een betere concentratie. Kloppen al deze beloftes? Zijn voedingssupplementen veilig? Of kan je er zelfs ziek van worden?
Alles over dit onderzoek