Veel kritiek op digitale aangiftes

vrijdag 24 oktober 2014 Leestijd: 1 min.

Politie aangiftesite /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

vrijdag 24 oktober 2014 Leestijd: 1 min.

Na onze uitzending ‘Politie, waar is mijn aangifte?’ vragen Tweede- Kamerleden minister Opstelten van Veiligheid en Justitie om een reactie. In een brief aan de Kamer noemt hij het aangifteproces het ‘visitekaartje van de politie’.

Jaarlijks verwerkt de politie ruim 1 miljoen aangiftes zo blijkt uit de brief, waarvan 417.000 internetaangiftes. Naar aanleiding van onze uitzending kregen wij van kijkers vele tientallen klachten binnen over aangiftes. Een groot deel van de klachten gaat over internetaangiftes. Voornaamste kritiekpunten: het digitale vragenformulier is moeilijk in te vullen en na het doen van aangifte wordt van de politie niets meer vernomen of wordt er door de politie niets mee gedaan. Een van de reacties:

“Ik heb online aangifte gedaan nadat mijn smartphone was gestolen in de sneltram van Utrecht naar IJsselstein-Zuid na een avond stappen. Er zijn camera's in de sneltram. Werd niks mee gedaan. De smartphone en het abonnement had ik pas net en waren rond de 900 tot 1000 euro waard. Wat ik nu nog afbetaal. Zeer slechte ervaring. Niks meer gehoord.”

Een andere negatieve ervaring:

“Ik deed online aangifte omdat mijn fiets was gestolen. Tegenover de bushalte was een tankstation met camerabeelden. Ik dacht: mooi… daar staat de dader op. De politie meldde mij dat ik zelf achter de camerabeelden aan moest gaan. Ik heb het tankbedrijf gebeld en de beelden waren aanwezig, maar mochten alleen door de politie worden bekeken. Een politie-agente vertelde mij telefonisch dat ze contact op zou nemen met het tankbedrijf. Een aantal dagen later werd ik gebeld met de mededeling dat ze niet verder gingen met het onderzoek. Het zou te lang duren om de camerabeelden te bekijken. Hiermee was de zaak afgedaan.”

Genoeg aanknopingspunten voor ons om verder te duiken in de digitale aangiftes. Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen met digitale aangiftes. Deel uw ervaringen met ons!

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie, waar is mijn aangifte?
Verkenning Research Opnames Uitzending

Politie, waar is mijn aangifte?

Uitzending

Deel jouw ervaring 58 andere artikelen in onderzoek

568 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Van alle aangiftes die bij de politie worden gedaan, leidt maar 5% tot een veroordeling. Hoe kan dit? Wat gebeurt er met de aangiftes bij de politie? En hoe eenvoudig en veilig is het om aangifte t...
Alles over dit onderzoek