Dagboek van Suzanne GGZ tijdens corona

Verward tijdens corona: “Ik hoorde dat er politie bij is gekomen”

donderdag 30 april 2020 Leestijd: 1 min.

Suzanne moet de komende periode in de kliniek blijven / De Monitor

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

donderdag 30 april 2020 Leestijd: 1 min.

Suzanne heeft autisme en een persoonlijkheidsstoornis. Voor ons houdt ze een videodagboek bij om te laten zien hoe het met haar gaat tijdens de coronatijd. Hoewel ze hard haar best doet om deze periode goed door te komen, gaat het op een nacht toch mis.

In deel drie van haar videodagboek neemt Suzanne ons mee naar het zwembad, waar ze normaal gesproken vrijwilligerswerk doet. “Op woensdag ben ik zwemjuf en dat vind ik helemaal geweldig. De laatste tijd had ik voor het C-diploma lesgegeven. En ik had de kinderen allemaal zo ver dat ze af hadden mogen zwemmen op 3 april. Dat is nu dus niet doorgegaan”, vertelt Suzanne.

Vrijwilligerswerk is belangrijk voor Suzanne. Door corona mist ze de structuur die het haar gaf en maakt ze zich zorgen om haar leerlingen. “Ik mis mijn kindjes en ik ben bang dat het met sommige kindjes niet goed gaat.”

lees ook: Voor het eerst verward tijdens corona: “Ik ben tweeënhalf uur kwijt” dinsdag 21 april

De spanning loopt op

In de vorige videodagboeken was al te zien dat de spanning bij Suzanne steeds verder oploopt. Ze ontvangt minder hulp en het zo goed mogelijk volgen van alle coronarichtlijnen veroorzaakt bij haar veel stress. Het wordt steeds zwaarder. Ze vertelt: “Ik ben even naar buiten om boodschappen te doen en het is gelijk weer volop paniek en angst. Ik ben destructief en wil kapot. Dan denk je dat het beter gaat na een goede nachtrust, maar nee. Ik probeer te overleven, maar ik doe maar wat."

Crisis

Op een nacht gaat het goed mis bij Suzanne. In verwarring loopt ze in het donker langs een drukke autoweg. Door de politie wordt ze van straat gehaald en naar een kliniek gebracht. Vanuit de kliniek vertelt ze dat het voor haar een zwarte vlek is: “Wat ik precies heb gedaan, geen idee. Ik hoorde dat er politie bij is gekomen, dat ik zijn wapenstok heb afgepakt om mezelf ermee te slaan. Het is me wel verteld maar ik heb er zelf eigenlijk geen herinneringen meer aan.”

De komende periode blijft Suzanne in de kliniek. Voor ons onderzoek naar Vitale Beroepen kijken we hoe het de geestelijke gezondheidszorg vergaat in tijden van corona. Krijgen psychiatrische patiënten die thuis zitten wel voldoende zorg en worden ze op tijd geholpen?

Nieuwsbrief

Ons onderzoek volgen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte!

Lees meer over

Gezondheid en zorg De vitale beroepen
Verkenning Research Opnames Uitzending

De vitale beroepen

Opnames

Deel jouw ervaring 16 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 18 mei 22:15u, NPO2

93 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Anne Mae van Tilburg studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor liep ze stage bij De Monitor. Daarbij werd ze meteen gegrepen door het onderzoek naar aardbevingsschade in Groningen. Bij De Monitor ging ze dan ook niet meer weg. Na het behalen van haar master ging ze aan de slag als researcher. Daar beet ze zich vast in onderwerpen zoals bomenkap en duivelsuitdrijvingen bij kinderen.
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Rijksoverheid heeft in de corona-crisis een groot aantal beroepen als cruciaal bestempeld. Uitgangspunt is dat iedereen zoveel mogelijk thuiswerkt, maar wie een cruciaal beroep heeft, werkt gewoon
Alles over dit onderzoek