Vier dingen die je niet weet over de verpleeghuiszorg

maandag 04 december 2017 Leestijd: 2 min.

Thuiszorg medewerker drinkt koffie met cliënt / ANP

Huub Floor

Verslaggever

huub.floor@kro-ncrv.nl

maandag 04 december 2017 Leestijd: 2 min.

 Voor ons onderzoek Zorg aan huis kijken we ook naar de staat van de verpleeghuiszorg. En daarbij komen we een paar opmerkelijke feiten tegen. We hebben ze voor je op een rij gezet.

1. Je kunt de zorg van het verpleeghuis ook thuis krijgen

Het klinkt vreemd, maar je kunt verpleeghuiszorg ook krijgen terwijl je nog wel thuis woont. Dat houdt in dat het verpleeghuis waar jij staat ingeschreven, bij jou thuis de maaltijden komt brengen, de verpleging regelt en al dan niet via een onderaannemer het huishouden regelt. Dit is zo geregeld zodat je wel onder de Wet langdurige zorg (Wlz) valt, vanuit waar de verpleeghuiszorg wordt betaald, maar toch thuis kan blijven wonen met intensieve begeleiding. Sinds de invoering van de Wet langdurige zorg in 2015 maken tienduizenden ouderen gebruik van deze mogelijkheid. 

2. Voor een verblijf in het verpleeghuis moet je flink de portemonnee trekken 

Hoeveel je precies moet gaan betalen als je in een verpleeghuis komt is nogal een complexe vraag. Het hangt er onder andere van af of je nog een partner hebt, en of die nog thuis woont. Als je een thuiswonende partner hebt, dan betaal je het zogenaamde ‘lage tarief’. Als je geen partner hebt, of je valt allebei onder de verpleeghuiszorg, dan betaal je na 6 maanden het ‘hoge tarief’. Dat komt omdat als je nog een thuiswonende partner hebt, of zelf thuis woont, de overheid ervanuit gaat dat je huur of hypotheek moet betalen. Als jij niet meer thuis woont en je partner ook niet, dan heb je die kosten niet en val je dus onder het hogere tarief.

De bedragen die je moet betalen kunnen ver uiteen lopen. In sommige gevallen betaal je maar 23,- euro per maand. Maar als je geen partner en veel spaargeld hebt, kan het ook zomaar zijn dat je 2300,- euro per maand moet overmaken aan het verpleeghuis. Het exacte bedrag hangt af van je inkomen, je spaargeld en je beleggingen.  

lees ook: Deze mensen krijgen ineens minder zorg en niemand snapt waarom donderdag 23 november

3. De wachttijden voor verpleeghuizen rijzen de pan uit 

Ongeveer 110.000 ouderen verbleven in 2016 in een verpleeghuis. Dat is maar 6% van alle ouderen. Veruit de meeste ouderen krijgen wijkverpleging, of hebben nog geen ondersteuning nodig. Maar het aantal verpleeg- en verzorgingshuizen neemt gestaag af. Dat heeft een ingrijpend gevolg: langere wachttijden voor een bed. In ons onderzoek naar Zorg aan huis komen we veel verhalen tegen van mensen die een jaar tot anderhalf moeten wachten op een plek in de instelling waar zij het liefst naar toe willen. Wil je niet zolang wachten, dan kun je ook de wachtlijst komen voor mensen zonder voorkeur. Dat heeft wel één groot nadeel: je kunt zomaar vanuit Limburg in Overijssel terecht komen, of vanuit Zuid-Holland in Friesland. 

4. De verpleeghuizen hebben de 2,1 miljard extra die ze krijgen, helemaal niet nodig

Oké, natuurlijk kunnen ze wel extra geld gebruiken. Zo moet er heel veel geld geïnvesteerd worden in het opleiden en aantrekken van dat nieuwe personeel. Maar onder andere dankzij de campagne van Hugo Borst is het idee ontstaan dat ouderen in de verpleeghuizen onder erbarmelijke omstandigheden moeten leven. Die verpleeghuizen krijgen er daarom uiteindelijk structureel 2,1 miljard per jaar bij. Uit recent onderzoek blijkt echter dat de meeste bewoners van verpleeghuizen tevreden zijn over de kwaliteit van zorg. 

De 6% van de ouderen die in een verpleeghuis verblijven, zijn maar een klein deel van het totaal aan mensen dat zorg krijgt. De wijkverpleging komt wekelijks bij ruim 270.000 mensen thuis en kent ook een personeelstekort, maar krijgt er nagenoeg geen geld bij. Vandaar dat veel experts in ons onderzoek naar de Zorg aan h uis zeggen dat het extra geld ook naar de wijkverpleging en ouderenzorg in het algemeen zou moeten gaan. 

Wil je meer weten over de ouderenzorg in Nederland? Kijk dan a.s. zondagavond om 22:40 op NPO2 naar onze uitzending over Zorg aan huis. 

Lees meer over

Gezondheid en zorg Zorg aan huis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Zorg aan huis

Uitzending

Ouders van kinderen met een meervoudige handicap maken zich zorgen over corona. Als je kind bij een verkoudheid al op de ic terechtkomt, hoe krijgt het dan de juiste zorg in een overvol ziekenhuis? En hoe hou je zelf 24/7 de intensieve zorg vol?

Deel jouw ervaring 57 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 13 april 2020 om 22:40  NPO2

474 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Huub Floor Verslaggever

Huub Floor is een dertiger met een ziel van een doorgewinterde onderzoeksjournalist. Met flair, uitdagend en soms tot op het randje maakt hij verhalen. Maar niet voordat onomstotelijk vast staat dat wat hij onderzoekt ook klopt. Daarom schuwt hij het ook niet om dikke stapels documenten door te spitten waarbij hij snel tot de kern komt. Een lekker verhaal is leuk, maar het moet wel kloppen.

Lees verder
@huubfloor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wat merken deze zorgmedewerkers én hun cliënten van de coronacrisis? Ben jij thuiszorgmedewerker en maak je je zorgen hoe je de zorg veilig kan verlenen?
Alles over dit onderzoek