Verwarrend woord korting nog niet helemaal verdwenen op Koopgarant-website

zondag 26 februari 2017 Leestijd: 2 min.

Korting komt op website OpMaat nog steeds voor /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

zondag 26 februari 2017 Leestijd: 2 min.

‘Er staat nog steeds ’korting' bij OpMaat,’ mailt een oplettende kijker ons naar aanleiding van de tweede uitzending over Koopgarant. De dame in kwestie is geen ‘gedupeerde’, maar ze vindt het raar dat er nog steeds gebruik gemaakt wordt van het woord ‘korting’ bij de verkoop van huizen door woningcorporaties, terwijl de Autoriteit Consument en Markt (ACM) oordeelde dat het woord vermeden moest worden.

De ACM kwam in actie na meerdere uitzendingen en vele verhalen in het dossier Koophuis over Koopgarant, een product van stichting OpMaat. Na bestudering van de dossiers en de informatievoorziening concludeerde de ACM dat het gebruik van het woord korting verwarrend is en dat het mensen op het verkeerde been kan zetten. Stichting OpMaat moest de informatie aanpassen.

Woningcorporaties kunnen woningen verkopen met Koopgarant. Dit betekent dat zij kopers een zogenoemde ‘korting’ op de koopprijs geven én een terugkoopgarantie bieden aan de koper. Die korting wordt later weer verrekend en in feite moet dan de korting terugbetaald worden. De bewoner is verplicht zijn woning te verkopen aan de woningcorporatie. De prijs wordt bepaald via een taxatierapport met daarin de geldende marktwaarde. Die marktwaardes bij aankoop en verkoop worden vastgesteld door een taxateur die de woningcorporatie aanstelt.

Nadat honderden mensen bij De Monitor aan de bel trokken over beïnvloeding van taxateurs en de vermeende korting, zijn er aanpassingen doorgevoerd. Toch heeft de oplettende kijker gelijk dat er op de site van OpMaat nog veelvuldig het woord korting gebruikt wordt in relatie tot Koopgarant.

Koperskorting

In totaal tellen we 59 keer het woord korting. Negen keer onder het tabblad ‘particulier’ en 50 keer bij het tabblad ‘zakelijk’. De informatie in het particuliere deel van de site is aangepast en verduidelijkt. Er wordt nu alleen nog gebruik gemaakt van het woord ‘koperskorting’. Waarom is dat, terwijl de ACM gezegd heeft dat het vermeden moet worden?

We bellen met OpMaat en ze leggen ons uit dat de informatie en ook het begrip ‘koperskorting’ afgestemd is met de ACM. Hoe zit dat? Het woord korting moest toch vermeden worden? Als we de ACM om een reactie vragen, mailen ze: ‘De informatie voor consumenten is in samenspraak met ons voldoende aangepast. De term ‘korting’ wordt voor zover mogelijk vermeden en minder prominent gebruikt. Maar omdat veel mensen contracten hebben waar deze term in staat zou het juist tot verwarring kunnen leiden als de term nergens meer wordt genoemd/uitgelegd.’

Niks over te zeggen

Korting blijft dus, hoewel minimaal en goed uitgelegd, bestaan bij de consumenteninformatie rond Koopgarant. Maar hoe zit het dan met het veelvuldige gebruik van het woord korting binnen het zakelijke deel van de site? ‘Misschien gaan we dat nog wel aanpassen, maar daar heeft de ACM niks over te zeggen,' zo laat OpMaat ons weten. De informatie onder het tabblad ‘zakelijk’ is namelijk voor woningcorporaties bedoeld en niet voor consumenten.

Maar leidt dit dan niet indirect tot verwarring? Woningcorporaties moeten namelijk op basis van die informatie de consumenten informeren? De ACM laat weten dat ze tevreden zijn met de maatregelen die genomen zijn. ‘Over het informeren van bedrijven gaan wij inderdaad niet. Maar wij weten dat OpMaat de corporaties hier ook apart nog over heeft geïnformeerd en gevraagd hun klanten ook te informeren. Dat vinden wij voldoende,’ aldus de woordvoerder van de ACM.

Ondertussen lopen er verschillende onderzoeken en zaken rond Koopgarant. We houden de ontwikkelingen in de gaten. Heb je ook ervaring met een Koopgarant-woning? Laat het ons weten via tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

650 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek