Verzekeraars vergoeden toch wel als je huis verzakt door droogte? Nou, nee dus

maandag 18 februari 2019 Leestijd: 2 min.

'Toen ik thuiskwam zat er ineens een scheur over de hele lengte van muur' / De Monitor

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

maandag 18 februari 2019 Leestijd: 2 min.

Wat doe je als je van de ene op de andere dag grote scheuren in je huis hebt die waarschijnlijk veroorzaakt zijn door de droogte? Dan bel je je verzekeraar. Dat deed ook Doreen Noord in Noordenveld. Zij heeft sinds de droge zomer enorme barsten in de muur. Maar zij kwam van een koude kermis thuis.

Waarom wordt haar schade niet vergoed? Haar verzekeraar Univé laat ons weten: ‘Vaak is grondverzakking een grootschalige gebeurtenis, waarbij meestal een groot aantal woningen beschadigd wordt. Voor individuele verzekeraars kan het schaderisico daarmee groter zijn dan ze kunnen dragen, waardoor ze niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen.’

Univé zegt verder: ‘Klimaatverandering is wel een thema dat de aandacht van Univé heeft. Samen met andere verzekeraars en het Verbond van Verzekeraars wordt dit onderwerp en de schaderisico’s hieromtrent bestudeerd. In hoeverre dat zal leiden tot aanpassing van de premie en polisvoorwaarden in de toekomst is nog niet duidelijk.’

Verbond van Verzekeraars: ‘Het is geen plotselinge gebeurtenis’

Geldt dit voor alle verzekeraars? We bellen met het Verbond van Verzekeraars, de vereniging van verzekeringsmaatschappijen in Nederland. Woordvoerder Oscar van Elferen laat ons weten dat de schade door een verzakt huis inderdaad vaak niet door je opstalverzekering vergoed wordt. Hij sluit niet uit dat er enkele verzekeraars zijn die het wel vergoeden. 

Van Elferen: ‘De reden dat verzekeraars ervoor kiezen om dat niet te doen heeft met twee dingen te maken. Eén is dat het risico op verzakking in Nederland groot is en als het risico groot is dan is verzekeren daarvoor niet de oplossing. Ten tweede gaat het om een geleidelijk voorval, het is niet iets wat plotseling ontstaat en dat is ook reden voor de verzekeraar om dat uit te sluiten van de polis. Er zijn meerdere voorbeelden van: zo valt verkleuring door de zon ook meestal niet onder de dekking van de opstalverzekering.’

lees ook: Wat gebeurt er als je huis scheurt? Een verzakking in acht stappen zondag 20 januari

Waar kun je dan wel terecht? Uiteindelijk ben je zelf als huiseigenaar verantwoordelijk voor de gevolgen van de grondwaterstand onder je woning. Dus ook voor de schade aan je fundering door droogte draai je zelf op. Als je in de gemeente Gouda, Rotterdam of Zaanstad woont kun je wel een beroep doen op het Fonds Duurzaam Funderingsherstel, waar je eventueel een lening kunt afsluiten.

Wil je op de hoogte gehouden worden van dit onderzoek, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Ik stuur je dan elke twee weken de nieuwste artikelen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Heel Holland Zakt
Verkenning Research Opnames Uitzending

Heel Holland Zakt

Opnames

We filmen voor onze uitzending Heel Holland Zakt door het hele land. Woon jij in het oosten of zuiden van het land en kamp jij sinds 2018 met schade door verzakkingen? Laat het ons weten!

Deel jouw ervaring 51 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 21 april 22:20u, NPO2

126 tips

ontvangen

Wonen en leefomgeving / Heel Holland Zakt

Heb je ook schade aan je huis door een verzakking?

Of ben je op een andere manier betrokken bij funderingsproblematiek? Vanuit de gemeente of vanuit het waterschap? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Ons nieuws dat één miljoen Nederlandse huizen dreigen te verzakken, heeft nogal wat teweeg gebracht. Bij het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) komen sindsdien dagelijks tientallen ...
Alles over dit onderzoek