Veel onduidelijkheid over eerlijke beoordeling tijdens keukentafelgesprek

donderdag 03 december 2015 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2015-12-03 om 14.22.47 /

Ronald Sistermans

Verslaggever

ronald.sistermans@kro-ncrv.nl

donderdag 03 december 2015 Leestijd: 1 min.

Op onze oproep naar de onafhankelijkheid van het keukentafelgesprek zijn erg veel reacties binnengekomen. Voor veel mensen is het niet duidelijk wie er tegenover hen zit en wat de gevolgen zijn. Eerder toonden we al in ons onderzoek Zorg in de Gemeente aan dat vertrouwelijke medische gegevens moeten worden overhandigd. Maar aan wie?

Mensen stellen zich de vraag aan wie ze hun medische gegevens geven en of ze eerlijk worden beoordeeld. We lezen in meerdere reacties op onze Facebookpagina dat sommige gemeenten geen onafhankelijk oordeel zouden vormen.

‘Onafhankelijk? Vergeet het maar. De ingehuurde organisatie dient alleen de portemonnee van de gemeente.’

Ook krijgen we meerdere e-mails waarin mensen zich afvragen of de persoon die het keukentafelgesprek voert niet meerdere petten opheeft.

‘Wat mij verbaasde was dat wij een verpleegkundige over de vloer kregen die vertelde dat zij totaal onafhankelijk was. Kom ik een aantal weken later deze dame tegen in de supermarkt waar ze cliënten staat te werven voor hun eigen thuiszorgorganisatie. Hoe onafhankelijk kan je zijn?’

Alle gemeentes moeten fors bezuinigen op de zorg. Het keukentafelgesprek is het eerste moment waar wordt beoordeeld waar de zorgkosten minder kunnen. Veel gemeentes hebben ervoor gekozen externe organisaties in te huren om de indicaties te doen. En dat levert voor veel mensen onduidelijkheid op omdat niet duidelijk is wie aanschuift bij het keukentafelgesprek. Een organisatie die veel wordt ingehuurd door gemeenten is de Stichting MEE, een grote landelijke cliëntenondersteuner. Maar een tipgever die met MEE in aanraking kwam, twijfelt aan de onafhankelijkheid van de medewerker die zij sprak.

‘Ik heb inmiddels contact gehad met stichting MEE. Dit moet een onafhankelijke instelling zijn die burgers onafhankelijk advies geeft, maar nu blijkt dat de medewerker van de gemeente in werkelijkheid een medewerker van MEE is die door de gemeente is ingehuurd.’

Heb je een keukentafelgesprek gevoerd en heb je je twijfels of de beoordeling wel onafhankelijk is? Of heb je andere informatie over de onafhankelijkheid van het keukentafelgesprek? Laat het ons weten: tip insturen Je kunt ook rechtstreeks mailen naar ronald.sistermans@kro-ncrv.nl.

Fotocredit: Dreamstime

Lees meer over

Gezondheid en zorg Zorg in de gemeente
Verkenning Research Opnames Uitzending

206 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Ronald Sistermans Verslaggever
Lees verder
@rsistermans

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In het dossier Zorg in de gemeente onderzoeken we of de kwaliteit van de zorg verbetert of verslechtert nu de gemeenten verantwoordelijk zijn. We onderzoeken de gevolgen voor cliënten met een ...
Alles over dit onderzoek