Veel schokkende reacties na uitzending over gijzelingen door de overheid

dinsdag 28 april 2015 Leestijd: 1 min.

Cel34_2 /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

dinsdag 28 april 2015 Leestijd: 1 min.

Na onze reportage over gijzelingen krijgen we veel reacties binnen van mensen die ook gegijzeld zijn geweest vanwege openstaande boetes.

Iemand mailt ons:

“Ik ben drie keer gegijzeld geweest en heb het CJIB al meer dan tien keer om een termijnregeling gevraagd maar dit wijzen ze keer op keer af. Ik heb al een tas klaar staan ingepakt met kleding, want eerdaags zal de politie wel weer voor mijn deur staan voor een vierde gijzeling”

Een aantal mensen verbaast zich erover dat je ook gegijzeld wordt als je ziek bent. Een tipgever laat ons weten:

"Ik ben slechtziend en zwaar longpatiënt, ik ben altijd ontzettend benauwd en hoest de hele dag door. Die broze gezondheid maakt voor het CJIB geen fluit uit, ze gijzelen je toch."

En een ander schrijft ons ook over haar zieke broer:

"Hij is vaker gegijzeld geweest, terwijl hij ziek is en angst- en paniekaanvallen heeft waardoor zijn klachten verergerde. Hij sprong van het dak sprong toen de politie een inval deed om hem te gijzelen. Hierdoor is zijn hiel verbrijzeld en moest zijn been in het gips. Voor het laatst is hij van februari tot en met april gegijzeld, er is geen grip meer op hem en hij verdwijnt nu letterlijk voor maanden. Mag dit wel? Kan dit wel?"

Een opvallende anonieme tip komt van iemand die zegt gevangenisbewaarder te zijn. Hij beweert het volgende:

“In de uitzending zien we mensen die nog voor zichzelf opkomen maar in de dagelijkse praktijk zie ik mensen die dat niet eens kunnen. Daklozen, uitkeringstrekkers en (illegale) buitenlanders, vaak in een verwaarloosde gezondheidstoestand.

In detentie is de overheid verantwoordelijk voor deze mensen en voor hun gezondheid en dat heeft verstrekkende gevolgen. Zonder in details te willen treden kost dat vele malen meer dan die genoemde 200 euro per dag per gedetineerde. Ik heb de oplossing niet maar ik vind het onverteerbaar dat dit de maatschappij (en dat zijn wij allemaal) zoveel geld kost.”

Dit is een anonieme bron wiens verhaal we niet hebben kunnen verifiëren. De vraag is of het klopt wat hij of zij beweert. Herkent u het geschetste beeld of heeft u tips over gijzelingen door de overheid? Neem dan contact op met onze redactie.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Gegijzeld door de overheid
Verkenning Research Opnames Uitzending

263 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wie de boetes die worden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) niet betaalt kan flink in de problemen komen. Het gaat onder meer om verkeersboetes voor te snel rijden en het ...
Alles over dit onderzoek