Het verhaal Cannabis

Verward door cannabis: wat zijn de risico’s?

zondag 15 december 2019 Leestijd: 2 min.

Teun in coffeeshop / De Monitor

Mijke van Wijk

Redactie

mijke.vanwijk@kro-ncrv.nl

zondag 15 december 2019 Leestijd: 2 min.

Renée was vier dagen psychotisch, Peet enkele maanden en Astrid zat een jaar op een psychiatrische afdeling. Het ging mis na cannabisgebruik. Ze mailen ons met hun verhaal. Ze geven aan dat er ook andere dingen speelden in hun leven: depressie, persoonlijke problemen. Cannabis was volgens hen hetgeen hen over het randje duwde. Renée vraagt zich af: zijn de risico’s van cannabisgebruik goed genoeg onderzocht, nu we aan de vooravond staan van regulering?

Cannabis is na alcohol en tabak de meest gebruikte drug ter wereld. In Nederland heeft het afgelopen jaar 15,7% procent van alle jongvolwassenen – dat zijn mensen tussen de 15 en de 34 jaar -  cannabis gebruikt. Dat is ietsje boven het Europees gemiddelde. Wetenschappers zijn er niet uit of cannabis een psychose kan veroorzaken. Dat er een verband is tussen de twee is duidelijk, maar is dit verband oorzakelijk? Oftewel: krijg je een psychose dóór het blowen of is er nog wat anders aan de hand.

Oorzakelijk verband?

Wim van den Brink is emeritus hoogleraar verslavingskunde en zit in de commissie die de overheid heeft geadviseerd bij het opzetten van het wietexperiment. In november stemde de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel. De coffeeshops in de tien gemeenten die meedoen kunnen 25 soorten cannabis verkopen. Zowel de teelt als de verkoop staan onder toezicht van de overheid.

Volgens van den Brink is er geen oorzakelijk verband tussen cannabisgebruik en psychose. Hij stelt dat genetische aanleg de belangrijkste factor is bij het ontstaan van een psychose en door deze gevoeligheid gaan mensen blowen.  Een andere psychiater, Jim van Os, ziet wél een duidelijk oorzakelijk verband. Als je een laag genetisch risico hebt, en toch veel cannabis gebruikt, kan je ook psychotisch worden, stelt hij. Van Os heeft een groot Europees onderzoek gedaan en gelooft in een causaal verband tussen meer blowen én een hogere THC (dat is de belangrijkst stof in cannabis die de high veroorzaakt) enerzijds, en meer psychoses. Hij voegt daar wel aan toe dat cannabis ‘niet in zijn uppie’ psychoses veroorzaakt. Van Os staat achter het wietexperiment, maar vindt dat de percentages THC gemaximeerd moeten worden op 5 of 10 procent. Omdat dat honderden psychoses per jaar zou kunnen schelen.

Gemiste kans

Maar in het experiment wordt géén limiet gesteld aan het THC-gehalte in de cannabis die in de coffeeshops komt te liggen. Een gemiste kans, vindt verslavingsarts Mary Janssen van Raay. Zij ziet veel jongeren die verslaafd zijn geraakt aan cannabis. Die hebben door hun verslaving een heel stuk van hun ontwikkeling gemist, zoals het aanleren van sociale vaardigheden. In totaal zijn er zo’n 11.000 jonge cannabisverslaafden die hulp zoeken. Janssen van Raay denkt dat door een laag THC-gehalte het voor veel mensen veel veiliger is om te gebruiken. Dat zou verslaving terugdringen en het risico op depressie en psychose, volgens haar.

lees ook: Verslavingsarts: ‘Een braakliggend leven door cannabisgebruik. A fucking waste!’ dinsdag 10 december

Zwarte markt

André Knottnerus is oud-huisarts en de voorzitter van de adviescommissie. Zijn advies aan de regering was om géén limiet aan de THC te stellen, ondanks de wetenschappelijke discussie over de vraag of een hoger THC-gehalte ook meer kans geeft op psychose. De vrees is dat als er alleen cannabis te koop is met een laag THC-gehalte, mensen naar de zwarte markt gaan voor sterke wiet en hasj. En dan kopen ze ongecontroleerde producten die mogelijk verontreinigd zijn. Het advies van de commissie is overgenomen. Goede voorlichting in de coffeeshops moet de koper van cannabis waarschuwen voor de risico’s.

lees ook: Bedenker wietproef: ‘Risico’s blijven, maar die zijn minder dan bij illegaal geproduceerde cannabis’ vrijdag 06 december

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek, abonneer je dan hier op de nieuwsbrief.

Vanavond in De Monitor: Verward door cannabis. 22:48 op NPO 2.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Cannabis
Verkenning Research Opnames Uitzending

96 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Mijke van Wijk Redactie
Mijke van Wijk studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie is ze bij de radio gaan werken als redacteur, verslaggever en presentator. Mijke werkte onder meer voor BNR Nieuwsradio, NPO Radio1 en de Bayerische Rundfunk. Ze heeft meerdere radiodocumentaires gemaakt voor de NTR en de VPRO, onder andere over ontbossing en sojateelt. Voor KRO-NCRV maakte ze de podcast Tante Jos.
Lees verder
@mijkevanwijk

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Dit kabinet is van plan om een experiment te doen met een gesloten teelt en toevoer van cannabis aan coffeeshops. Tien gemeentes doen mee en zullen volledig legaal geteelde wiet gaan verkopen.
Alles over dit onderzoek