Verkeersslachtoffer over fraude-onderzoek verzekeraar: ‘Het bewijs van deze foto’s is verre van overtuigend’

donderdag 26 mei 2016 Leestijd: 2 min.

case Wout Wolven /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

donderdag 26 mei 2016 Leestijd: 2 min.

Wout Wolven uit het Overijsselse Zwartsluis meldt zich bij De Monitor. Ook Wolven is verkeersslachtoffer en heeft whiplashklachten. Hij wordt verdacht van fraude door Achmea en werd zonder zijn medeweten geschaduwd door een particulier recherchebureau in opdracht van de verzekeraar. Achmea heeft het vermoeden dat Wolven zijn klachten overdrijft, maar hij vindt die verdenking onterecht en wil genoegdoening. We spreken Wolven voor het dossier Letselschade.

In november 2009 werd Wout Wolven van achteren aangereden. Hij kreeg ernstige whiplashklachten en werd niet meer de oude. Achmea erkende de aansprakelijkheid, maar alles verandert als de verzekeraar hem plotseling beticht van fraude.

Wolven had een goed lopende scheepswerf en jachthaven in Zwartsluis. Aanvankelijk liep de schadeafhandeling goed en betaalde de verzekeraar ook de extra kosten die Wolven moest maken om personeel in te huren om hem te vervangen. Uiteindelijk moest hij zijn bedrijf verkopen toen hij niet meer in staat bleek zijn werk volledig te kunnen doen.

Geschonden afspraak

De aantijgingen van fraude kwamen voor Wolven helemaal uit de lucht vallen. Bovendien waren de beschuldigingen in strijd met een afspraak die 2 weken daarvoor met Achmea was gemaakt: bij twijfel of onduidelijkheden zou direct bij elkaar aan de bel worden getrokken. Deze afspraak werd februari 2011 in een gespreksverslag vastgelegd.

Verkeerde foto

Maar het tegenovergestelde gebeurde. Bij een feitenonderzoek door Achmea werden foto's en andere informatie van Wolven op het internet gevonden, die volgens de verzekeraar lieten zien dat hij 3 weken na het ongeluk al weer aan het tennissen was. Later bleek dat de bewuste foto's een jaar vóór zijn ongeval waren gemaakt. De webbeheerder van de tennisvereniging had zich per ongeluk in de data vergist en een verkeerd jaartal bij de foto geplaatst.

Ook beweerde de verzekeraar naar aanleiding van een ledenlijst op internet dat Wolven had deelgenomen aan een tennistoernooi bij de lokale tennisvereniging. Die aanname bleek onterecht. Wat de verzekeraar niet wist is dat het toernooi de jaarlijkse barbecue is voor leden en er die dag niet getennist werd.

‘Zonder communicatie en eigen interpretatie van Achmea, was het voor Achmea de aanleiding om mij door een detectivebureau voor enige tijd te laten volgen en filmen.’

Volgens Wolven is het bewijs van de foto’s verre van overtuigend en heeft Achmea verzuimd om hem een toelichting te vragen.De Monitor heeft Achmea benaderd voor een reactie maar de verzekeraar geeft aan over de zaak van Wout Wolven geen mededelingen te doen zolang deze zaak nog loopt. De rechter heeft Wolven wel in het gelijk gesteld, hij vond de beelden van Wolven niet overtuigend als bewijs van fraude.

Het interview met Wout Wolven is te zien in de uitzending over letselschade van zondag 29 mei.

Word je ook geschaduwd door een particulier recherchebureau? Mail: tip insturen of marjolein.schut@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Letselschade
Verkenning Research Opnames Uitzending

215 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het zal je maar gebeuren, je bent slachtoffer van een verkeersongeluk en hebt ernstige whiplashklachten. Maar de verzekeraar vertrouwt je niet en stuurt een prvédetective op je af die je sch...
Alles over dit onderzoek