Verkoopt de Dierenbescherming leugentjes over hoe gezond scharreleieren zijn?

vrijdag 11 november 2016 Leestijd: 1 min.

Beter Leven keurmerk op pak eieren (bron: ANP) /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

vrijdag 11 november 2016 Leestijd: 1 min.

De Dierenbescherming heeft een keurmerk dat ons als consument vertelt hoe diervriendelijk een stukje vlees of het ei dat in de schappen ligt van de supermarkt, is geproduceerd. Bij de promotie van dat keurmerk tijdens de Beter Leven-week was er een spotje op radio en tv. Maar vertelt dat spotje wel de waarheid?

In ons dossier Megastallen ontdekken we dat er een spanning is tussen het diervriendelijk houden van kippen en dat op een milieuvriendelijke manier doen. Dat komt vooral door het verbod op de legbatterij-kip. Die had zo weinig ruimte om te bewegen dat niemand dat nog kon accepteren. Maar de uitstoot van fijnstof, schadelijk voor onze gezondheid, was laag.

Scharrelkip

Toen de pluimveesector massaal op de scharrelkippen overging, kon je er op wachten dat daarmee de uitstoot van fijnstof zou toenemen. Want die scharrelkip veroorzaakt tien keer zoveel fijnstof als een kip in een legbatterij. Dat komt omdat de scharrelkip vrij rondloopt door de mest en door het ’scharrelen' op de grond meer fijnstof in de lucht verspreid. En die toename aan uitstoot is er ook gekomen. Terwijl het autoverkeer en de industrie de uitstoot beperken, neemt die van de pluimveesector inmiddels toe. En dat is slecht voor het milieu en slecht voor de mens.

Keurmerk

Het keurmerk Beter Leven gaat over dierenwelzijn. Op het onderdeel milieu scoren ze slecht. Een rapport van voorlichtingsplatform Milieu Centraal geeft ze hiervoor zelfs 0 punten. Maar wat horen we in de reclame van de Dierenbescherming: ‘goed voor het dier, goed voor de mens, goed voor iedereen’. Teun van de Keuken vraagt om een reactie.

Zondag in de Monitor: hoe milieuvriendelijk is het scharrelei? NPO2 om 22:35 uur. Heb je zelf meer informatie over keurmerken of de voedselindustrie, mail ons: tip insturen.

Lees meer over

Natuur en milieu Megastallen
Verkenning Research Opnames Uitzending

51 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De intensieve veehouderij staat steeds meer ter discussie. Omwonenden van megastallen maken zich druk om de uitstoot van fijnstof en stank. Wat zijn de gevolgen daarvan voor hun gezondheid? En wat ...
Alles over dit onderzoek