Virtual Reality Experience: De Verwarde Man

dinsdag 21 februari 2017 Leestijd: 1 min.

Screenshot VR /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

dinsdag 21 februari 2017 Leestijd: 1 min.

Hoe is het om verward te zijn? Zo verward dat je in een zendmast klimt en urenlang weigert eruit te komen of dat je een ambulancemedewerker bijt die je probeert te helpen? In de media zijn talloze berichten te vinden over dit soort situaties. In Nederland zijn er grote zorgen over de alarmerende toename van het aantal verwarde mensen.

CLICK HERE FOR THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE

Uit de hand lopen

Maar wat houdt het eigenlijk in om verward te zijn? Hoe kan het zo uit de hand lopen dat de politie er zelfs aan te pas moet komen?

De verwarde man is het eerste virtual reality project van onderzoeksjournalistiek programma De Monitor. Geen virtual reality omdat het moet, maar omdat we mensen zélf wilden laten ervaren hoe het is om de grip op de werkelijkheid te verliezen.

Waargebeurd

Het verhaal is gebaseerd op het leven ván, en gemaakt mét Jeroen Zwaal: je hoort wat hij denkt, je ziet wat hij ziet en doorloopt een meeslepende vertelling in 3 aktes. Op basis van zijn waargebeurde verhaal over 5 psychoses stelden we een meeslepende geanimeerde experience samen.

Zodra je de bril opzet, zit je in zijn woonkamer en BEN je de hoofdpersoon van het verhaal. Je merkt hoe je wordt meegesleurd in een psychose, waarbij je blik op de werkelijkheid volledig vertroebelt. Om de kijker bij het verhaal te betrekken zijn er meerdere interactiemomenten ingebouwd.

Beschikbaarheid

De Verwarde Man is beschikbaar voor iOS en in de Oculus Store voor de Samsung Gear VR.

Dit project maakt deel uit van het uitgebreide dossier over Verwarde Mensen van De Monitor

Lees meer over

Gezondheid en zorg Verwarde mensen
Verkenning Research Opnames Uitzending

590 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Sinds de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg neemt het aantal incidenten met verwarde mensen toe. Ruim 75.000 meldingen kwamen er in 2016 bij de politie binnen, een stijging van 14% ten...
Alles over dit onderzoek