Verpleegkundige: ‘Je moet kind met ernstige beperking goed kennen, om te weten welke signalen het geeft’

woensdag 24 oktober 2018 Leestijd: 2 min.

Verpleegkundige / ANP

Huub Floor

Verslaggever

huub.floor@kro-ncrv.nl

woensdag 24 oktober 2018 Leestijd: 2 min.

Als je in het ziekenhuis komt, ga je er vanuit dat alle zorg die je nodig hebt daar aanwezig is. Toch vinden ouders van kinderen met een ernstige beperking dat dat niet altijd zo is. Ze nemen daarom de verpleegkundige, die bij hun thuis voor hun ernstig zieke kind zorgt, mee naar het ziekenhuis. Jacqueline Colpa is zo’n verpleegkundige die meegaat naar het ziekenhuis: ‘Het ziekenhuis kan de complexe zorg vaak niet leveren en kent en begrijpt het kind hiervoor vaak ook onvoldoende.’ 

 Volgens de regels mogen zelfstandige verpleegkundigen niet in het ziekenhuis meehelpen; het ziekenhuis heeft immers zelf personeel en krijgt op papier genoeg geld om voor zieke kinderen te zorgen. Maar ouders  en verpleegkundigen hebben het idee dat zonder hun hulp de kinderen niet altijd de juiste verzorging krijgen. Hun ervaring is dat het ziekenhuispersoneel zijn uiterste best doet, maar vaak niet voldoende kennis heeft van ernstig beperkte kinderen. Deze kinderen kunnen vaak niet praten of zelfstandig alarm slaan als er hulp nodig is en hebben een complexe zorgvraag.

 Colpa zorgt voor zeven kinderen met een intensieve en complexe zorgvraag. Ze verzorgt de kinderen thuis, of ze komen bij haar logeren. Maar daar houdt de zorgtaak van Colpa niet op: ‘Als de kinderen waar ik voor zorg in het ziekenhuis worden opgenomen, word ik door de ouders soms ingezet om daar dag- of nachtdiensten te draaien. Officieel mag dit niet, maar het kan niet altijd anders. Het ziekenhuis geeft vaak aan dat het wenselijk is dat of de ouders of een verpleegkundige mee komt tijdens de opname van zorgintensieve kinderen.’

lees ook: Moeder meervoudig beperkt kind: ‘Je bent zelf gesloopt door zo’n ziekenhuisbezoek’ vrijdag 19 oktober

 Gebrek aan kennis in ziekenhuis

 Zowel ouders als verpleegkundigen benadrukken dat ze geen kritiek willen leveren op het personeel in het ziekenhuis. ‘Over het algemeen liggen deze kinderen in topziekenhuizen. Maar ook daar weten ze bij dit soort ernstig zieke kinderen niet altijd wat nodig is. Je moet een kind met een ernstige beperking goed kennen, om te weten welke signalen het geeft,’ aldus Colpa.

 Meerdere ouders mailen ons over dit probleem. Hun kinderen hebben vaak beperkte communicatiemiddelen. Ouders hebben het gevoel dat zij onmisbaar zijn in het ziekenhuis om er voor te zorgen dat hun kinderen  de zorg krijgen die ze nodig hebben. Maar als een kind voor langere tijd wordt opgenomen, is het lastig om de zorg voor hun andere kinderen en hun werk zo te organiseren dat ze continu bij hun kind kunnen zijn. En daarvoor zetten ze dus soms hun eigen verpleegkundige in om bij te springen. 

lees ook: ‘De werkdruk op de intensive care is enorm: kwaliteit en veiligheid lopen gevaar’ zaterdag 06 oktober

 Verpleegkundige hoeft niet mee van ziekenhuis

 Colpa draait vooral nachtdiensten om toezicht te houden bij de kinderen: ‘In het ziekenhuis lever ik nachtzorg, overdag zijn de ouders erbij. De ziekenhuizen zijn er alleen maar blij mee. Ze zeggen vaak tegen de ouders: er moet 24 uur per dag iemand bij zijn. Ik laat de verantwoordelijkheid voor de zorg wel bij het ziekenhuis, als er iets ernstigs aan de hand is het met het kind, moeten zij ingrijpen.’

 Wij horen van meerdere ziekenhuizen dat ze er in principe geen probleem mee hebben als er een andere verpleegkundige meekomt. Volgens hen is het echter nooit nodig. De ziekenhuizen kunnen de zorg altijd op zich nemen. Wel kan het zijn dat voor kinderen met een heel complexe zorgvraag, niet altijd een bed beschikbaar is. Dat komt omdat door het tekort aan personeel niet alle bedden op de kinderafdeling van de Intensive Care op elk moment bemand kunnen worden, aldus de ziekenhuizen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Crisis in het ziekenhuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Crisis in het ziekenhuis

Uitzending

Ziekenhuizen werken met computersystemen die slecht met elkaar praten. Als jij in ziekenhuis A vaak komt en ze weten daar alles van je, maar je wordt in ziekenhuis B met spoed opgenomen, kan de arts daar vaak niet zien wat er allemaal al van jou bekend is. Waarom is dat erg? En hoe kan het dat in 2019 dit nog niet goed werkt? Wij zoeken het uit.

Deel jouw ervaring 53 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 08 september 2019 om 22:40  NPO2

262 tips

ontvangen

Gezondheid en zorg / Crisis in het ziekenhuis

Werk jij in het ziekenhuis en herken jij dit verhaal?

Of ben je verpleegkundige bij kinderen en thuis en heb jij ook deze ervaring? Deel dan jouw verhaal met ons. Wij gaan altijd vertrouwelijk om met jouw informatie!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Huub Floor Verslaggever

Huub Floor is een dertiger met een ziel van een doorgewinterde onderzoeksjournalist. Met flair, uitdagend en soms tot op het randje maakt hij verhalen. Maar niet voordat onomstotelijk vast staat dat wat hij onderzoekt ook klopt. Daarom schuwt hij het ook niet om dikke stapels documenten door te spitten waarbij hij snel tot de kern komt. Een lekker verhaal is leuk, maar het moet wel kloppen.

Lees verder
@huubfloor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Na twee uitzendingen over de personeelstekorten gaan we nu de problemen bij de uitwisseling van patiëntengegevens onderzoeken.
Alles over dit onderzoek