Vier tips om de juiste behandeling te krijgen bij de dokter

vrijdag 18 mei 2018 Leestijd: 1 min.

Ouderenzorg / ANP

Anne de Blok

Verslaggever

anne.deblok@kro-ncrv.nl

vrijdag 18 mei 2018 Leestijd: 1 min.

Tegenwoordig beslissen dokter en patiënt samen wat de beste behandeling is – dat is een wettelijk recht. Maar niet iedere arts maakt aan de patiënt duidelijk dat er gekozen kan worden uit verschillende behandelopties. Daarom vier tips om samen met de dokter de juiste beslissing te maken, zodat je de zorg krijgt die het beste bij jou past. 

Tip 1: Vraag naar de verschillende behandelmogelijkheden

Vorig jaar onderzocht de patiëntenfederatie in hoeveel gevallen er door arts en patiënt samen beslist wordt over de behandeling. In 48 procent van de gevallen bleek dat er geen of slechts één mogelijkheid voorgelegd werd door de arts. Vraag daarom altijd zelf naar de verschillende behandelmogelijkheden, adviseert Patientenfederatie Nederland. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van vragen als: wat zijn mijn mogelijkheden, wat zijn de voor- en nadelen van deze mogelijkheden en wat betekent dit in mijn situatie?

Tip 2: Vertel je arts wat belangrijk is voor jou

Dokters hebben informatie nodig om samen met jou te kunnen bepalen wat de juiste behandeling voor jou is. Vertel daarom duidelijk hoe je dagen eruitzien en wat je verwacht van het leven. Waar kijk je elke dag naar uit? Wat maakt het leven de moeite waard? Wat verwacht je van een behandeling? Aan de hand van deze antwoorden kan je samen met de arts beslissen of een bepaalde behandeling geschikt voor je is.

Tip 3: Vraag om bedenktijd voordat je instemt met een behandeling

Als je zojuist te horen hebt gekregen dat je ziek bent, is dat niet altijd het juiste moment om over een behandeling te beslissen. Vraag daarom zo veel mogelijk bedenktijd voordat je instemt met een behandeling. Gebruik deze tijd om erover te praten met familie of vrienden. En neem eventueel contact op met je huisarts voor extra advies. 

Tip 4: Realiseer je dat niets doen ook een optie is.

 Vraag jezelf af of een behandeling bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven. Behandeling betekent namelijk niet altijd een verbetering voor je leefplezier. Soms is een behandeling wel levensverlengend, maar lever je flink aan zelfstandigheid in. Zeker als je bijvoorbeeld al minder goed kunt lopen, meerdere kwalen hebt of soms problemen hebt met het geheugen. Realiseer je daarom dat niets doen ook altijd een optie is.

lees ook: ‘Artsen moeten leren dat niet-behandelen ook een optie is’ donderdag 10 mei

Lees meer over

Gezondheid en zorg Ouderenzorg
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ouderenzorg

Uitzending

Hoogbejaard en opgenomen in het ziekenhuis. Een operatie ligt vaak voor de hand. Maar is dat ook de beste optie? Vanavond om 21.25 uur zenden wij ons verhaal uit op NPO2. Laat je ons weten wat je ervan vindt?

Deel jouw ervaring 11 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 05 juni 2018 om 21:25  NPO2

83 tips

ontvangen

Gezondheid en zorg / Ouderenzorg

Doorbehandelen of niet?

Door de vergrijzing belanden steeds vaker kwetsbare ouderen in het ziekenhuis. Het zijn vaak complexe situaties door de uitgebreide medische geschiedenis en de hoge leeftijd van de patiënt. Artsen en families komen voor lastige dilemma’s te staan. Doorbehandelen of niet en wíe neemt daarin de beslissing; de patiënt, de familie of de specialist? Heb jij ervaring met medische beslissingen rondom het ziekbed van een kwetsbare oudere? We horen graag je verhaal!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Anne de Blok

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Door technologische ontwikkelingen kunnen we steeds ouder worden. Een prachtige verworvenheid. Maar wat doen we met ouderen die tegen wil en dank in leven worden gehouden? ‘Sterven is anno 20...
Alles over dit onderzoek