Verzekeraars spitten in privégegevens om schade-uitkeringen te bepalen

zaterdag 09 april 2016 Leestijd: 1 min.

Erwin%20Sweers%20ALS-challenge-3 /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

zaterdag 09 april 2016 Leestijd: 1 min.

Als verzekeraars twijfels hebben over het verband tussen letsel en ongeval kunnen zij gaan speuren in medische dossiers en privégegevens. Echtscheidingen, een vermoeden van een traumatisch verleden of andere gebeurtenissen worden door verzekeraars soms aangevoerd om de causaliteit met het ongeval ter discussie te stellen. Dit om hoge schade-uitkeringen te voorkomen. Erwin Sweers kan hierover meepraten en meldt zich bij De Monitor. We spreken hem voor ons dossier Letselschade.

Sweers liep een whiplash op door een ongeval waarbij een automobilist hem van achteren aanreed. Sindsdien heeft hij hoofdpijn, is duizelig, heeft minder energie en zijn concentratievermogen is verminderd. Sweers was net begonnen met een nieuwe baan, maar in zijn proeftijd werd zijn contract niet verlengd.

Verzekeraar Reaal heeft twijfels over de ernst van de whiplash en het verband tussen de klachten en het ongeval en ze besluit Erwin te observeren. Volgens Erwin sleept de verzekeraar er van alles bij. Reaal voert onder andere aan dat stress door zijn scheiding mede oorzaak zou zijn van de klachten.

Verzekeraar Reaal geeft aan dat verzekeraars een slachtoffer moeten informeren over het feit dat er een observatie is gedaan. Dat hebben zij achteraf gedaan. Reaal verwijst naar de Gedragscode Persoonlijk Onderzoek en laat weten dat bij het doen van zogenaamde observaties er geen informatieplicht vooraf geldt. 

Met ‘de haren erbij gesleept’

Letselschadeadvocaat Nino Pennino noemt dit fenomeen ‘met de haren erbij gesleepte argumenten’. Hij bevestigt dat verzekeraars speuren naar persoonlijke gebeurtenissen voorafgaand aan het ongeval. Ook in zijn praktijk komt dat met enige regelmaat voor.

Pennino schudt de voorbeelden zo uit zijn mouw. Eén daarvan is een cliënt met een Marokkaanse achtergrond. De man heeft fysiek letsel en psychische klachten (PTSS). De verzekeraar verklaart de klachten deels door oorlogstrauma en andere problemen uit het land van herkomst, maar volgens Pennino is hij in Nederland geboren en nog nooit in een oorlogsgebied geweest.

De uitzending over Letselschade is zondag 10 april te zien om 22.35 uur op NPO2.

Heb je ervaring met verzekeraars die onderzoek naar je privéleven hebben gedaan? Mail: tip insturen of marjolein.schut@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Letselschade
Verkenning Research Opnames Uitzending

215 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het zal je maar gebeuren, je bent slachtoffer van een verkeersongeluk en hebt ernstige whiplashklachten. Maar de verzekeraar vertrouwt je niet en stuurt een prvédetective op je af die je sch...
Alles over dit onderzoek