Onderzoek GGZ tijdens corona

Veel mensen met psychische problemen zien klachten toenemen tijdens corona

woensdag 13 mei 2020 Leestijd: 2 min.

Een groot deel van de mensen die al psychische klachten ziet zijn klachten toenemen / Joel Naren via Unsplash

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

woensdag 13 mei 2020 Leestijd: 2 min.

Een groot deel van de mensen die al psychische klachten ervaarden voor de coronacrisis, ziet zijn klachten toenemen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van GGZ-cliëntenorganisatie MIND en het Trimbos-instituut. Bij twee op de drie personen die voor de coronacrisis psychische hulp ontving, is de zorg weggevallen of aangepast, vaak zonder dat de patiënten daar inspraak in hadden.

MIND en kennisinstituut Trimbos deden tegelijkertijd onderzoek naar de gevolgen van de coronamaatregelen voor mensen met psychische problemen. Het Trimbos-instituut verspreidde vragenlijsten onder mensen die al langere tijd last hebben van ernstige psychische klachten, en MIND deelde de vragenlijsten onder mensen die gebruik maken van basis- en specialistische GGZ.

Beide onderzoeken wezen uit dat veel mensen met psychische problemen hun klachten zien toenemen: 40% in het onderzoek van het Trimbos-instituut, en 65% in het panel van MIND. MIND deed in maart al onderzoek naar de gevolgen van corona op psychische patiënten. Toen lag het percentage nog lager en gaf de helft aan meer klachten te ervaren.

lees ook: Verward tijdens corona: “Ik hoorde dat er politie bij is gekomen” donderdag 30 april

Zorgen

De resultaten van het onderzoek zijn niet verassend, want er zijn veel zorgen over psychische patiënten in coronatijd. MIND wil dat de geestelijke gezondheidszorg zich voorbereidt op de extra hulp die bestaande patiënten nodig zullen hebben na de coronaperiode, en de verwachte toestroom van nieuwe cliënten. “Het is noodzakelijk om te investeren en de capaciteit van de GGZ te vergroten”, aldus MIND.

Voor ons onderzoek naar Vitale beroepen  volgen wij hoe het de geestelijke gezondheidszorg vergaat tijdens corona. Suzanne, een oude bekende van De Monitor, heeft autisme en een persoonlijkheidsstoornis. Ze beleeft een zware tijd omdat al haar dagelijkse routines wegvallen en ze haar woonbegeleider alleen nog kan spreken door te beeldbellen. Voor ons houdt ze een videodagboek bij, waarin ze vertelt: “Ik ben even naar buiten om boodschappen te doen en het is gelijk weer volop paniek en angst. Ik ben destructief en wil kapot. Ik probeer te overleven, maar ik doe maar wat."

lees ook: Online therapie in de GGZ. Deze psychiater hoopt dat we het ook na corona blijven doen vrijdag 08 mei

Ontevreden over zorg

Suzanne is niet de enige die haar woonbegeleider via een videoverbinding moet zien. Door corona is veel face-to-face contact tussen patiënt en hulpverleners gestopt. Het onderzoek van het Trimbos-instituut laat zien dat slechts 26% van de respondenten de hulpverlening in het echt ziet. Het percentage mensen dat thuis wordt bezocht in de GGZ is gedaald van 38% naar 9%. In de nieuwe GGZ-richtlijn staat dat face-to-face contact weer meer mogelijk moet zijn in de geestelijke gezondheidszorg, maar dit lijkt nog niet de praktijk.   

“Zowel cliënten als naasten vinden bijna alle alternatieve werkwijzen zoals beeldbellen, whatsapp of schriftelijk contact minder goed dan de zorg die er voorheen was. Een op de drie vindt dat ze niet voldoende alternatieven krijgen voor het wegvallen van zorg”, laat MIND weten. Ze vinden dat beeldbellen absoluut niet de norm mag worden in de GGZ, en vinden dat hulpverleners in overleg moeten gaan met hun patiënt voordat ze de vorm waarin de behandeling plaatsvindt veranderen.

Uitzending

Een interview met MIND is aanstaande maandag 18 mei te zien in onze uitzending over de GGZ tijdens corona. Kijk om 22.15 naar NPO2. 

Nieuwsbrief

Ons onderzoek volgen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief dan houden wij je op de hoogte!

Lees meer over

Gezondheid en zorg De vitale beroepen
Verkenning Research Opnames Uitzending

De vitale beroepen

Opnames

Deel jouw ervaring 16 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 18 mei 22:15u, NPO2

93 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Anne Mae van Tilburg studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor liep ze stage bij De Monitor. Daarbij werd ze meteen gegrepen door het onderzoek naar aardbevingsschade in Groningen. Bij De Monitor ging ze dan ook niet meer weg. Na het behalen van haar master ging ze aan de slag als researcher. Daar beet ze zich vast in onderwerpen zoals bomenkap en duivelsuitdrijvingen bij kinderen.
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Rijksoverheid heeft in de corona-crisis een groot aantal beroepen als cruciaal bestempeld. Uitgangspunt is dat iedereen zoveel mogelijk thuiswerkt, maar wie een cruciaal beroep heeft, werkt gewoon
Alles over dit onderzoek