Vijf vragen aan hoogleraar Arbeidsmarkt over overname werknemers

zondag 04 november 2018 Leestijd: 3 min.

Ton Wilthagen in gesprek met Teun van de Keuken / De Monitor

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

zondag 04 november 2018 Leestijd: 3 min.

Werknemers die boventallig zijn geworden bij een reorganisatie en die voor bedragen ter hoogte van een jaarsalaris overgaan naar een andere werkgever. Het zijn met name 50-plussers die op een zijspoor zijn geraakt, die de overstap maken naar Maas groep, een re-integratie en outplacementbedrijf. Voor sommige medewerkers wordt het de gedroomde doorstart van hun carrière. Maar voor anderen eindigt het avontuur wanneer zij na een jaar weer op straat staan en bij het UWV moeten aankloppen voor een WW-uitkering. Dit blijkt uit ons onderzoek ‘Kwetsbare werknemers als verdienmodel?’. Is deze constructie met contractovernames eigenlijk toegestaan? We vragen het hoogleraar Ton Wilthagen, arbeidsdeskundige aan de Universiteit Tilburg.

Wilthagen: ‘Ja, je mag iemand overnemen en er kan ook een bedrag meegegeven worden. Wat je niet mag doen is een transitievergoeding opeisen van een persoon, want als je ergens weg moet, heb je zelf recht op een ontslagvergoeding. Dus als die verdwijnt in die overname, dat is niet de bedoeling. Maar je mag mensen overnemen, aannemen en je mag een tijdelijk contract weer stoppen. Dat mag in Nederland sowieso, je hoeft niet te vertellen waarom je stopt met dat tijdelijke contract. Dat loopt van rechtswege gewoon juridisch af.

lees ook: 'Ex-werkgever moet aangesproken worden op verantwoordelijkheid' maandag 15 oktober

In de afgelopen drie jaar zijn er volgens Maas groep van de 97 werknemers 42 vertrokken, waarvan 31 met een tijdelijk contract. Wat zeggen die cijfers?

‘Het zijn in ieder geval hoge mobiliteitscijfers. Als je kijkt naar de arbeidsmarkt, zit dit echt behoorlijk boven het gemiddelde. Je hebt wat sectoren waar je dat ook ziet, maar dat zijn vaak sectoren met bijbaantjes. Dus de horeca bijvoorbeeld, of jongeren die in winkels werken, maar voor een regulier bedrijf is dit een hoge mobiliteit.’

Maar die mensen kiezen er natuurlijk wel zelf voor om vanuit de oorspronkelijke werkgever over te stappen naar een ander bedrijf en dit risico te nemen?

‘Ja, maar als de situatie bij de organisatie waar iemand werkt niet lang houdbaar is (bijvoorbeeld door boventalligheid, red.) dan komt er toch een moment dat je open gaat staan voor nieuwe mogelijkheden omdat het een aflopende zaak is. En als je de overstap níet maakt is er het risico dat je uiteindelijk gewoon in de WW belandt. Dat is niet wat je wilt, zeker niet in deze arbeidsmarkt. Mensen willen aan het werk blijven en werkzekerheid betekent ook inkomenszekerheid. Maar als je vervolgens kijkt naar het aantal mensen en het verloop bij de nieuwe werkgever, dan vind ik dit wel heel opmerkelijk.’

Veel ex-werknemers komen van de overheid en hadden gunstige financiële regelingen. Wat raken zij kwijt bij hun overstap?

‘Goede arbeidsvoorwaarden, zoals een vaste aanstelling en pensioenopbouw bij het ABP (Algemeen Burgerlijk pensioenfonds, red.), allemaal omstandigheden die daar behoorlijk positief zijn. De stap voor mensen houdt natuurlijk heel wat in. Qua arbeidsvoorwaarden wordt het minder (werknemers krijgen bij Maas groep geen pensioen, red.), mensen stappen uit een omgeving waar ze het relatief goed hebben. Als je overstapt en het goed uitrekent, is dat een behoorlijk verlies van inkomsten. Dat kun je natuurlijk ook voor lief nemen, want het is een manier om door te starten. Maar als mensen aan het eind van het liedje toch maar een jaar of korter kunnen blijven, dan zou je ook kunnen zeggen: was toch gebleven waar je zat! Óf was toch met een ontslagvergoeding (van de oud-werkgever, red.) en een aanvulling in de WW beland.’

Ex-werknemers van Maas noemen deze overnameconstructie een verdienmodel omdat de oorspronkelijke werkgever bedragen meegeeft van 9 tot 12 maanden van hun jaarsalaris. Hebben zij gelijk?

De oude werkgevers waar zij vandaan komen zijn eigenrisicodrager * (toelichting zie onder) voor de WW en verdient dus als iemand met behoorlijk wat geld wordt overgeheveld naar een andere werkgever. Omdat zij ook achteraf geen WW en WW-premie hoeft te betalen, aangezien zij door deze constructie “gecleared” wordt. Maar de verdenking van een verdienmodel aan de kant van die oude werkgever ontstaat alleen als er boven-normaal veel geld wordt meegegeven aan de Maasgroep. Én als de oude werkgever zou kunnen weten dat Maasgroep bij voorbaat niet de bedoeling heeft om de werknemer langere tijd aan zich te binden. Dan ben je niet bezig met het van-werk-naar-werk beleid dat je volgens je cao moet uitvoeren.

 * Eigenrisicodrager voor de WW houdt in dat een organisatie zelf de WW-uitkering en WW-premie moet betalen wanneer hun werknemer ontslagen wordt of het contract niet wordt verlengd. (Semi)-overheidsinstellingen zijn in Nederland verplicht eigenrisicodrager.

Het interview met Ton Wilthagen is dinsdag te zien in de uitzending ‘Kwetsbare werknemers als verdienmodel?’ op NPO2, om 21.25 uur.

lees ook: Maas groep: ‘Het door u geschetste algemene beeld herkennen wij niet’ zaterdag 20 oktober

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

 

 

Lees meer over

Werk en inkomen Kwetsbare werknemers als verdienmodel?
Verkenning Research Opnames Uitzending

Kwetsbare werknemers als verdienmodel?

Verkenning

Deel jouw ervaring 14 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 06 november 21:25u, NPO2

94 tips

ontvangen

Werk en inkomen / Kwetsbare werknemers als verdienmodel?

Oproep

Heb je ook ervaring met overname van je dienstverband en wil je je ervaringen delen? Meld je bij ons!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wij onderzoeken of overname van het dienstverband van werknemers kan worden misbruikt om er als bedrijf of organisatie financieel beter van te worden.
Alles over dit onderzoek