Verbond van Verzekeraars ‘We sporen jaarlijks voor 100 miljoen euro aan fraude op, maar dat bedrag ligt uiteraard hoger’

donderdag 12 mei 2016 Leestijd: 2 min.

Schermafbeelding euro's /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

donderdag 12 mei 2016 Leestijd: 2 min.

Voor ons dossier Letselschade spreken we met verkeersslachtoffers met blijvend letsel die geschaduwd werden door een particulier recherchebureau. Verdenking van de verzekeraar: overdrijven van het letsel, leugens en fraude. Onterecht volgens deze slachtoffers. Maar hoe vaak is er wél sprake van fraude bij letselschade? En voor welke bedragen worden verzekeraars daarbij opgelicht?

We gaan voor ons onderzoek op zoek naar fraudecijfers en vragen het Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars, de belangenvereniging van in Nederland werkzame particuliere verzekeraars.

‘We sporen jaarlijks voor circa 100 miljoen euro aan fraude op, maar het daadwerkelijke bedrag ligt uiteraard hoger’.

Dit fraudebedrag geldt voor alle schadeverzekeringen, niet alleen voor letselschade. Buis vermoedt dat het werkelijke fraudebedrag nog véél hoger is. ‘We weten de exacte omvang van fraude met alle schadeverzekeringen, waaronder letsel, niet.’

900 miljoen

Hoe zit het dan met het fraudebedrag van 900 miljoen dat in literatuur en onderzoeksrapporten wordt genoemd?

‘Die 900 miljoen euro die je veel terugleest, is gebaseerd op een onderzoek uit 2005 naar fraude bij schadeverzekeringen, maar dat betreft een schatting mede op basis van buitenlandse cijfers. Die cijfers zijn geen hard of gegarandeerd getal.’

Is bekend hoe groot de omvang van fraude is bij letselschadezaken?

’Nee, al zal het wel zo zijn dat het aantal fraudes qua aantallen niet zo groot is, maar qua bedragen juist hoog. De meeste fraude komt voor bij auto- en brandverzekeringen (opstal en inboedel), maar daar zijn de bedragen relatief lager. Bij personen die frauderen met een letselschade-uitkering lopen de bedragen al snel in de tienduizenden euro’s of meer.’

Volgens het Convenant Aanpak Verzekeringsfraude uit 2011, opgesteld door het Verbond van Verzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland, het Openbaar Ministerie en de Politie, zijn ongeveer 10 procent van alle schadeclaims frauduleus.

‘Facts en figures’

In het onderzoeksrapport ‘Fraudeurs gevangen in facts en figures’ van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond van Verzekeraars wordt geconcludeerd dat geregistreerde oplichters veruit het vaakst frauderen met verzekeringen voor motorrijtuigen, gevolgd door brandverzekeringen (opstal en inboedel) en aansprakelijkheidsverzekeringen. Zwendel met reisverzekeringen staat op de vierde plaats.

In 2014 spoorden verzekeraars dagelijks gemiddeld 21 fraudeurs op waarmee (ook dagelijks) 270.000 euro werd bespaard. De precieze omvang van verzekeringsfraude is lastig vast te stellen, maar loopt in de honderden miljoenen euro’s. Door verzekeringsfraude is een gemiddeld huishouden jaarlijks vermoedelijk 100 euro meer aan premie kwijt dan nodig.

Mannen versus vrouwen

Mannen lichten vaker de verzekeraar op dan vrouwen. Van alle fraudeurs die geregistreerd staan, is bijna zeventig procent man, een kwart is vrouw. Inzoomend op de verzekeringen waarmee het meest wordt opgelicht, zijn mannen bij motorrijtuigen bovengemiddeld vertegenwoordigd. Vrouwelijke fraudeurs lichten vooral de reisverzekering op.

Eerder spraken we met Rene Glas. Glas kreeg whiplashklachten na een verkeersongeval en werd geschaduwd omdat de verzekeraar hem ten onrechte beschuldigde van leugens en fraude.

Werk je voor een verzekeraar en wil je je ervaringen delen over fraude bij letselschade? Of ben je geregistreerd vanwege verzekeringsfraude? Mail: tip insturen of tip insturen.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Letselschade
Verkenning Research Opnames Uitzending

215 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het zal je maar gebeuren, je bent slachtoffer van een verkeersongeluk en hebt ernstige whiplashklachten. Maar de verzekeraar vertrouwt je niet en stuurt een prvédetective op je af die je sch...
Alles over dit onderzoek