Verzekeraar stuurt detectivebureau af op slachtoffer

woensdag 13 april 2016 Leestijd: 1 min.

PIC wijk /

Ronald Sistermans

Verslaggever

ronald.sistermans@kro-ncrv.nl

woensdag 13 april 2016 Leestijd: 1 min.

Om fraude op te sporen kan de verzekeraar ver gaan. Dat ondervond een rijschoolinstructeur die contact met ons zoekt in het dossier Letselschade. Hij is slachtoffer van een auto-ongeluk waarbij hij ernstig letsel aan zijn nek opliep. De man, die niet bij naam wil worden genoemd maar wel bekend is bij de redactie, is intensief geschaduwd door een detectivebureau in opdracht van de verzekeraar.

De rij-instructeur meldt zich na onze uitzending letselschade. Tijdens een rijles met een nieuwe leerling werd zijn auto vanachter aangereden op een rotonde. Zijn lesauto belandde in de berm en hij hield er een ernstige nekklachten aan over.

‘Ik kan mijn hoofd sindsdien niet meer goed naar links en rechts draaien. Een rijinstructeur doet niet anders dan het hoofd draaien en in spiegels kijken. Lesgeven kan ik niet meer.’

Met de verzekeraar ontstaat vervolgens een getouwtrek over het schadebedrag, dat nu al ruim 4 jaar duurt en waarbij de verzekeraar zelfs een detectivebureau inzette om aan te tonen dat zijn verhaal niet klopt. Ze vermoeden dat zijn medische klachten niet door het ongeluk zijn veroorzaakt. Eerder zagen we al dat verzekeraars ook op Facebookpagina’s zoeken naar mogelijk bewijs van fraude, zoals bij tipgever Erwin Sweers.

De rijschooleigenaar werd intensief geschaduwd waarbij zijn activiteiten werden gefilmd en van minuut tot minuut vastgelegd in het observatierapport:

‘Betrokkene loopt naar de BMW. Betrokkene opent de laadklep van de BMW. Betrokkene pakt meerdere zakken met brood c.q. bolletjes, enkele papieren c.q. formulieren en sluit de onderste klep van de laadklep met zijn rechterhand. Betrokkene staat met zijn rechterschouder richting de laadruimte van de BMW en kijkt over zijn rechterschouder ogenschijnlijk in de BMW.’

Asociaal

De observaties begonnen in 2012 en hebben 2 maanden geduurd. In 2014 werd het slachtoffer op de hoogte gebracht van het observatierapport. De rijschooleigenaar ontstak in woede:

‘Ik vind het onbegrijpelijk. Ik ben vooraf niet op de hoogte gesteld en achteraf las ik het in een brief.’

Vervolgens is de rijschooleigenaar naar de rechter gestapt en die oordeelde dat het onderzoekrapport van het detectivebureau niet rechtsgeldig is omdat het een inbreuk is op de privacy van het slachtoffer.

Verzekeraars mogen volgens een eigen gedragscode slachtoffers schaduwen, als er verdenking is van fraude. Maar een rechter kan het middel nog altijd afwijzen als er niet een overtuigende verdenking is.

Heb je ook tips over verzekeraars die zoeken in je persoonlijke leven, of heb je hierover informatie. Mail het ons: tip insturen.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Letselschade
Verkenning Research Opnames Uitzending

215 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Ronald Sistermans Verslaggever
Lees verder
@rsistermans

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het zal je maar gebeuren, je bent slachtoffer van een verkeersongeluk en hebt ernstige whiplashklachten. Maar de verzekeraar vertrouwt je niet en stuurt een prvédetective op je af die je sch...
Alles over dit onderzoek