Verwarring compleet: Overtreedt gemeente Oss de wet of niet?

vrijdag 10 juni 2016 Leestijd: 2 min.

René Peters_02 /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

vrijdag 10 juni 2016 Leestijd: 2 min.

De Osse wethouder René Peters vertelde in onze uitzending over mantelzorg van afgelopen zondag dat zijn gemeente geen vergoeding betaalt voor zorg door een familielid. Gevraagd naar deze handelwijze liet staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid ons kort voor de uitzending weten dat gemeenten familieleden volgens de wet niet uit mogen sluiten van zo’n vergoeding. Conclusie: de gemeente Oss overtreedt de wet. Of toch niet?

Staatssecretaris van Rijn schreef ons over deze vergoeding uit het persoonsgebonden budget (pgb) het volgende: ‘Het categoraal uitsluiten van familie bij de toekenning van een pgb is wettelijk niet toegestaan. (…) Als hulp van de gemeente nodig is, kan dat met een pgb geregeld worden. Wie je dan zou willen inhuren, maakt dan niet meer uit.’

lees ook: Bekijk de reportage (deel 1): Gegijzeld door de overheid dinsdag 28 april Toch overtreedt de gemeente Oss de wet niet volgens de wethouder. Want ook in Oss mogen zorgbehoevenden met een pgb gewoon een familielid inhuren. ‘Als je een pgb nodig hebt om zorg in te kopen dan gaat de gemeente er niet over waar je die zorg inkoopt', aldus de wethouder.

Hoe valt deze uitspraak te rijmen met wat de wethouder ons eerder vertelde? In de uitzending zei hij dat een pgb niet bedoeld is voor mantelzorg, ‘maar voor het inkopen van zorg bij een instelling of bij een professional.’ Dat is toch klip en klaar: daar vallen familieleden niet onder, tenzij zij toevallig ook professioneel zorgverlener zijn.

Kijk terug wat Peters ons eerder vertelde:

Algemeen gebruikelijke zorg

Peters zegt de verwarring te begrijpen. Om die weg te nemen legt hij het nog eens uit. Het gaat er volgens hem om wat algemeen gebruikelijke zorg is; zorg waarvan je mag verwachten dat een partner of ouder die normaal gesproken hoort te leveren. Bij iedere aanvraag in de gemeente wordt er gekeken: wat is algemeen gebruikelijke zorg en wat valt daarbuiten? Peters: ‘Een heel groot deel van wat wij als mantelzorg zien als gemeente – als je kinderen bijvoorbeeld iets mankeren – vinden wij algemeen gebruikelijk. En dan krijg je geen pgb.’ Peters benadrukt dat heel veel gemeentes er zo over denken.

lees ook: Gemeente Oss nam mantelzorger vergoeding voor zorg aan 3 gezinsleden af woensdag 01 juni De vraag blijft: wat is het verschil? Een gemeente die familieleden categoraal uitsluit bij de toekenning van een pgb – wettelijk niet toegestaan volgens de staatssecretaris – of de zorg die mensen jarenlang tegen een vergoeding verrichtten nu bestempelen als algemeen gebruikelijke zorg en dat deel van het pgb afnemen? Het eindresultaat is hetzelfde: geen pgb voor een familielid dat zorg verleent. Oss zegt dus niet achteraf tegen mensen dat ze een pgb niet aan familie mogen uitkeren, maar bepaalt vooraf dat er überhaupt geen pgb wordt toegekend voor dat deel van de zorg dat door een familielid wordt verricht. Heeft de gemeente Oss hier een manier gevonden om de wet te omzeilen? Of hebben wij het nog steeds niet goed begrepen?

Oproep

Wat is uw ervaring als het gaat om het toekennen van pgb aan een familie? Laat het ons weten: demonitor@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Gezondheid en zorg Mantelzorg
Verkenning Research Opnames Uitzending

Mantelzorg

Research

Deel jouw ervaring 55 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 05 juni 22:35u, NPO2

249 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zorg rondom ouderen thuis wordt zoveel mogelijk afgeschaald om de kans op besmetting met het coronavirus te voorkomen en capaciteit vrij te maken voor noodzakelijke zorg. Wat zijn de gevolgen?
Alles over dit onderzoek