Vereniging woningcorporaties Aedes: ’Van volkshuisvesting heeft minister Blok niet zoveel verstand’

zaterdag 03 december 2016 Leestijd: 3 min.

Minister Blok in de Tweede Kamer Foto: ANP /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

zaterdag 03 december 2016 Leestijd: 3 min.

‘Woningcorporaties lijden aan een Dagobert Duck-complex: ze zijn steenrijk, maar gierig.’ Daardoor staan mensen eindeloos op de wachtlijst voor een huis. Dat zegt minister Stef Blok, minister voor Wonen, in een interview met het AD. Maar volgens voorzitter Marc Calon van de vereniging van woningcorporaties Aedes heeft Blok het aan zijn eigen beleid te danken dat corporaties te weinig woningen hebben gebouwd, onder meer door het opleggen van de verhuurdersheffing aan corporaties. ‘Hij heeft zelf het probleem veroorzaakt’, aldus Calon op BNR Nieuwsradio.

Eerder deze week spraken wij met Aedes voor het dossier Huurdersproblemen over de gevolgen van de nieuwe huurregels voor ouderen die een op zoek zijn naar een sociale huurwoning.

Minister Blok en Aedes zaten onlangs nog om de tafel tijdens een bestuurlijk overleg. Blok gaf daar een waarschuwing af aan de woningcorporaties. Als ze niet snel meer huurwoningen gaan bouwen, dreigt een strafmaatregel. Volgens Blok hebben de corporaties weer genoeg vet op de botten en houden zij ‘5,5 miljard over’. Blok liet de corporaties weten dat ze snel moeten gaan investeren in woningbouw en zegt in het AD: ‘Als zij dat niet zelf investeren, gaat de politiek het (geld, red.) bij ze weghalen.'

Te rooskleurig

Voorzitter Marc Calon van Aedes vindt de aantijgingen van de minister onterecht. Hij is van mening dat de minister een veel te rooskleurig beeld schetst over de financiële situatie van woningbouwcorporaties. Calon bij BNR Nieuwsradio:

‘Hij heeft een vette greep uit de kas gedaan. Dat kost enorm veel investeringscapaciteit.’

Calon doelt op de verhuurdersheffing, de belastingmaatregel die de minister woningbouwcorporaties heeft opgelegd. Volgens de woningcorporaties kunnen zij maar beperkt investeren in de bouw van nieuwe woningen, vanwege de verhuurderheffing van 1,7 miljard die corporaties sinds 2013 gezamenlijk moeten ophoesten. ‘Het ligt aan zijn beleid en daar zie je nu de effecten van. Het allerstomste dat hij zegt is dat je alles dat je verdient gelijk moet investeren. Wij hebben 90 miljard schuld als corporatiesector, dus het is heel verstandig dat er ook eens een keer wat afgelost wordt.’

Corporaties hebben vorig jaar minder geïnvesteerd dan het jaar ervoor. Dat zorgt volgens Blok voor onnodig lange wachtlijsten vanwege een huizentekort en bovendien tonen nieuwe cijfers aan dat woningcorporaties genoeg geld in kas hebben. Calon:

‘Hij zegt: Als jullie dat niet investeren pak ik dat ook af. Eigenlijk is die man alleen maar bezig om de corporaties kapot te maken.’

Calon kwalificeert de uitlatingen van Blok als ‘een politiek statement om draagvlak te krijgen voor zijn beleid om de corporatiesector onderuit te halen.’

lees ook: CDA en PvdA: ‘Blok ontkent woonproblemen van hulpbehoevende ouderen’ woensdag 16 november

Ook oneens over nieuwe huurregels

Aedes is het ook oneens met de minister over de effecten van de nieuwe huurregels die 1 januari werden ingevoerd, vooral als het gaat om de gevolgen voor ouderen. Sinds januari moeten huishoudens met een laag inkomen verplicht in goedkope woningen worden geplaatst, het zogenoemde ‘passend toewijzen’. Deze groep komt alleen in aanmerking voor de goedkopere woningen (onder de 586 euro). Zo wordt voorkomen dat er veel huurtoeslag betaald moet worden aan mensen met een laag inkomen en een hoge huur.

Een logische gedachte, maar zoals we al eerder in dit dossier lieten zien, lijkt het systeem voor bepaalde groepen te knellen. Zo zijn er voor ouderen met een laag inkomen veel te weinig aangepaste woningen in de laagste prijscategorie. Ook voor ouderen die intensieve zorg nodig hebben en een zorgwoning zoeken, zijn de regels van passend toewijzen een probleem. Zorgwoningen zijn duurder om te ontwikkelen en worden daarom vaak boven de 586 euro aangeboden, maar daar komen ouderen met een laag jaarinkomen niet op reageren. Aedes:

’Het beste is als voor ouderen de regels voor passend toewijzen helemaal niet van toepassing zouden zijn.’

Ook ouderen die weliswaar een laag inkomen hebben maar ook vermogen - bijvoorbeeld uit de verkoop van hun huis - lopen tegen de regels van passend toewijzen aan. Duurdere woningen in het segment 586-710 euro zijn wel beschikbaar maar daar mogen ouderen met een laag jaarinkomen niet op reageren. Dus ook niet als zij voldoende vermogen hebben om zelf de hogere huurprijs te betalen. Vermogen wordt volgens de nieuwe regels niet meegeteld bij het toewijzen van woningen. Ouderen met vermogen hebben dus weinig keus: reageren op het segment goedkope woningen tot 586 en dus concurreren met veel andere woningzoekenden zonder vermogen of huren in de vrije sector. Veel ouderen vinden de vrije sector echter te duur omdat zij een deel van hun spaargeld willen reserveren voor het geval zij meer medische kosten krijgen op hun oude dag.

Aedes: ‘Wij snappen niet dat we mensen met een laag inkomen met vermogen niet mogen huisvesten. Blok vindt dat mensen met vermogen moeten huren in de vrije sector. Maar hij vergeet dat de markt in veel gebieden voor deze groep niets aanbiedt en dat die groep te maken krijgt met oplopende zorgkosten.’

Ben je op zoek naar een seniorenwoning of een zorgwoning en kom je als gevolg van de regels voor passend toewijzen niet aan een woning? Meld het bij marjolein.schut@kro-ncrv.nl of tip ons via het [TIP_FORMULIER_LINK].

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1403 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek