Verzakkende huizen op agenda in nieuwe gemeenten na uitzending

donderdag 28 februari 2019 Leestijd: 2 min.

Pieter Dekker laat een scheur in zijn huis zien / De Monitor

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

donderdag 28 februari 2019 Leestijd: 2 min.

De gemeente Heerenveen sluit zich aan bij het Fonds Duurzaam Funderingsherstel, waar huiseigenaren een beroep op kunnen doen als de fundering van hun huis verzakt. Gemeente Heerenveen is één van de 80 tot 90 gemeenten in Nederland waar dit probleem speelt. Tot nu toe zijn er slechts drie gemeenten aangesloten bij het fonds: Gouda, Zaanstad en Rotterdam.

1 miljoen huizen dreigen te verzakken, zo lieten we zien in de uitzending van afgelopen zondag zien: het gaat om één op de vier huizen die zijn gebouwd voor 1970. Het herstellen van een verzakte fundering kost een hoop geld: zo'n 50.000 tot 100.000 euro per fundering. Bij een bank is het moeilijk om het benodigde geld te lenen. Als je gemeente zich heeft aangesloten bij het Fonds Duurzaam Funderingsherstel, is het mogelijk om daar een lening voor af te sluiten. Die stap heeft Heerenveen nu gezet, op initiatief van de PvdA.

lees ook: ‘1 miljoen huizen in Nederland dreigen te verzakken’ zaterdag 23 februari

Ook in de gemeente Castricum staat het probleem van de verzakte huizen ineens op de agenda. ‘We kunnen zeker met het KCAF (het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek, red.) in gesprek om te kijken of zij ons informatie kunnen geven over Castricum,’ zegt wethouder Paul Slettenhaar tegen Nieuwsblad Castricum. ‘Ik zal het snel consulterend in het college bespreken.’ Gaat Castricum zich ook aansluiten bij het fonds? Slettenhaar: ‘Dat is een vorm van cofinanciering, dat kan ik niet op eigen houtje beslissen, want daar draagt de gemeente ook aan bij. Het is eerst belangrijk dat we een goede informatiepositie krijgen.’

Gigadruk

Directeur Dick de Jong van KCAF zegt ‘gigadruk’ te zijn sinds de uitzending. Of na Castricum en Heerenveen er nog meer gemeenten zijn die het probleem oppakken, kan hij niet zeggen, omdat het om vertrouwelijke informatie gaat. In ieder geval zijn in Sliedrecht naar aanleiding van onze uitzending in de gemeenteraad vragen gesteld over bodemdaling in de Zuid-Hollandse plaats.

Kamervragen: heeft ministerie ook meldingen ontvangen?

Henk Nijboer, Tweede Kamerlid voor de PvdA, heeft na het zien van de uitzending besloten om kamervragen te stellen. Hij wil onder meer van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken weten hoeveel meldingen het ministerie heeft ontvangen van ernstige funderingsproblemen en welke actie is ondernomen. Ook vraagt hij de minister of zij de mening deelt dat mensen moeten worden begeleid en geholpen bij de (financiële gevolgen van) funderingsherstel.

Al eerder dienden D66 en GroenLinks gezamenlijk twee initiatiefnota’s in met 62 voorstellen om Nederland voor te bereiden op klimaatverandering. Zij willen dat de waterpeilen in veengebieden omhoog gaan.

lees ook: ‘Als je in veenweidegebied woont, weet je dat je huis kan verzakken’ maandag 11 februari

Wil je op de hoogte gehouden worden van dit onderzoek, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Ik stuur je dan elke twee weken de nieuwste artikelen.

Kijk hier de uitzending van afgelopen zondag terug over verzakte huizen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Heel Holland Zakt
Verkenning Research Opnames Uitzending

Heel Holland Zakt

Research

Dat de gaswinning uit het grote Groningenveld voor schade heeft gezorgd, is inmiddels wel duidelijk. Bij de 240 'kleine' gasvelden die Nederland rijk is, zouden de risico's op schade veel kleiner zijn. Maar lokale bewoners zijn daar niet zo zeker van. We onderzoeken hoe het zit met de winning in kleine velden en of de zorgen van lokale bewoners gegrond zijn. Woon jij bij een klein gasveld? Wat merk je ervan? Laat het ons weten!

Deel jouw ervaring 63 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 19 oktober 22:20u, NPO2

249 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Ons nieuws dat één miljoen Nederlandse huizen dreigen te verzakken, heeft nogal wat teweeg gebracht. Bij het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) komen sindsdien dagelijks tientallen ...
Alles over dit onderzoek