Verpleegkundige psychiatrie: ‘Ik wilde aangifte doen van mishandeling, maar de agente vroeg ‘WAARVOOR’?

zaterdag 24 maart 2018 Leestijd: 2 min.

Forensische psychiatrie / ANP foto

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

zaterdag 24 maart 2018 Leestijd: 2 min.

De artikelen voor ons onderzoek Agressie in de zorg maken nogal wat los. Veel verpleegkundigen die in de psychiatrie werken, mailen ons hun ervaringen met geweld van patiënten. Ook Mariëlle kreeg met een agressieve patiënt te maken: ‘Hij gooide een tafel naar mij toe.’ Maar aangifte doen van deze aanval bleek nog niet zo makkelijk.

‘Het was een behoorlijk heftig incident’, vertelt Mariëlle. Ze is verpleegkundig specialist en werkt in de forensische GGZ, de geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen die een strafbaar feit hebben gepleegd of daarvan verdacht worden.

Op het moment dat de situatie escaleerde, voerde zij samen met iemand van de reclassering een gesprek met een patiënt met een tbs-maatregel. De man was afspraken niet nagekomen, onder meer over een verlofregeling. Toen hij daarop werd aangesproken, ging hij door het lint.

Aangifte

Mariëlle besloot aangifte te doen, maar de politie bleek aanvankelijk niet heel happig om die op te nemen. ‘Gelukkig werd ik op het werk goed opgevangen en kon ik uiteindelijk toch aangifte doen van bedreiging en fysieke mishandeling. Ik had blauwe plekken op mijn benen van de tafel die hij naar mij had gegooid.’

‘Ik heb bij de aangifte kenbaar gemaakt dat het om een VPT-zaak gaat.’ VPT staat voor Veilige Publieke Taak. De overheid heeft een aantal jaren geleden het programma Veilige Publieke Taak in gang gezet om geweld tegen werknemers met een publieke taak - waaronder hulpverleners - strenger aan te pakken. Een van de uitkomsten daarvan is dat aangiftes door werknemers zoals Mariëlle hogere prioriteit moeten krijgen bij politie en het Openbaar Ministerie (OM).

Brief Openbaar Ministerie

Ondanks deze prioriteit blijkt het geweldsincident van Mariëlle geen reden voor het Openbaar Ministerie om de patiënt te vervolgen. In een brief van het OM legt de officier van justitie uit waarom: ‘Ik keur het gedrag van de verdachte af. Maar zijn gezondheid is zo slecht dat ik het niet redelijk vind om een strafzaak tegen hem te beginnen. De verdachte hoeft niet voor de rechter te komen. Maar ik heb wel een proeftijd met de verdachte afgesproken. Dit betekent dat hij één jaar niets mag doen wat strafbaar is.’

‘De officier van justitie vond dus dat de patiënt in kwestie over een té slechte gezondheid beschikte,’ vervolgt Mariëlle. ‘Zijn gezondheid was op het moment van het incident echter prima, net als de maanden er voor of er na. Gedoeld wordt waarschijnlijk op het feit dat hij wordt behandeld in een GGZ-instelling.’

Vrijbrief voor agressie

‘Ik vraag me oprecht af of deze reactie ook zou komen als ik ambulanceverpleegkundige zou zijn of als dit ergens buiten de instelling zou zijn gebeurd,’ vertelt Mariëlle. ‘Blijkbaar is mijn keuze om in de GGZ te werken hetzelfde als een vrijbrief voor agressie. Het maakt me boos dat de officier van justitie besloot de zaak te seponeren zonder de patiënt gezien te hebben. Je kan dus wel aangifte doen, maar je hebt er vooral gedoe van. Het was fair geweest als hij was voorgekomen en een taakstraf had gekregen.’

lees ook: Ongeschoolde beveiliger klapt uit de school: ‘Ik hield dit mensonterende werk niet meer vol’ zaterdag 17 maart

Mariëlle is niet haar eigen naam, haar werkelijke naam is wel bij de redactie bekend. Zij wil in verband met haar privacy en de geheimhoudingsplicht naar de patiënt haar verhaal anoniem vertellen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je meer weten over ons onderzoek? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Dan stuur ik je een overzicht van onze artikelen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Agressie in de zorg
Verkenning Research Opnames Uitzending

Agressie in de zorg

Uitzending

De uitzending over agressie en geweld tegen hulpverleners in de psychiatrie is bijna af. Kijk dinsdag naar het resultaat!

Deel jouw ervaring 12 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 24 april 2018 om 21:25  NPO2

247 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Gezondheid en zorg / Agressie in de zorg

Oproep

Wij horen meer verhalen van hulpverleners in de GGZ die te maken kregen met geweld door patiënten. Heb jij ook ervaring met agressie? En heb je wel of geen aangifte gedaan? We horen graag je ervaringen.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

‘Het geweld tegen ons wordt steeds heftiger,’ mailt Marie-Louise ons. Zij werkt als verpleegkundige op een gesloten psychiatrische afdeling in het midden van het land. Net als zij ...
Alles over dit onderzoek