Verse maaltijden in het hospice redden Dick (92) van de dood

dinsdag 28 augustus 2018 Leestijd: 3 min.

Verse warme maaltijd / ANP Foto

Karlijn Vernooij

Redacteur

karlijn.vernooij@kro-ncrv.nl

dinsdag 28 augustus 2018 Leestijd: 3 min.

‘Rood vlees, daar houd ik van. Een kilo biefstuk was niks voor me.’ Met lichte trots vertelt Dick Hulsinga ons hoe hij ooit een grote gezonde sportman was en 125 kilo woog. Nu, een halve eeuw later is daar nog maar de helft van over. Hij wordt dit jaar zelfs met verschijnselen van ernstige ondervoeding opgenomen in een hospice en er wordt gevreesd dat hij het weekend niet haalt. Tót hij gaat eten en na drie maanden in goede gezondheid zelf het hospice weer uitloopt. Vanuit zijn eigen stoel in zijn ruime flat in Rotterdam reageert Dick op ons onderzoek Ondervoeding. Over ouderen die problemen hebben met eten en drinken en vaak onopgemerkt kilo’s afvallen.

Tafeltje-dek-je

Dick is in zijn jonge jaren een fervent roeier en skiër. En een Bourgondiër bovendien. ‘Veel sporten en lekker eten, daar hield ik van.' Hij trouwt, krijgt drie kinderen en gaat aan de slag in de houtzagerij van de familie. En al die tijd blijft hij stevig op gewicht. Tot hij in 2011 zijn vrouw verliest. ‘Zij zorgde voor het eten. Ik had er niks over te zeggen. Maar het was altijd lekker.’ Het lukt hem in de maanden erna niet om zijn eigen maaltijden te koken. ‘Ik eet wel een stukje worst of een stukje kaas. Zo ging dat dan.’ Tafeltje-dek-je biedt uitkomst. Zes diepvriesmaaltijden worden er wekelijks in Dick’s nieuwe flat in Rotterdam bezorgd. ‘Andijvie, spinazie of gemengde groenten. De Hollandse pot. Maar dan zonder losse aardappelen. Daar houd ik niet van. Van macaroni ook niet trouwens.’ Het eten gaat hem al gauw tegenstaan, vertelt dochter Marianne die ook aangeschoven is. ‘Hetzelfde bakje met eten wordt steeds vaker opnieuw warm gemaakt. Daar zat geen greintje vitamine meer in.’

Als ik het bakje niet op tijd uit de vriezer haal krijg ik op mijn kop. Dan duurt het opwarmen namelijk vijf minuten in plaats van drie.Dick Hulsinga (92)

Drie minuten voor maaltijdhulp

Dick krijgt op dat moment vijf keer per dag zorg thuis. Voor het douchen, wondverzorging, zijn steunkousen en de medicijnen. En ook bij het klaarmaken van de maaltijd krijgt hij hulp. Dat wil zeggen: drie minuten. Dat is de tijd die de thuiszorg mag besteden aan het bereiden van de maaltijd. Precies genoeg tijd om de maaltijd op te warmen in de magnetron en het bord op tafel te zetten. ‘Als ik het bakje niet op tijd uit de vriezer haal krijg ik op mijn kop. Dan duurt het opwarmen namelijk vijf minuten in plaats van drie.’ Steeds vaker verdwijnt het eten in de prullenbak en ook de boterham ‘s middags slaat hij af. ‘Eten moet lekker zijn. En dat is dit niet.’  

62 kilo

‘Als hij met ons mee uit eten ging dan at hij wel,' vertelt dochter Marianne. Ze besluit samen met haar broers dat er iets moet gebeuren. ‘Elke avond zouden wij een extra portie warm eten koken voor mijn vader.’ Ook komt er een diëtist langs met tips om weer wat op gewicht te komen. ‘We haalden op haar advies losse blokjes kaas en zakjes geraspte kaas,' vertelt Marianne. Maar het is te laat. Vader Dick weegt nog maar tweeënzestig kilo, kan niet meer praten, weet de namen van zijn kleinkinderen niet meer, en valt uit zijn stoel met zijn hoofd op de rand van een tafel. ‘Het was ook altijd kokend heet als je de flat in kwam. Hij moet uitgedroogd zijn en versuft van de hitte. Maar dat wisten we toen niet. Het kon van alles zijn; ouderdom of iets van dementie.’

Als je dan zat te eten kwamen de lijkwagens weer iemand ophalenDick Hulsinga (92)

Hospice

Dick wordt door zijn zoon naar een hospice gebracht. ‘We dachten dat hij het weekend niet meer zou halen.’ Dick krijgt een kamer met een bed en eet elke avond een warme maaltijd met zijn nieuwe huisgenoten. ‘In het begin dacht ik: ‘Wat moet ik hier nu weer'. Als je dan zat te eten kwamen de lijkwagens weer iemand ophalen.’ Maar na een week raakt Dick gewend aan de nieuwe enigszins beklemmende situatie. ‘Je hebt helemaal niks meer te vertellen. Je eet op vaste momenten en er wordt dagelijks een verse maaltijd voor je gekookt.’  In het hospice wordt ook zijn medicatie afgebouwd. ‘Ik was zeven kilo afgevallen, maar mijn medicatie was daar nooit op aangepast.’

lees ook: ‘Tien tot vijftien procent meer ouderen opgenomen met uitdrogingsverschijnselen’ zaterdag 25 augustus

Schnitzel

Na drie dagen hospice knapt Dick tot ieders verbazing op. Het goede eten en de regelmaat doen wonderen voor de 92-jarige Rotterdammer. En deze maand mag hij zelfs terug naar zijn eigen flat. In plaats van vijf keer per dag krijgt hij voortaan nog maar één keer per dag hulp van de thuiszorg. ‘Ik doe alles weer zelf. Ook douchen. Alleen voor de steunkousen komt er nog iemand langs.’ Eten doet hij nu in de brasserie beneden zijn flat. ‘Geen lekkere stukken rood vlees. Dat krijg ik niet meer weg. Maar de schnitzel gisteren smaakte erg goed.’

Blijf op de hoogte van dit onderzoek!

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt eens in de paar weken een overzicht met de laatste artikelen. Meld je hier aan.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Ondervoeding
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ondervoeding

Research

Volgens de stuurgroep Ondervoeding is 30 tot 40% van de ouderen met thuiszorg ondervoed in Nederland. Het is een groeiend probleem. Hulp bij eten en drinken blijkt heel lastig te regelen. Wijkverpleegkundigen en familie slaan alarm.

Deel jouw ervaring 15 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 25 september 21:25u, NPO2

96 tips

ontvangen

Gezondheid en zorg / Ondervoeding

Heeft u in uw omgeving ook ervaring met ouderen die ondervoed zijn of dreigen te raken?

Omdat het ze niet goed lukt om goed voor zichzelf te zorgen, of onvoldoende hulp krijgen met eten en drinken? Laat het ons weten.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Karlijn Vernooij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Oud worden in je eigen omgeving. Terwijl de zorg aan huis geregeld wordt. Ideaal, dacht de overheid een paar jaar geleden. Maar de praktijk blijkt weerbarstiger. Een grote groep kwetsbare ouderen ...
Alles over dit onderzoek