Veel boze tipgevers over ‘oplichting’ door woningcorporatie met Koopgarant

maandag 03 oktober 2016 Leestijd: 4 min.

Tips uit 16 gemeenten over Koopgarant /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

maandag 03 oktober 2016 Leestijd: 4 min.

‘De spijker op zijn kop, wat betreft het adresseren van het probleem. Zelf ben ik jarenlang woningmakelaar en -taxateur geweest en ik ben geraakt door het onderwerp.’ Marnix van Bavel mailt naar aanleiding van onze uitzending over het dossier Koophuis. Daarin belichten we de rol van de taxateur bij het kopen van een huis.

Hoe onafhankelijk gaat de taxateur van een woning te werk? Die vraag is de basis voor ons onderzoek. Het blijkt dat taxateurs zich regelmatig laten leiden door de wensen van de opdrachtgever, in veel gevallen de koper van een huis. Beïnvloeding van de taxateur is volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een probleem. AFM-bestuurder Gerben Everts: ‘Het is heel belangrijk dat een taxateur onafhankelijk en objectief is. Hij mag zich niet laten leiden door wat een opdrachtgever als uitkomst wenst.’

Veel kijkers herkennen het beeld van de taxateur die zich laat leiden door de wensen van de klant. Daarbij speelt een tussenpersoon of hypotheekadviseur in bepaalde gevallen een sturende rol. Zo ook bij Niels . Hij reageert op Facebook op ons onderzoek: 'De tussenpersoon meldde ons al 'we kunnen de taxateur met een roze bril laten kijken' en de taxateur vroeg op het moment van taxeren 'hoeveel minimaal' de woning waard zou moeten zijn... kwam ons in dit geval goed uit, maar het komt toch wat dubieus over...'

In de uitzending eindigden we met het verhaal van tipgever Guido. Hij voelt zich voor 39.000 euro opgelicht door de woningcorporatie. Hij kocht zijn huis via de Koopgarantregeling van de woningcorporatie De Woonmensen. Guido kreeg een flinke korting, die hij bij verkoop overigens weer terug moest betalen. Daarnaast had hij de verplichting om bij verkoop het huis aan de woningcorporaties aan te bieden. Dat leek gunstig, want zo had hij altijd een koper voor zijn huis, maar het pakte anders uit. Hij maakt juist enorm verlies op zijn huis.

De Woonmensen heeft inmiddels toegegeven dat er een fout is gemaakt. Er is gerommeld met de taxatie. Ze erkennen nu dat Guido ‘hoogstwaarschijnlijk te veel’ heeft betaald voor zijn huis omdat ze gebruik hebben gemaakt van een verouderd taxatierapport. Daardoor heeft hij de waarde uit 2011 betaald, terwijl hij z’n huis in 2012 kocht toen de markt al flink gedaald was. Of Guido nu geld terugkrijgt, is afwachten.

Onvrede

Het verhaal van Guido wordt herkend door veel mensen die ons mailen. Ook de familie Oldemaat woont in Apeldoorn en is niet te spreken over de woningcorporatie De Woonmensen. ‘Met De Woonmensen zelf valt niet te praten, de gemeente Apeldoorn haalt z'n schouders op en een onafhankelijke taxatie uit laten voeren is onmogelijk als je tegen een woningcorporatie op moet boksen,’ mailen ze.

Binnen de Koopgarant-regeling zit standaard een terugkoopverplichting voor de woningcorporatie. Ze zijn verplicht om binnen 3 maanden het huis terug te kopen voor een door de taxateur getaxeerde marktwaarde. Je mag je huis dus niet op de vrije markt aanbieden en bent dus afhankelijk van de woningcorporatie en de taxateur. De taxateur wordt bovendien ingeschakeld door de woningcorporatie.

De Koopgarant-regeling is in het leven geroepen om mensen een duwtje in de rug te geven op de koopwoningmarkt. Volgens Robin en Annemarie Oldemaat is dat niet hoe de regeling in praktijk uitpakt. ‘Als we destijds hadden geweten hoe deze regeling werkelijk in elkaar had gezeten (want we zijn anders voorgelicht) dan had niemand deze appartementen met Koopgarant gekocht.’

De onvrede in Apeldoorn is groot en wordt breed gedragen. Inmiddels zijn er buurtbewoners die een stichting willen oprichten om het onrecht rond Koopgarant aan de kaak te stellen. Maar niet alleen in Apeldoorn spelen de problemen. We krijgen uit heel het land tips die allemaal over Koopgarant gaan, maar telkens bij een andere woningcorporatie.

Kaart_Inkomende tips.jpg

De gemene deler van alle tips is dat de mensen zich bekocht voelen. Ze stellen dat ze niet geholpen zijn door de Koopgarant-regeling, maar er juist in de door problemen raken. Zo mailt een stel dat het huis dat ze vier jaar geleden kochten voor 224.000 euro spectaculair in waarde is gedaald. ‘Schrik niet, de taxatie kwam uit op €139.000 (!!). Een verschil van maar liefst €85.000! Een daling van 37% binnen 4 jaar voor een nieuwbouwproject midden in het centrum van Nijverdal!,’ aldus Harald Kerkdijk en Inge Lubbers.

Volgens Pieter Otto gaat het zelfs nog verder. 'Nadat jij als individu verlies hebt geleden, verkoopt de woningcorporatie de woning met een forse winst door,' zo schetst hij. Terwijl hij er 153.000 euro voor gekregen had, ging het huis onmiddellijk weer in de verkoop. ‘De woningstichting heeft de woning binnen twee weken verkocht op de vrije markt voor 216.000 euro,’ aldus de tipgever.

Wurgcontract

De Koopgarant-constructie zorgt er volgens tipgever Mascha Driessen voor dat ze geen kant op kan. ‘Wij voelden ons flink te grazen genomen en konden ‘slechts’ twee dingen doen: Het terugkoop-bod accepteren en het verlies nemen, of blijven zitten met dit wurgcontract zonder enige garantie dat het over een jaar of paar jaar beter getaxeerd zou worden,’ aldus Mascha Driessen. Ze kiest voor verkoop.

Veel mensen hebben het idee dat de taxateur in opdracht van de woningcorporatie hoog taxeert bij verkoop en/of laag taxeert bij terugkoop. Eén tipgever is in ieder geval klaar met Koopgarant: ‘Ik zeg afschaffen deze regeling!’

Niet iedereen is negatief over een terugkoopregeling van woningcorporaties. Zo mailt Michelle van Vliet uit Rotterdam: ‘Persoonlijk vond ik het een hele goede keuze en zou ik het zeker aanraden bij alleenstaanden of starters op de woningmarkt. Het was een veilige keuze!’

Oproep

We zijn nog steeds op zoek naar mensen die ervaring hebben met Koopgarant of andere regelingen waarbij je een huis koopt van een woningcorporatie.

Heb je hier ervaring mee? We zijn niet alleen op zoek naar mensen met negatieve verhalen, maar willen het ook graag weten als je winst hebt gemaakt of een ander positief verhaal hebt. Je kunt ons mailen op tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

649 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek