Oproep Zinloze zorg

Verpleegkundige: “We sturen patiënten van huisarts naar specialist, van specialist naar specialist en van onderzoek naar onderzoek.”

vrijdag 24 juli 2020 Leestijd: 2 min.

Verpleegkundige brengt infuus in / ANP

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

vrijdag 24 juli 2020 Leestijd: 2 min.

We krijgen een bericht van verpleegkundige Eva. Ze reageert op ons onderzoek naar Zinloze zorg. Ze heeft het idee dat dokters bang zijn voor claims en soms onnodig kostbare onderzoeken doen om kwalen uit te sluiten.

We komen met Eva*, die liever anoniem blijft, in contact voor ons onderzoek naar Zinloze zorg. Ze is al tientallen jaren verpleegkundige op de spoedeisende hulp (SEH) en heeft haar werk zien veranderen. “Er is veel angst voor claims. Daarom is het tegenwoordig vooral regels volgen en van alles uitsluiten.”

Protocollen zijn als richtlijnen erg belangrijk en zorgen ervoor dat iedereen hetzelfde handelt, meent Eva. “Maar soms is er meer aan de hand en dan kun je niet zomaar blindvaren op de regels.” Volgens de geroutineerde verpleegkundige is het belangrijk om er blanco in te gaan bij een nieuwe patiënt, met uiteraard de verwijzing en de overdracht in het achterhoofd.

Bang voor claims
Kan ze een voorbeeld geven van een situatie waarin het belangrijk is dat je niet alleen maar de regels volgt maar ook vooral zelf nadenkt? “Stel: iemand komt binnen met een ritmestoornis/cardiale klachten. Het kan zijn dat iemand daarmee bekend is. Het kan ook nieuw zijn. Het kan ook komen door een overload aan medicatie die door diverse artsen uit verschillende disciplines wordt voorgeschreven.” Dat laatste is zeker bij ouderen een risico, meent Eva. “En dan moet je even zelf nadenken: is hier sprake van dubbele, en dus zinloze, medicatie? En zorgt dat voor de cardiale klachten?” Volgens Eva voorkom je daarmee opnames en onderzoeken in het ziekenhuis die mogelijk niet nodig waren.

Hoe komt het dat het zo belangrijk is geworden om precies de regels te volgen? “De angst voor claims zal daar wel een rol bij spelen,” denkt Eva. Door die angst zou er ook veel extra diagnostiek zijn. “Om alles maar uit te sluiten en jezelf in te dekken. Er zijn veel subspecialismes in elk vakgebied en dat zorgt ervoor dat je van specialist naar specialist gaat.”
lees ook: Kankerpatiënte: “Ik wielren, ik loop hard. Ik denk niet dat ik al die onderzoeken nodig heb” zaterdag 11 juli

Zelf heeft Eva gelukkig nog geen zittingen voor het tuchtcollege meegemaakt, maar wel calamiteitenbijeenkomsten en andere zittingen naar aanleiding van klachten. Ze snapt daarom ook heel goed dat zorgverleners zich willen indekken. Eva: “De zittingen kosten veel stress en tijd. De zittingen in het ziekenhuis zijn er met name op gericht om te kijken wat er verbeterd kan worden in het proces, en niet zo zeer om de schuldvraag boven tafel te krijgen, maar het is toch belastend.”

“Patiënt eist onderzoek”
Terwijl zorgverleners heus wel weten dat het in hun vak extra belangrijk is om fouten te voorkomen. Eva: “Die druk om fouten te voorkomen is er altijd. Buiten de reguliere werkdruk die in de zorg bestaat.” Is de claimdruk ook echt groter geworden? Wordt er meer geklaagd? Als we in het jaarverslag van het medisch tuchtcollege kijken, lijkt dat inderdaad zo; er is een toename van ingekomen klachten. 1368 in 2008 naar 1780 in 2018. 

Ook huisartsen voelen de druk, meent Eva: “En die hebben hun handen vol, dus die sturen patiënten dan voor de zekerheid door.” Daarnaast komen patiënten zelf naar de SEH en eisen onderzoek. Zo met de natte vinger gokt ze dat de helft van de patiënten die zij ziet onterecht op de SEH terechtkomen. Je moet van goede huize komen om patiënten ervan te overtuigen dat het niet nodig is, legt Eva uit: “Vaak worden de onderzoeken dan toch maar gedaan.” 

Oproep
We gaan verder met ons onderzoek naar Zinloze zorg. Werk jij in de zorg en herken je Eva’s verhaal? Of juist niet? Laat het ons weten! Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. 

*Naam bekend bij de redactie.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Zinloze zorg
Verkenning Research Opnames Uitzending

44 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Tijdens de coronacrisis zijn er een stuk minder mensen bij de huisarts geweest en behandeld in het ziekenhuis dan normaal. Dat geeft te denken: is al die zorg wel zo noodzakelijk?
Alles over dit onderzoek