Stan Maessen strijdt al twee jaar voor behoud van Wijkevoort, een cultuurlandschap met weilanden en oude boerderijen ten zuidwesten van Tilburg. Als het aan de gemeente ligt verrijst er binnenkort het zoveelste bedrijventerrein in de regio. Maar het is tijd voor andere keuzes vindt Stan: ‘Die grote dozen zijn niet in te passen. En Tilburg is al helemaal ingesloten door bedrijventerreinen.’

Zowel het Planbureau voor de Leefomgeving als het College van Rijksadviseurs kwamen onlangs met een duidelijk advies: er moet beter worden nagedacht over het bouwen van nog meer grote distributiecentra in Nederland.

De afgelopen jaren is het aantal grote logistieke ‘dozen’ fors gegroeid. Wie door Nederland rijdt zal het niet zijn ontgaan dat er op diverse plaatsen grote grijze hallen zonder ramen zijn gebouwd. Goed voor de economie en werkgelegenheid of verpesten ze het landschap?

Groei

‘De afgelopen 5 jaar varieert de groei van distributiecentra van 25 tot 43 procent, afhankelijk van de regio’, zo is te lezen in één van de rapporten. In de afgelopen 10 jaar is de voorraad logistiek vastgoed in Nederland gegroeid met 10 miljoen vierkante meter. En die groei neemt nog niet af.

Eén van de beoogde plekken om nieuwe distributiecentra neer te zetten is Wijkevoort bij de A58 bij Tilburg. Een interessante locatie want de ontsluiting is goed. De gemeenteraad van Tilburg heeft goedkeuring gegeven voor het ‘masterplan’. Naar verwachting is het bestemmingsplan in het voorjaar van 2020 klaar.

Protest

Maar bewoners leggen zich er niet bij neer. Er is de actiegroep ‘Reeshof aan Zet’ opgericht in het aanliggend stadsdeel en Stan Maessen zit in de klankbordgroep waarin de omwonenden zijn verenigd. Stan wil het bedrijventerrein tegenhouden. ‘Ik woon sinds m’n zesde in Tilburg en heb de stad de afgelopen decennia al zo zien veranderen. Overal zijn bedrijventerreinen ontstaan. Het is genoeg geweest. Het is tijd voor andere keuzes in plaats van groei, groei, groei.’

Volgens Stan is het Brabantse landschap met kleinschalige boerderijen aan het verdwijnen, met name rondom de grotere steden in Brabant. ‘Rijd maar eens langs Breda, Tilburg en Eindhoven. Je ziet nog alleen maar grote distributiecentra.’

Banen

Het bedrijventerrein is volgens de gemeente goed voor de regionale economie en werkgelegenheid. En bovendien wordt Wijkevoort ‘een werklandschap met veel aandacht voor natuur en landschap’ zo is te lezen op de website van de gemeente. De plaatjes met veel groen, wandelpaden en een beekje zien er inderdaad niet slecht uit.

‘Die plaatjes kloppen helemaal niet’, zegt Stan Maessen. Het terrein wordt eigenlijk helemaal volgebouwd. Rondom willen ze wel groenstrook aanleggen, maar dat is een soort bontkraagje om de gebouwen aan het zicht te onttrekken. Maar die grote dozen zijn niet te verbergen.’

Oproep

Wat is de oplossing voor de zogenoemde XXL-distributiecentra? Ze zijn goed voor de economie en werkgelegenheid, maar kunnen het landschap verpesten. Staat er bij jou een nieuw distributiecentrum gepland of is er onlangs eentje gebouwd? Laat het ons weten.

Makers