Persoonlijk Kantoortuin

Verkouden politieman moet gewoon aan het werk: “Ik wil niet naast je zitten”

woensdag 25 maart 2020 Leestijd: 2 min.

Politiewagen / ANP - Lex van Lieshout

Mijke van Wijk

Redactie

mijke.vanwijk@kro-ncrv.nl

woensdag 25 maart 2020 Leestijd: 2 min.

“Het kritieke moment is als we de dienst wisselen, dan zijn er soms tot wel veertig mensen tegelijkertijd in de ruimte.” Lauw Mol werkt voor de politie op de meldkamer in Apeldoorn. Zijn collega’s en hij hebben een vitale functie, dus het werk gaat gewoon door. We bellen Mol naar aanleiding van zijn eerdere reactie op onze uitzending over het werken in een kantoortuin. We zijn benieuwd hoe het eraan toegaat in de meldkamer, tijdens de coronacrisis.

“Van de collega’s volgt de één de regels van het RIVM wat strenger op dan de ander”, zegt Mol. Hij werkt op een multidisciplinaire meldkamer, waar ook medewerkers van de brandweer en de ambulance zitten. Het is er hectisch. “Er komen meldingen binnen van overvallen tot mensen die voor de trein springen en heftige verkeersongelukken.” Ze zitten met vijftien tot twintig mensen in een relatief kleine ruimte, zegt Lauw en anderhalve meter afstand houden is lastig, merkt hij. “Bij de politie heerst een amicale sfeer, veel politiemensen vinden dat we één grote familie zijn en dat zijn we ook. Natuurlijk zitten we elkaar niet te knuffelen, maar die anderhalve meter is lastig.” Het zit ook in de aard van het werk, want bij een melding moet je heel snel dingen met elkaar regelen, “dus dan kom je weleens bij elkaar in de buurt.”

Risicovol

“De meldtafel zit vast, daar kan je niet mee schuiven. Anderhalve meter van stoel tot stoel kan wel.” De collega’s delen dezelfde apparatuur, iedereen heeft wel zijn eigen headset. “Voor aanvang van de dienst reinig je alles zelf.” De meldkamer is 24 uur per dag bezet. Het wisselen van de diensten is het meest risicovolle moment, vindt Mol. “Dan gaat er, afhankelijk van de dienst, vijftien tot twintig man weg en komt vijftien tot twintig man binnen. Dat moet snel en iedereen moet systematisch uit- en inloggen. Dat is het kritieke moment.”

 Wrevel

“Bij de politie mag je alleen thuisblijven als je verkouden bent én koorts hebt. Daarom komen mensen die alleen verkouden zijn wel en dat geeft wrevel. ‘Ik wil niet naast je zitten’, hoor je dan.” Maar de verkouden mensen zonder koorts die naar het werk komen, houden zich aan de richtlijn, zegt Mol terecht. “Als je thuis moet blijven bij verkoudheid zonder koorts, dan houd je geen politie meer over en dat doet geen goed bij de bestrijding van corona.” 

Minder meldingen

Mol heeft het idee dat de coronacrisis zijn weerslag heeft op het aantal meldingen, al zijn de maanden januari, februari en maart sowieso relatief rustig zegt hij. “Er is minder verkeer waardoor er minder aanrijdingen zijn en omdat het stiller is buiten, zijn er ook minder conflicten op straat.”

Megameldkamer aanpassen?

Hoe ziet de komende periode eruit voor Mol en zijn collega’s? “Er zijn plannen om het meldkamerproces op te splitsen, zodat er minder mensen in één ruimte zijn. En ze gaan proberen de meldkamer twee keer per dag schoon te maken. Maar het is een overheidsinstelling, dingen moeten bevochten worden, je bent zo veertien dagen verder.”

En de verdere toekomst? In 2022 gaan de drie huidige politiemeldkamers in Hengelo, Apeldoorn, en Arnhem-Nijmegen werken vanuit één gezamenlijke meldkamer in Apeldoorn. Met de ambulancedienst en de brandweer. “Een megameldkamer. Die tekeningen liggen al klaar. Ik ben benieuwd of na wat er nu gebeurt die tekeningen hetzelfde blijven. Komt deze megameldkamer er of is men zo flexibel om de plannen bij te stellen en komen er drie kleinere meldkamers? Daar ben ik benieuwd naar.”

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

597 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Werk en inkomen / Ziek door mijn werk

Het kantoor na corona

Ben jij leidinggevende en denk je al na over hoe je de werkomgeving schoon en coronaproof kan houden als iedereen weer naar kantoor mag? Moet je, door de aard van het werk, met meerdere collega’s in een ruimte werken? En wat als je een vitaal beroep hebt en nu gewoon door moet werken, hoe doe je dat dan op een verantwoorde manier?
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Mijke van Wijk Redactie
Mijke van Wijk studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie is ze bij de radio gaan werken als redacteur, verslaggever en presentator. Mijke werkte onder meer voor BNR Nieuwsradio, NPO Radio1 en de Bayerische Rundfunk. Ze heeft meerdere radiodocumentaires gemaakt voor de NTR en de VPRO, onder andere over ontbossing en sojateelt. Voor KRO-NCRV maakte ze de podcast Tante Jos.
Lees verder
@mijkevanwijk

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek