Oproep Strijd tegen obesitas

Veel coronapatiënten op IC met overgewicht: moet de overheid na de crisis obesitas harder aanpakken?

vrijdag 10 april 2020 Leestijd: 1 min.

Cornonapatiënten op de IC zijn vaak zwaarlijvig / ANP

André Nelis

Redacteur

Andre.nelis@kro-ncrv.nl

vrijdag 10 april 2020 Leestijd: 1 min.

Dat het overgrote deel van de coronapatiënten op de intensive care vooral oudere mensen betreft, is bekend. Maar dat het merendeel veel te zwaar is en dat het coronavirus mogelijk vetweefsel ‘gebruikt’ om zich aan te hechten, weten we pas sinds kort. Welke conclusies moeten hieruit getrokken worden voor de toekomst, als het leven weer normaal wordt en we maatregelen gaan nemen om herhaling te voorkomen? Moet en mag de overheid dieper ingrijpen om een gezondere leefstijl af te dwingen?

Meerdere ic-artsen rapporteren dat 65 tot wel 90 procent van de coronapatiënten op de intensive care zwaarlijvig is. Het bemoeilijkt de behandeling, maar los daarvan, er zijn aanwijzingen dat het coronavirus zich ook hecht aan vetweefsel. Er gaan steeds meer stemmen op die er voor pleiten dat na de coronacrisis de overheid het probleem van de obesogene samenleving, met veel ongezond voedsel goedkoop en makkelijk verkrijgbaar, stevig moet aanpakken.

Suiker- en vettaks

Zo vindt wetenschapper Louise O. Fresco dat mensen die nu hun inkomen verliezen, voedselbonnen moeten krijgen: “Gekoppeld aan een voedingsadvies slaan we twee vliegen in één klap”, zo schrijft ze in NRC . Hoogleraar Jaap Seidell pleitte in een eerdere uitzending van De Monitor al voor het grootschalig aanbieden van leefstijlprogramma’s aan mensen met overgewicht. Betaald door de zorgverzekeraar. En er zijn al langer discussies om ongezonde producten te belasten met een suikertaks en een vettaks.

Is het nu tijd om minder vrijblijvend in te grijpen en een gezondere leefstijl af te dwingen? Een sportcoach schrijft ons: “Voor drank hebben we het strenge beleid: ‘Geen 18? Geen alcohol!’ Ik zou willen opperen: ‘Geen gezond gewicht? Geen kruimel!’. Oftewel, mensen met overgewicht of andere voeding gerelateerde aandoeningen mogen geen vet of suikerrijk voedsel kopen.”

Is dit de manier om obesitas aan te pakken en ook beter voorbereid te zijn op ziektes als Covid-19? Of mag de overheid zich niet mengen in de leefstijl van mensen? Wat is uw ervaring met obesitas en gezonde leefstijlen? Laat het ons weten!

Lees meer over

Gezondheid en zorg Obesitas
Verkenning Research Opnames Uitzending

Obesitas

Uitzending

Hoe maken we onze omgeving gezonder in de strijd tegen overgewicht?

Deel jouw ervaring 62 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 03 februari 2020 om 22:15  NPO2

632 tips

ontvangen

Gezondheid en zorg / Obesitas

Veel coronapatiënten op IC met overgewicht: moet de overheid na de crisis obesitas harder aanpakken?

Is dit de manier om obesitas aan te pakken en ook beter voorbereid te zijn op ziektes als Covid-19? Of mag de overheid zich niet mengen in de leefstijl van mensen? Wat is uw ervaring met obesitas en gezonde leefstijlen? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

André Nelis Redacteur
Al op 12-jarige leeftijd werd het journalistenvirus in mij actief, toen ik in de brugklas met studenten van de School voor Journalistiek een krant mocht maken. Nadat ik zelf de opleiding had voltooid kwam ik al snel bij Brandpunt terecht, waar ik mijn liefde voor de reportage ten volle kon uitleven. De laatste jaren heb ik me verder geschoold in de onderzoeksjournalistiek, bij Zembla en documentaireseries als ‘Achter de Dijken’ en ‘De Villamoord’ , en nu bij De Monitor. Op zoek naar de verhalen achter de feiten.
Lees verder

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De helft van de Nederlanders is te dik. Dit aantal blijft maar groeien. De zorgkosten nemen hierdoor alleen maar toe. ‘Elk pondje gaat door het mondje’, wordt vaak gezegd. Is het een kwestie van ei...
Alles over dit onderzoek