Verloskundigen in de regio’s: ‘Hier nemen de thuisbevallingen juist toe’

maandag 13 november 2017 Leestijd: 2 min.

Verloskundigen in de regio’s: ‘Hier nemen de thuisbevallingen juist toe’ / ANP

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

maandag 13 november 2017 Leestijd: 2 min.

Hoewel landelijk gezien het aantal thuisbevallingen afneemt, melden sommige praktijken juist méér thuisbevallingen. Wat zit hierachter? We spreken verloskundigen uit Dokkum en uit Sittard.

Voor ons onderzoek naar Bevallen in Nederland komen we in contact met Janke de Vries van verloskundigenpraktijk Catharina Schrader. Haar praktijk zit in Dokkum, waar in 2013 de lokale verloskunde-afdeling de deuren sloot. Als zwangeren uit Dokkum naar het ziekenhuis willen of moeten, komen zij nu in Leeuwarden of Drachten terecht: beide zo’n 30 kilometer van Dokkum af.

Het valt De Vries niet tegen hoe het gaat. ‘Voor het overgrote deel van de verwijzingen hebben we tijd genoeg om naar het ziekenhuis te komen.’ Het kost een zwangere een half uur, meldt ze. ‘Als de brug omhoog staat, duurt het een kwartier langer. Dat is 3 of 4 keer per uur. Maar als er spoed is gaan we met de ambulance, die kan de brug bedienen.’ Ze gelooft ook wel in het idee dat geconcentreerde zorg betere kwaliteit oplevert, maar toch zijn er momenten dat ze de verloskunde-afdeling in Dokkum mist.

 

Bewuster kiezen: thuis of in het ziekenhuis

‘Zowel in onze praktijk als bij de verloskundigen die hier werken gaat veiligheid altijd voor, en nemen we geen onnodige risico’s,‘ vertelt De Vries. ‘Desondanks is het toch een keer voorgekomen dat een baby na een thuisbevalling is overleden. Je kunt je voorstellen dat dit extra wrang is indien ouders kiezen om naar het ziekenhuis te gaan, maar dat dit vanwege de afstand naar het ziekenhuis en de snelheid van de bevalling niet meer lukt.’ De Vries meent dat je niet kunt weten of de uitkomst mogelijk beter was geweest als je in het ziekenhuis was beland en de kinderarts stand-by was geweest, omdat je nu eenmaal niet alle risico’s kunt uitsluiten. ‘Ook in het ziekenhuis kunnen complicaties optreden. Verloskundigen zijn tegenwoordig goed uitgerust om bij de eerste opvang in te grijpen, zo hebben we bijvoorbeeld zuurstof bij ons,’ aldus de Dokkumse vroedvrouw.

Ze merkt sinds de sluiting van de lokale verloskunde-afdeling een groot verschil in hoe bewust haar collega’s en aanstaande ouders bezig zijn met de keuze waar te bevallen. ‘Eerder konden we afwachten. Toen was het ziekenhuis om de hoek. Nu bespreken we veel bewuster de voor- en nadelen met de ouders. En wat wij als verloskundigen wel of niet kunnen, mocht er nood zijn.’

 

Toename thuisbevallingen

Maar trekken nu dan meer zwangeren naar het ziekenhuis? ‘Nee dus. We merken juist dat het aantal thuisbevallingen relatief toeneemt.’ De Vries pakt de cijfers erbij: in 2012, toen was Dokkum nog open, werden er in totaal 464 kinderen geboren en 84 thuis. Dat is 18,1%. In 2016 werden er 385 kinderen geboren, waarvan bijna 94 thuis. Dat is 24,4%. Een 6%-toename van thuisbevallingen dus. Afgetekend tegen het landelijke beeld van 13,4% thuisbevallingen (2015) scoort Dokkum ondanks (of misschien dus wel dankzij) de concentratie van zorg hoog.

En De Vries is niet de enige die deze trend ziet. Ook Ellen de Jong, verloskundige in Sittard, meldt een toename van thuisbevallingen sinds de sluiting van de lokale Sittardse verloskunde-afdeling in 2016. Sinds juli vorig jaar moet zij met haar zwangeren uitwijken naar Heerlen, Maastricht of Roermond. Allemaal zo’n 30 minuten rijden. De Jong: ‘Het ziekenhuis is daardoor niet altijd meer haalbaar en dat zien we aan de cijfers: het aantal thuisbevallingen is sinds die tijd toegenomen met 7,7%.’

 

Tips?

We zijn verrast dat het aantal thuisbevallingen juist in regio’s die ver van het ziekenhuis zitten, toeneemt. Moeten we hier blij mee zijn of is dat zorgwekkend? Ben je verloskundige of zwangere en herken je het beeld in Dokkum en Sittard? Laat het ons weten! Tip ons via het tipformulier.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Bevallen in Nederland
Verkenning Research Opnames Uitzending

Bevallen in Nederland

Verkenning

We gaan verder met ons onderzoek. Weet je hier meer over? Tip ons!

Deel jouw ervaring 16 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 19 november 22:40u, NPO2

61 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Ouders in Nederland bepalen graag zelf hoe en vooral wáár ze hun kindje ter wereld brengen. Dankzij ons verloskundig systeem van zorg in de buurt en gemakkelijke toegang tot een zieke...
Alles over dit onderzoek