Algemeen / Algemeen

Verpleegkundige: ‘Het geweld tegen ons wordt steeds heftiger’

maandag 12 maart 2018 Leestijd: 1 min.

Penitentiaire Inrichting / ANP

Anne de Blok

Verslaggever

maandag 12 maart 2018 Leestijd: 1 min.

‘Het geweld tegen ons wordt steeds heftiger,’ mailt Marie-Louise ons. Zij werkt als verpleegkundige op een gesloten psychiatrische afdeling in het midden van het land. Net als zij krijgen veel zorgmedewerkers in Nederland met agressie te maken, zo’n 52 procent blijkt uit onderzoek van TNO. Maar wat zijn de verhalen die achter deze cijfers schuil gaan? 

Scheldpartijen, intimidaties en geweld zijn voor veel zorginstellingen dagelijkse kost, zo blijkt uit het onderzoek van TNO. Vooral de ambulancezorg staat erom bekend, maar ook in de wijkverpleging, de GGZ en in het verpleeghuis komt agressie voor, meestal door cliënten of familieleden van de cliënten.

Verbale en fysieke agressie

De gevolgen van dit geweld kunnen ingrijpend zijn. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een enquête van de Vrije Universiteit (VU) onder hulpverleners die werkzaam zijn in de psychiatrie. Ruim een derde van de respondenten geeft daarin aan wel eens fysiek letsel te hebben overgehouden aan een geweldsincident. En ruim een kwart stelt last te hebben van psychische klachten als gevolg van agressie op de werkvloer.

Cijfers van dezelfde strekking zie je ook terug in een enquête van de Beroepsvereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&VN). Daaruit blijkt dat bijna zeven van de tien ondervraagden te maken hebben met verbale én fysieke agressie. Bij 17 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden gebeurt dat dagelijks en bij 26 procent elke week. Ruim een kwart overweegt weleens te stoppen met het werk vanwege de agressie. 

Ruim een kwart overweegt weleens te stoppen met het werk vanwege de agressie

Weinig ondersteuning na een incident

Zorginstellingen hebben wel protocollen voor het omgaan met agressie, maar uit de enquête van V&VN blijkt dat werkgevers niet altijd aandacht hebben voor het probleem en de gevolgen. Zo weet 30 procent niet of er een protocol is en geeft 23 procent aan weinig ondersteuning te krijgen na een incident.

 

Maar wat laten deze cijfers nu zien over wat er werkelijk op de werkvloer van de zorg gebeurt? Wij zijn benieuwd naar jullie verhalen. Werk jij in de zorg en heb jij in je werk last of last gehad van fysieke of verbale agressie door cliënten of familieleden van de cliënten? Dan horen we graag je verhaal via ons tipformulier

 

Algemeen / Algemeen

Geweld tegen zorgverleners

Zo'n 52 procent van de zorgmedewerkers in Nederland krijgt te maken met agressie op de werkvloer, meestal door cliënten of familieleden van de cliënten. Wij zijn benieuwd welke verhalen er achter deze cijfers schuil gaan. Werk jij in de zorg en heb jij in je werk last of last gehad van fysieke of verbale agressie op de werkvloer? We komen graag met je in contact!
Deel jouw ervaring

Anne de Blok

Verslaggever

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Anne de Blok Verslaggever
Anne de Blok heeft een onbeheersbare drang om te zoeken naar datgene wat verborgen blijft. Dat bracht haar tijdens haar studie al aan tafel bij oud-minister Margreeth de Boer, waarmee ze uitgebreid sprak over het Schipholdossier en de échte reden waarom ze niet door wilde voor een tweede termijn als minister van milieu. Hoewel dat verhaal veel nieuws maakte, koos ze daarna voor onderwerpen die wat meer in de actualiteit liggen. Momenteel werkt ze namelijk als jongste bediende voor De Monitor waar ze furore maakte met een drieluik over ‘Verwarde Mensen’. Een heuse Tegel staat nu op haar schouw.
Lees verder
@annedeblok

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht herkent u een verhaal, heeft u iets vergelijkbaars meegemaakt, of kunt u ons meer inzicht geven over een bepaald onderwerp. Zo kunnen we uiteindelijk met een aantal van deze tips weer een nieuw onderzoeksdossier openen. Blijf ons dus vooral tippen. Want ons onderzoek begint bij u.

Alles over dit onderzoek