Verpleegkundige: ‘Soms vragen we ons op de eerste hulp af of we de goede zorg nog wel kunnen bieden’

zondag 30 oktober 2016 Leestijd: 2 min.

Rondleiding verpleegkundige op de eerste hulp /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

zondag 30 oktober 2016 Leestijd: 2 min.

‘Er zijn momenten dat de wachtkamer tjokvol zit, dat er een ambulance onderweg is met een reanimatie en dat er een andere ambulance onderweg is met een bloedvergiftiging,’ vertelt Silvia Scholten. Zij werkt als verpleegkundige op de Spoed Eisende Hulp (SEH) in Apeldoorn, 1 van de locaties van Gelre ziekenhuizen. Zij neemt contact met ons op voor ons dossier Spoedzorg.

Scholten beschrijft hier een willekeurige dag op de eerste hulp. Het is de afgelopen tijd veel drukker geworden op haar afdeling, vooral door het toegenomen aantal oudere patiënten.

Scholten leidt ons rond op de eerste hulp, waar wij een dag meelopen. Er zijn op de SEH standaard 16 plaatsen. Volgens haar zijn er steeds meer piekmomenten in de toestroom van patiënten. Bijna dagelijks moeten er 3 of 4 extra bedden gecreëerd worden, ‘overloopplekken’ voor het geval dat alle bedden vol zijn op de eerste hulp. Er is dus een kleine buffer aan bedden. ‘Maar de personele bezetting die daarbij hoort is er niet,’ vertelt zij.

Er zijn momenten dat Scholten en haar collega’s van de eerste hulp zich afvragen of zij de zorg aan patiënten die zij willen bieden wel kúnnen bieden.


Scholten benadert ons op persoonlijke titel, maar ook de ziekenhuisdirectie van Gelre ziekenhuizen bevestigt de toegenomen pieken in de drukte op de eerste hulp. Volgens de directie is dit ‘een landelijk beeld’ en is er een sterke stijging van de groep geriatrische patiënten die naast een spoedvraag nog een extra zorgvraag heeft. Het ziekenhuis doelt op de complexe medische problemen die deze geriatrische patiënten vaak hebben.

‘Die extra zorg is op de pieken lastig te leveren. De spoedeisende hulp is daarvoor ook niet de geëigende plek.’

Silvia benadrukt dat er steeds meer ouderen op de Spoed Eisende Hulp belanden die te kwetsbaar zijn om nog zelfstandig thuis te wonen. Bijvoorbeeld door een valincident. Maar vaak is dat een signaal dat het eigenlijk al langer niet meer lukt om thuis te wonen. Volgens Scholten gebruiken verpleegkundigen er zelfs een onofficiële code voor: ‘Gaat Niet Meer Thuis’ (GNMT).

OPROEP

Ook op andere SEH’s komen steeds vaker kwetsbare ouderen terecht die tot op hoge leeftijd thuis wonen, horen wij van verpleegkundigen. We willen onderzoeken of valincidenten en andere acute situaties voorkomen kunnen worden. Is langer zelfstandig thuis wonen wel voor iedereen mogelijk? En zijn er voldoende geschikte seniorenwoningen beschikbaar?

Mail ons je tips naar tip insturen of tip ons via het [TIP_FORMULIER_LINK].

Lees meer over

Gezondheid en zorg Spoedzorg
Verkenning Research Opnames Uitzending

221 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het zijn bizarre tijden voor ons zorgpersoneel. We willen graag weten hoe het nu gaat met de mensen die de boel draaiende houden tijdens de strijd tegen het coronavirus.
Alles over dit onderzoek