Verstandelijk beperkte vrouw tekent testament bij notaris

maandag 15 januari 2018 Leestijd: 0 min.

tekening door tante Klaartje gemaakt / redactie Monitor

Odette Joosten

Verslaggever

odette.joosten@kro-ncrv.nl

maandag 15 januari 2018 Leestijd: 0 min.

Beschermen we onze groeiende groep ouderen, die steeds langer op zichzelf moeten blijven wonen, wel voldoende?  In onze eerste uitzending over wilsonbekwaamheid vertellen kinderen dat ze zich grote zorgen maken over hun hoogbejaarde vader die door de buurvrouw, een nieuwe vriend of de huishoudster financieel wordt uitgebuit. De tipgevers vragen zich af of hun vader (of moeder) nog wel in staat is om zelf te beslissen over (financiële) zaken. Is hun ouder nog wel wilsbekwaam?

Na deze uitzending krijgen we een tip van Marianne over de rol van de notaris in dit soort zaken.  Zij vertelt ons hoe haar hoogbejaarde tante meegenomen wordt naar een notaris om een testament te tekenen.  Saignant detail: haar tante is al haar hele leven verstandelijk beperkt.

  lees ook: Notaris laat verstandelijk beperkte tante testament ondertekenen maandag 08 januari

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Wilsonbekwaam
Verkenning Research Opnames Uitzending

Wilsonbekwaam

Uitzending

Dinsdag 10 april om 21:25 uur op NPO2. Mag een verstandelijk beperkte een testament tekenen? Wat is de rol van de notaris om misbruik van deze kwetsbare groep te voorkomen?

Deel jouw ervaring 25 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 10 april 2018 om 21:25  NPO2

125 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Veiligheid en handhaving / Wilsonbekwaam

Oproep

Herkent u zich in het verhaal van Marijke? Of werk je met verstandelijk beperkten en heb je hier weleens van gehoord? We horen graag jouw verhaal.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Odette Joosten Verslaggever

Nog dagelijks verwondert Odette Joosten zich over verhalen die mensen haar vertellen. ‘Ik ben altijd op zoek naar de overeenkomsten tussen die verhalen. Waar lopen mensen tegenaan in ‘de maatschappij’? En kan ik, met mijn onderzoek, de vinger op de zere plek leggen en zoeken naar een oplossing? Sinds september 2016 werk ik voor De Monitor. Daarvoor werkte ik als verslaggever bij de achtergrondrubrieken Netwerk en Brandpunt.’

Lees verder
@odettejoosten

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wat moet je doen als je hoogbejaarde vader bestolen wordt door de buurvrouw, de nieuwe vriendin of de huishoudster en dat ze flinke bedragen opneemt van de bankrekening? Hoe kom je erachter of dit ...
Alles over dit onderzoek